menu

The Road to Wigan Pier - George Orwell (1937)

Alternatieve titel: De Weg naar Wigan

mijn stem
3,83 (9)
9 stemmen

Engels
Sociaal / Waargebeurd

264 pagina's
Eerste druk: Victor Gollancz, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het boek is het resultaat van de opdracht van de uitgever Gollancz aan Orwell, een reportage te maken over het leven van de arbeiders in het industriegebied van Noord-Engeland in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Orwell is in Wigan niet alleen toeschouwer, maar deelt het povere leven van de arbeiders en mijnwerkers, eet hun karige voedsel, woont in hun vervallen huizen en daalt af in de mijn. Orwell beschrijft alles wat hij ziet en meemaakt: de ondergrondse tochten van de mijnwerkers, hoe ze denken over de vakbeweging of over de fascist Mosley die toen stad en land afreisde. Al doende toetst Orwell zijn opvattingen over socialisme aan de werkelijkheid om hem heen.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een uiteenzetting van het mijnwerkersleven, per hoofdstuk een ander onderwerp behandelend. Een hoofdstuk over het voedsel, over de woningen, over het beroep zelf, etcetera. Erg leuk en boeiend om te lezen en het deed op zijn beste momenten denken aan Orwell's Down and Out In Paris and London. Orwell heeft een goed oog en kan zulke informatie helder en boeiend neerzetten. Wel gebruikt hij vaak bedragen om een en ander te duiden en die bedragen zeggen mij thans eigenlijk niets.

Het tweede deel is meer filosofisch van aard en ziet op het socialisme, waarom men daartoe moet overgaan en waarom dat niet lukt. Hoewel op momenten aardig vind ik dit als geheel wat rommelig, vaak minder boeiend en soms ook wat verouderd (sowieso qua ideeën die door de tijd heen niet waar bleken te zijn, maar ook heel erg toegespitst op het leven toen). Gemiddeld wel een dikke voldoende maar dit werk gaat voor mijn gevoel wat als een nachtkaars uit. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:27 uur

geplaatst: vandaag om 07:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.