menu

Benito Cereno - Herman Melville (1855)

mijn stem
3,86 (7)
7 stemmen

Engels
Avontuur

108 pagina's
Eerste druk: Putnam's Magazine (periodiek), New York (Verenigde Staten)

Het verhaal speelt zich af rond 1800 voor de kust van Chili. Het schip van kapitein Benito Cereno is door een muiterij in handen van Afrikaanse slaven gekomen, een groot deel van de bemanning is vermoord. De kapitein wordt gedwongen met de resterende bemanning naar Afrika terug te varen. De ontmoeting met een ander schip zet de zaken op scherp.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
4,0
Wie van plan is dit boekje ooit te lezen, doet er goed aan de bovenstaande samenvatting te negeren. Die geeft namelijk de clou weg van een plot dat juist zo op mysterie en suspense drijft. Een Amerikaanse kapitein komt een Spaans schip in moeilijkheden te hulp, om daar getroffen te worden door een onheilspellende sfeer, gevoed door het vreemde gedrag van de Spaanse kapitein Benito Cereno. Melville had zelf jaren op zee doorgebracht, en dat betaalt zich in zijn zeevaartverhalen uit in een haast documentaire nauwkeurigheid. Dat de zeevaart zich uitstekend leent voor allegorieën en allerhande symboliek, is met een boek als Moby Dick meer dan duidelijk. In Benito Cereno levert de setting op een afgelegen en gehavend schip, vooral een spannend speelveld voor machtsverhoudingen. Zoals vaker bij Melville gaat het er daarbij om of een hoogstaande moraal, in dit geval van de Amerikaan, onder druk gehandhaafd kan blijven. Slavernij is een ander thema dat voorbij komt, zij het dat de beschrijving daarvan vanuit hedendaags perspectief grof tekort schiet.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:18 uur

geplaatst: vandaag om 17:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.