menu

Double Star - Robert A. Heinlein (1956)

Alternatieve titel: Dubbelster

mijn stem
3,60 (5)
5 stemmen

Engels
Sciencefiction

243 pagina's
Eerste druk: Double Day, Garden City (Verenigde Staten)

De Grote Lorenzo, buiten het theater bekend als Laurence Smythe, wordt ingehuurd voor een heel apart stukje toneel. Hij moet de plaats innemen van politicus Bonforte bij een ceremonie die van cruciaal belang is voor de relaties tussen Aarde en de inheemse bewoners van Mars. Bonforte is zelf niet in staat om dat te doen: hij is ontvoerd en zijn medewerkers hebben hem nog niet kunnen vinden en bevrijden. Smythe begint aanvankelijk met tegenzin aan de klus, maar het is zijn eer te na om er niet het beste van te maken dat hij kan. En gaandeweg begint hij ook waardering te krijgen voor de standpunten van Bonforte.

zoeken in:
avatar van Bobbejaantje
4,0
Gelezen als onderdeel van een fifties American Science Fiction anthologie uitgegeven bij Library of America. Double Star werd geschreven door Robert A. Heinlein die tientallen jaren lang één van de best verkopende Engelstalige science fiction auteurs was, samen met Arthur C. Clarke en Isaac Asimov. Robert A. Heinlein is voor sommigen onder ons ook de link met Paul Verhoeven die zijn werk Starship Troopers heeft verfilmd. Ook voor mij was dit de eerste (onrechtstreekse) kennismaking met Heinlein.

Double Star is een titel die tot de verbeelding spreekt maar het blijkt in dit verhaal een (mooi) gevonden) metafoor voor het personage dat een dubbelrol speelt. Beroepsacteur Lawrence Smith alias Lorenzo Smythe speelt de rol van zijn leven wanneer hij inspringt voor high level politicus Joseph Bonforte. En het publiek van het hele zonnestelsel erop legt. Dit soort verhaallijn is zeker niet nieuw en is ook vandaag nog steeds springlevend ( ook in conspiracy kringen). Het blijft een fascinerend uitgangspunt dat een politicus niet is waarvoor hij/zij zich uitgeeft. En het geeft hier aanleiding tot een soort thriller.

De tijd waarin het zich afspeelt wordt niet echt meegegeven. We zijn wel enkele eeuwen verder vermoed ik. Er wordt vlot heen en weer gereisd in het zonnestelsel waarbij de maan een tussenstationnetje is. Mars is al een eindje verder en wordt bevolkt door een populatie die heel wat anders functioneert dan het mensdom. En hierin toont Heinlein zich progressief wanneer hij stelt dat de (witte) mens het in Mars anders wil aanpakken dan ten tijde van de kolonisatie van Azië en Afrika. Laten we niet vergeten dat dit werk geschreven is in de jaren ‘50.
Verder blijkt er uit dit boek goed nieuws voor de noorderburen onder ons. De Emperor van het zonnestelsel is niemand minder dan King Willem, nakomeling uit het huis van Oranje-Nassau. De Belgen zijn er dus ineens aan voor de moeite. King Willem speelt trouwens een interessante (ironiserende) rol in dit verhaal.

Qua politieke denkbeelden komt dit werk erg ‘aards’ over. Op een bepaald ogenblik beschrijft de auteur wat nodig is om te komen tot een eengemaakt Zonnestelsel, inclusief de vreemde Martianen. Het blijkt bijna exact te gaan over wat 40 jaar later in de EU werd geproclameerd voor de eenmaking. Zaken als vrije verplaatsing van de onderdanen, één munteenheid, één markt e.d.m. Niets nieuws onder het zonnestelsel dus.

Zeer vlot leesbaar en intrigerend werkje dat uitnodigt om meer van Heinlein te gaan exploreren.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:38 uur

geplaatst: vandaag om 01:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.