menu

Julius Winsome - Gerard Donovan (2006)

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Engels
Thriller

183 pagina's
Eerste druk: Faber and Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De hond Hobbes is de enige vriend van Julius Winsome in zijn houten blokhut midden in het jachtgebied van Maine. Julius' ex-vriendin vond het leven in de afgelegen hut met meer dan drieduizend boeken te geïsoleerd en koos voor een ander. Winsome vindt het goed zo: een overzichtelijk en rijk leven in de uitgestrekte bossen. Tot het moment dat hij zijn hond bloedend aantreft, neergeschoten. De dierenarts vertelt hem dat het geen ongeluk was. Deze constatering zet Julius in beweging.

zoeken in:
avatar van Prowisorio
5,0
Stel je voor, je woont in het noorden van Maine, in de bossen, in een blokhut omringd door 3282 boeken en in het gezelschap van Hobbes. Hobbes is een pit bull terriër, die je als jong dier uit een asiel hebt gehaald, in het gezelschap van de enige vrouw die een tijdlang in je nabijheid heeft vertoefd. Je moeder is bij je geboorte overleden en de enige mensen met wie je in de blokhut hebt geleefd, zijn je grootvader en je vader. Beiden liefhebbers van boeken, beiden getekend door ervaringen in diverse oorlogen. Je vader heeft je alle woorden die Shakespeare heeft uitgevonden, geleerd. Beiden zijn gestorven in de New England stoel.. een heerlijke leesstoel, waar je nu zelf regelmatig in zit.. met een boek, natuurlijk.
De vrouw, waarmee je Hobbes hebt opgehaald uit het asiel, heeft voor een ander gekozen en sindsdien ben jij Hobbes' en hij jouw enige gezelschap. De blokhut en de directe omgeving zijn niet alleen een oase van rust voor jou en Hobbes, maar ook voor allerlei andere dieren. De jagers blijven over het algemeen uit de buurt, maar het schieten hoor je wel zodra het jachtseizoen weer begint.
Het is eind oktober, je zit te lezen bij het houtvuur, Hobbes is buiten en je denkt dat je een schot hoort... dat is dichtbij, denk je nog. Je besluit om Hobbes maar eens binnen te roepen, maar Hobbes komt niet. Tien minuten later, roep je hem nogmaals, maar weer komt Hobbes niet opdagen. Dan doe je iets wat je zelden doet, zeker 's winters. Je kijkt hoe laat het is; het is vier minuten over drie.

Julius vindt Hobbes enige tijd later, dodelijk gewond geraakt door een kogel. Hij brengt Hobbes nog naar een dierenarts, maar die kan hem niet meer redden. Hij kan alleen nog constateren dat het dier van zeer dichtbij is neergeschoten. Julius begraaft Hobbes in het bloembed bij de blokhut en besluit te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de dood van Hobbes.

Julius Winsome is een schitterend geschreven verhaal over liefde, eenzaamheid en de verstrekkende gevolgen van geweld. Geweld in oorlogen, in de jacht op andere dieren en in de omgang met elkaar. Geweld niet alleen met behulp van fysieke wapens, maar ook geweld van woorden. Uitgesproken, opgeschreven of verzwegen, slechts gedachte woorden.
The absence of someone comes like a new season, first only in pieces: you see the absence in them long before they leave. In Claire it started with long glances and silence and arrived fully only after she was gone.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:52 uur

geplaatst: vandaag om 10:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.