menu

Poets and Murder - Robert van Gulik (1968)

Alternatieve titels: Moord op het Maanfeest | The Fox-Magic Murders

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Engels
Detective

184 pagina's
Eerste druk: Heinemann, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Rechter Tie gaat ter gelegenheid van het Midherfstfeest op bezoek bij de magistraat van het naburige district en stelt vast dat de festiviteiten daar wreed verstoord werden. De theehandelaar Meng komt raadsman Kao melden dat de student Soeng, die bij hem een paviljoen had gehuurd, dood is. Roofmoord lijkt de oorzaak. Al spoedig blijkt dat het mysterie veel gecompliceerder is. Het muziekboek van Soeng speelt een grote rol, maar ook het feit, dat de student op zoek was naar de moordenaar van zijn vader, de geëxecuteerde generaal Mo. Voor Rechter Tie klaarheid in de zaak weet te brengen, sterven nog belangrijke personen binnen het onderzoek. En wat voor rol speelt de geheimzinnige vosgeest?

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Robert van Gulik is één van de schrijvers, van wie het werk ten onrechte wat lijkt te zijn weggezakt.

Het werk van de Chinese schrijver Qiu Xiaolong is op BoekMeter vrijwel onbekend, maar lijkt (als we Goodreads tenminste mogen geloven) desondanks redelijk te worden ontvangen: Search results for "Qiu" (showing 1-20 of 1779 books) - goodreads.com

Toen Qiu Xiaolong enkele jaren geleden werd gevraagd, of hij er eigenlijk geen behoeft aan had een roman te schrijven over de rechter Tie ('judge Dee')-figuur uit de Tang-dynastie (630-700), deinsde hij wat terug. Hij had er geen zin in te moeten optornen tegen de befaamde Nederlandse sinoloog en diplomaat Robert van Gulik, die al een twintigtal goede romans over Tie/Dee op zijn naam had staan...
En dat nog steeds dan, circa vijftig jaar later. Goede aanbeveling voor het werk van Van Gulik.

Qiu Xiaolong (schrijver en dichter) is met name door dit boek 'Poets and Murder' gefascineerd. Onder andere omdat de dichteres, die hierin voorkomt, ook een bestaande figuur is geweest en zij in haar tijd nogal hard is beoordeeld; enkel omdat haar levensstijl niet overeenkwam met de toen gangbare normen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:35 uur

geplaatst: vandaag om 16:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.