menu

Blood River: A Journey to Africa's Broken Heart - Tim Butcher (2007)

Alternatieve titel: Bloedrivier

mijn stem
4,10 (5)
5 stemmen

Engels
Reis

363 pagina's
Eerste druk: Chatto & Windus, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Verslag van een spannende en roekeloze reis door Congo. Toen journalist Tim Butcher, in opdracht van The Daily Telegraph in 2000 naar Afrika afreisde, trok de Congo zijn aandacht. Hij herinnerde zich de verhalen van zijn moeder over haar luxe Congoriviercruise in de jaren vijftig, maar zijn ontdekking dat Stanleys reis destijds ook door The Telegraph werd ondersteund en gepubliceerd gaf de doorslag: Butcher ondernam in zijn eentje dezelfde expeditie, met enkel een rugzak en een paar honderd dollar verstopt in zijn laarzen. Reizend per motor, kano en tal van andere vervoersmiddelen, geholpen door de meest kleurrijke en memorabele personages, trad hij in de voetstappen van de grote Victoriaanse avonturiers.

zoeken in:
4,0
Soms is Tim Butcher ongemeen hard en hij durft wel eens op een sensationele manier vertellen, maar de periode van zijn reis was dan ook erg speciaal. Sommige zullen beweren dat Congo vandaag niet meer zo onherbergzaam en hopeloos is. Het is inderdaad een donker en pessimistisch verhaal verteld vanuit de eenzijdige blanke blik van een journalist. Maar Bloedrivier is goed geschreven. Zijn duister reisverhaal zit vol verbazende ontmoetingen, verloren gegane glorie en dialogen die je bij de keel grijpen.
volledige recensie

3,5
Boek over een fascinerend land maar niet per se een fascinerend boek. Daarvoor blijft Butcher te veel hangen in de geschiedenis van Stanley's reis, en grijpt iedere mogelijkheid aan de vergelijking te maken. Dit beperkt het boek enigszins, er is meer dan voldoende om over te vertellen. Dit komt veelal neer op ellende door machtsmisbruik, zelfverrijking en de verschrikkingen van kolonialisme (lees machtsmisbruik en zelfverrijking). Dat een rijk land (aan hulpstoffen) zo arm is en zo veel ellende kent maakt je (licht) misantropisch. Fascinerend is het wel en dat maakt het boek interessant.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:08 uur

geplaatst: vandaag om 17:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.