menu

Er Zit Geen Spek in de Val - Anton Koolhaas (1958)

mijn stem
4,07 (7)
7 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Natuur / Psychologisch

152 pagina's
Eerste druk: G.A. van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Deze bundel bevat vijf dierenverhalen. Het eenzame leven van een spin, een liefdesgeschiedenis van twee hazen, de zondeval van een minzieke muis, de zorgen van een broedende eend en de gruwelijke wereld van de kalkoenen op een kwekerij, worden in een mengeling van poëzie en nuchterheid beschreven. Deze wereld der dieren heeft op het eerste gezicht mogelijk niet zoveel verbindingen met onze eigen wereld, maar draagt bij nadere beschouwing dezelfde trekken. In alle verhalen zit de onafwendbaarheid van gebeurtenissen, volgend uit de natuur der dingen, verweven.

zoeken in:
avatar van Rio Negro
4,0
Balder D. Quorg. Wat een prachtig verhaal over het leven van een spin. Zelden zo'n mooi, minutieus geschreven verhaal gelezen.
Ook de liefdesgeschiedenis van twee hazen mag er zijn.

avatar van MXuser
4,0
Een vijftal dierenverhalen zoals alleen Anton Koolhaas die kan schrijven. De mooiste vond ik die over twee hazen die verliefd worden en over een oude muis die het allemaal al eens gezien heeft.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Schitterende namen bedacht Koolhaas voor zijn personages, in dit geval dieren: Simon P. Quellijn, een spin, een teek met de naam Zomptu, een hyena die Drauwdie heet, een hondje dat luistert naar de naam Treffie.. Om in te lijsten.
Het verhaal over de twee verliefde hazen is inderdaad erg mooi. Prachtige passage als ze met elkaar gaan spelen in het gras in 'het spel van wisselend licht'. Scherpe observaties van de natuur omgezet in iets fantasierijks. Nog nooit heb ik me zo goed kunnen verplaatsen in de wereld van de dieren als in de dierenverhalen van Anton Koolhaas.
Koolhaas ziet de dieren voor vol aan, als wezens die net als wij gedachten en gevoelens hebben over leven en dood. Toch zijn de dieren van Koolhaas niet geheel menselijk, maar behouden wonderlijk genoeg hun dierlijke 'vreemdheid', wat het antropomorfisme zo bijzonder maakt. Wat ik ook zo mooi vind is dat veel van zijn dieren superintelligent zijn, en eloquent, zoals de spin Balder D. Quorg. Misschien wel het mooiste dierenverhaal dat ik ooit las.
Balder is een humeurige spin met een groot wiskundig inzicht. Op een dag wordt zijn web vernield door een lomperik van een wesp.. 'Prol, blinde afbinder, dikke prol..'
Daarna worden zijn webben nooit meer zo volmaakt als voorheen en Balder verliest alle plezier in het leven, trekt zich stilletjes terug en sterft ten slotte als kluizenaar een eenzame dood. Ik denk wel een van de ontroerendste sterfgevallen ooit beschreven in de literatuur.
Zijn laatste woorden: 'Niemand, ooit..'

Tot tranen toe geroerd.
En loop ik de volgende keer weer eens per ongeluk door een spinnenweb, dan denk ik terug aan Balder D. Quorg, en misschien, heel misschien, hoor ik het getroffen spinnetje mij dan wel naroepen: 'Prol, blinde afbinder, dikke prol!'

Gast
geplaatst: vandaag om 03:55 uur

geplaatst: vandaag om 03:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.