menu

Misery - Stephen King (1987)

mijn stem
4,04 (203)
203 stemmen

Engels
Thriller / Psychologisch

352 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Schrijver Paul Sheldon ontwaakt in een hem onbekend huis, een afgelegen boerderij in Colorado. Hij wordt wakker met een ondraaglijke pijn en wordt begroet door een zonderlinge vrouw die beweert zijn leven te hebben gered. Annie Wilkes is een krankzinnige fan met een uitgesproken gevoel voor goed en kwaad. Zo vindt zij het niet ‘rechtvaardig’ dat Misery, haar geliefde romanpersonage, is ‘vermoord’ door haar schepper. Annie beveelt Paul zijn heldin weer tot leven te brengen. Gebonden aan zijn rolstoel heeft Paul geen keus. Maar schrijvers beschikken ook over wapens…

zoeken in:
avatar van Bassievrucht
3,5
Lalage schreef:
Gelukkig duurden de stukken uit het manuscript nooit heel lang, zoals Bassievrucht hierboven suggereert. Ik vond ze vrij saai en het was niet te volgen omdat je steeds maar een stukje uit het verhaal leest. Dus heb die stukken vluchtig doorgekeken.


Ik suggereert bij mijn weten niets. Ik heb in ieder geval niet gezegd dat de stukken uit het manuscript lang duren, alleen dat het tientallen pagina's zijn. En dat is ook zo. Ik heb het boek er even gepakt. Van pagina 134 tot en met 165 bijvoorbeeld; geheel en al manuscript. En dan zijn er nog meer stukken manuscript. Ik kan me ook voorstellen dat ze nooit lang duren als je ze vluchtig doorkijkt.

avatar van Lalage
3,0
Hmmm misschien dat de bladzijdes op mijn e-reader anders zijn genummerd en dat het daardoor minder bladzijden lijken?
Ik vraag me wel af of ik echt iets heb gemist door die stukken niet zo aandachtig te lezen. Ik heb wel gezien dat het verhaal steeds absurder werd. Dat laat wel zien dat de schrijver een beetje gek aan het worden is, wat ook logisch is in zo'n situatie.

avatar van PeterW
0,5
PeterW (crew)
Gek? Het is gewoon een watje!

avatar van Bassievrucht
3,5
Kan natuurlijk met verschillende drukken hebben te maken. Ik heb bijvoorbeeld een pocket editie. Ik geloof ook niet dat je echt iets hebt gemist.

En Peter: Een watje die gek wordt, zo beter?

avatar van PeterW
0,5
PeterW (crew)
Was hij niet alleen een watje? Gek was hij volgens mij niet.

avatar van Bassievrucht
3,5
Je hebt gelijk. Hij was vooral een angsthaas, geloof ik.

avatar van PeterW
0,5
PeterW (crew)
Da bedoel ik. Ik had dat wijf allang de hersens ingeslagen; was het boek gelijk uit.

avatar van Bassievrucht
3,5
King had jou eerst in gedachten als hoofdpersoon. Maar toen was het boek na vijftig pagina's klaar en heeft ie je vervangen en alles herschreven.

avatar van PeterW
0,5
PeterW (crew)
Dat zal wel, ja.

avatar van Vos1980
4,0
Fantastisch boek van SK met een erg beklemmende sfeer. Met Annie Wilkes zet SK een van de betere, zo het niet beste, gestoorde personage weer. De (karakters van de) twee hoofdpersonen zijn erg goed beschreven zodat je alles gelooft. De uitzichtloosheid van Paul Sheldon is goed weergegeven, ondanks dat je zelf haast geneigd bent mogelijke scenario's voor een ontsnappingen te bedenken. Dit geeft ook aan hoe meeslepend het boek is. Het is jammer dat in de latere boeken van SK niet meer de gruwelijkheid en 'geschifte karakters' terug te vinden zijn, in vergelijking met zijn oudere werken; een enkele uitzondering daar gelaten (het personage Brady in Mr. Mercedes wellicht). De beschrijving van de pijn met 'het tij' als metafoor vond ik erg goed gevonden.

De passages uit het boek over Misery, vond ik wat minder, echter was het denk ik noodzakelijk om de fascinatie van Annie voor deze boeken / personage goed weer te geven. Ondanks dat lees je het boek in één ruk uit. 4 sterren.

Het boek is erg goed verfilmd waarin Kathy Bates een fanatische rol als Annie speelt. Echter had 'de pinguïn' in de film een wat andere functie ten opzichte van het boek, waardoor ik tijdens het lezen op iets zat te wachten wat pas verderop in het boek kwam.

avatar van the Cheshire cat
3,0
"The inspiration for Misery was a short story by Evelyn Waugh called The Man Who Loved Dickens. It came to me as I dozed off while on a New York-to-London Concorde flight. Waugh's short story was about a man in South America held prisoner by a chief who falls in love with the stories of Charles Dickens and makes the man read them to him. I wondered what it would be like if Dickens himself was held captive."

Stephen King

avatar van Dr Channard
3,5
Tweede keer gelezen en het blijft een zeer goed boek van King. De kracht ligt hem in het feit dat King weer een interessant verhaal weet neer te pennen van 350 bladzijden met twee personages. Later gaat hij zelfs nog een stapje verder met Geralds Game maar dat boek vond ik minder geslaagd. Annie Wilkes is afschrikwekkend en telkens ze de kamer binnenkomt bij Paul wacht je als lezer in spanning af wat er gaat gebeuren. Het is ook weer typisch King om een verhaal te schrijven in een verhaal, refererend naar de passages over het verhaal van Misery. Die vond ik naar mijn mening minder sterk omdat je dan even uit het oorspronkelijke verhaal wordt gehaald. Ondanks was Misery de moeite waard om nog eens te lezen maar The Shining vind ik tot nu toe nog steeds zijn beste van de King boeken die ik aan het herlezen ben.

3,5*

4,5
Geweldig boek, de relatie tussen Annie en Paul is fantastisch.

Wilkes een compleet gestoorde vrouw,
Toen ik het boek las had ik een beeld van haar en Kathy Bates speelt haar in de verfilming magistraal en kreeg daarvoor terecht een oscar

Cijfer 9,5

4,0
Weer een boek van King die me vanaf de eerste bladzijde in mijn greep had. Interessant uitgangspunt met een beklemmende sfeer en spannende stukken. Had het boek ook zo uit. Blijft een fantastische schrijver!

Gast
geplaatst: vandaag om 09:54 uur

geplaatst: vandaag om 09:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.