menu

Johnny Got His Gun - Dalton Trumbo (1939)

Alternatieve titels: Het Veld van Eer | Stiltewoorden | En Johnny Trok ten Strijde

mijn stem
4,14 (11)
11 stemmen

Engels
Psychologisch / Oorlog

256 pagina's
Eerste druk: Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia (Verenigde Staten)

Joe Bonham, een jonge soldaat dienend in de Eerste Wereldoorlog, ontwaakt in een hospitaalbed na geraakt te zijn door artilleriegeschut. Geleidelijk aan realiseert hij zich dat hij zijn mobiliteit en al zijn zintuigen kwijt is, behalve zijn gevoel. Hij is zijn benen, armen, ogen, oren, tong, beide kaken en zijn gezicht kwijt, maar zijn geest functioneert perfect, waardoor hij een gevangene is in zijn eigen lichaam. Hij probeert zichzelf te verstikken, maar hij wordt voorzien van een tracheotomie die hij niet kan verwijderen noch bedienen. Hij probeert met zijn doktoren te communiceren door met zijn hoofd morse op zijn kussen te slaan. Hij wil in een glazen stolp door het land touren, om de mensen de verschrikkingen van de oorlog te laten zien. Zijn wens om te sterven wordt niet verhoord., en hij dient de rest van leven in deze conditie te verblijven...

zoeken in:
avatar van Halley23
4,5
Halley23 (moderator)
Het is alweer wat jaren geleden dat ik dit indrukwekkende en schokkende boek heb gelezen. Ik kan me nog herinneren dat ik het tijdens het lezen bij tijd en wijle erg benauwd en claustrofobisch kreeg. De verbeeldingskracht van Trumbo is weergaloos. Afgezien daarvan één van de beste anti-oorlogsboeken dat ik ken
Overigens is er ook nog een film van gemaakt ergens begin jaren '70, de Vietnam-oorlog was toen nog bezig, eigenlijk een soort rehabilitatie voor Trumbo die tijdens de heksenjacht van McCarthy c.s. op echte en vermeende communisten een belangrijk slachtoffer was.

avatar van DvonGeem
4,5
Huiveringwekkende 1e wereldoorlog roman.

avatar van Marcel
4,0
Halley23 schreef:
Overigens is er ook nog een film van gemaakt ergens begin jaren '70,


Van die film komen delen voor in de videoclip van het nummer One van Metallica. De tekst van dit nummer is gebaseerd op het verhaal. Dit is ook de reden dat ik het boek leerde kennen. Vorige week kwam ik er echter achter dat er zopas een remake van de film is uitgebracht, en dat lijkt me nou geen goede zaak.

Als troost de volle vijf sterren.

avatar van Marcel
4,0
Alternatieve titels: Het Veld van Eer, Stiltewoorden


Nooit geweten dat er Nederlandse vertalingen van dit boek bestonden...

avatar van DvonGeem
4,5
Het boek is nu opnieuw in het Nederlands uitgekomen onder de titel Stiltewoorden bij uitgeverij Dulce et Decorum die tot doel heeft gesteld alle klassiekers van en over de tweede wereldoorlog uit te brengen. er zijn meen ik al zes delen uit en er zitten een paar heel erg mooie bij.

avatar van Halley23
4,5
Halley23 (moderator)
DvonGeem schreef:
Het boek is nu opnieuw in het Nederlands uitgekomen onder de titel Stiltewoorden bij uitgeverij Dulce et Decorum die tot doel heeft gesteld alle klassiekers van en over de tweede wereldoorlog uit te brengen. er zijn meen ik al zes delen uit en er zitten een paar heel erg mooie bij.


Mag ik je even corrigeren? Dulce et Decorum geeft boeken uit over de Eerste Wereldoorlog (da's nou net het bijzondere).

avatar van DvonGeem
4,5
Pfffff. Inderdaad wat stom van mij...

4,5
Wat een huiveringwekkend boek was dit. Bijzonder in zijn verhaal en uniek in de beschrijving van de gedachten van een levend mens in een dood lichaam. Je kunt je echt bijzonder goed inleven in de hoofdpersoon van het boek: in wat hij denkt en voelt, maar ook in wat probeert om grip op de situatie te krijgen en uitvindt hoe hij zijn leven nog enigszins zin kan geven. Vooral van het moment waarop Joe voor het allereerst contact maakt met de verpleegster, na jaren wanhopig proberen, kreeg ik echt kippenvel.

avatar van Finn
3,5
Nóg een alternatieve titel is "En Johnny trok ten strijde" (Davidsfonds/ Leuven, 1985, 206p., ISBN 90 6152 423 7)

Tabula Rasa
Grote domper. Geen moment het lijden van Joe Bonham gevoeld. Steeds weer flashbacks die al dan niet half over gaan in dromen. Nergens wordt de eindeloze verveling verwoord op een beklemmende manier, of iets kleins als jeuk in zijn nek en niet kunnen krabben ofzo. Ergens begint hij te proberen de tijd bij te houden. Dat gaat hem niet makkelijk af. Tien regels later is het dan opeens enkele jaren later... en de gedachten blijven doorgaan alsof de gedachten een bladzijde eerder er direct aan voorafgingen.

Een moeilijk onderwerp natuurlijk voor een boek, maar deze uitwerking is slap en zeker niet indrukwekkend.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:49 uur

geplaatst: vandaag om 06:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.