menu

De Opstand van Guadalajara - J. Slauerhoff (1937)

mijn stem
4,19 (8)
8 stemmen

Nederlands
Historisch

153 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam (Nederland)

Mexico rond het jaar 1860. In een afgelegen stadje roept de jonge Indiaanse priester Tarabana een langstrekkende onnozele glazenmaker tot Messias uit. Tarabana ziet de kans schoon om door een revolutie het bewind omver te gooien. De verarmde, apathische indianen geloven in hem maar de tot Messias uitgeroepen vreemdeling blijkt niet voor leider in de wieg gelegd.

zoeken in:
avatar van david bohm
5,0
Ik heb dit boek gelezen voor mijn eindlijst vwo. Mooi boek en nog steeds actueel. Helaas vrij lastig te verkrijgen en mede daardoor mijns inziens ondergewaardeerd. Ik kan mij voorstellen dat het te maken heeft met de ridiculisering van het (christelijk) geloof in het verhaal.

avatar van JJ_D
3,5
Een feest der opportunisme, dit boekje.

De onmachtigen willen zich opwerken, het kapitaal hoopt haar rijkdommen tot het einde der tijden veilig te stellen, het potentaat beoogt haar hachje te redden, een eenzaat verlangt slechts het hoofd boven water te kunnen houden en het gepeupel zwicht – hoe kan het ook anders? – voor brood, spelen en mooie praatjes.

‘De opstand van Guadalajara’ belooft geen groot filosofisch inzicht of treffende psychologisering, wel virtuoze vertelkunst. Niet min, niet meer. Alleen al de introductie, waarin Slauerhoff stad, landschap en inwoners weergaloos evoceert...gewoonweg schitterend!

Kortom een klassiek en tijdloos epos, in één ademteug uit te lezen.

3,25*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:42 uur

geplaatst: vandaag om 13:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.