menu

Omtrent Deedee - Hugo Claus (1963)

mijn stem
3,29 (26)
26 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Streek/Familie

166 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

De familie Heylen houdt in de pastorie van een Vlaams dorp haar jaarlijkse herdenking van de dood van moeder. Maar dit jaar ontstaan er op die plechtige dag wrijvingen en misverstanden die leiden tot een chaotisch feest. In een mengeling van seksualiteit en geweld nadert het uur van de waarheid.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
3,5
Heb ik laatst gekocht als twaalfde deel in de reeks parels uit de Nederlandstalige literatuur. Omdat het een dun boekje betreft dacht ik een volgende werk van Claus een kans te geven, nadat zijn magnum opus me enkele jaren geleden erg teleurstelde. Weeral betreft het een verhaal in een typisch Vlaams landschap en speelt er een geestelijke een hoofdrol. Stylistisch erg gelukt is de focus die per hoofdstuk van personage tot personage wisselt en zo een inzicht geeft in de psychologie van de verschillende personages. Het verhaal zelf laat me echter voor grote delen koud.

avatar van Mephisto
3,5
Acceptabele novelle van Claus, die doet denken aan "Die Kleinbürgerhochzeit" van Brecht, maar dan wat zwakker qua personages. Het verhaal heeft niet zo veel om het lijf; de stijl compenseert dat. Thema's zoals hypocrisie komen goed door.

3,0
In 1963 wellicht schokkend, nu eerder absurdistisch.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:24 uur

geplaatst: vandaag om 13:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.