menu

De Vuuraanbidders - Simon Vestdijk (1947)

Alternatieve titel: De Vuuraanbidders: Roman uit de Tachtigjarige Oorlog

mijn stem
4,58 (6)
6 stemmen

Nederlands
Historisch

585 pagina's
Eerste druk: Nijgh & van Ditmar, Rotterdam (Nederland)

Het verhaal speelt zich beurtelings af in de Nederlanden (tijdens het Twaalfjarig Bestand, 1609-1621) en in Duitsland (gedurende de Dertigjarige Oorlog, 1618-1648). Tijdens het Bestand werd er amper gevochten maar de binnenlandse onrust liep hoog op vanwege de strijd tussen de stadhouder prins Maurits en de raadspensionaris Van Oldenbarneveldt. Uit deze strijd trekt de held van het verhaal, de Leidse kanonnierszoon Criellaert, als vestingbouwkundige naar Duitsland. Hij maakt de wrede veldtochten van de generaals Tilly en Mansfelt, en de ‘dolle Bisschop’ mee, het beleg van Heidelberg en alle verschrikkingen van de bloedigste oorlog die Europa tot dan had gekend.

zoeken in:
avatar van MXuser
5,0
Onlangs na decennia dit boek herlezen en wat een geweldig verhaal blijft het! Je wordt helemaal ondergedompeld in de tijd van het Twaalfjarig Bestand, de Leidse godsdiensttwisten en de Dertigjarige Oorlog. Vestdijks oog voor detail staat niet in de weg van een verhaal dat voortdendert als een trein. De beste Nederlandse historische roman die ik gelezen heb.

avatar van dutch2.0
4,5
MXuser schreef:
De beste Nederlandse historische roman die ik gelezen heb.
Geweldige roman inderdaad en ik ben het bijna met je eens waar het gaat om de beste. De enige historische roman die ik nog net iets beter vind is De held van Temesa, ook van Vestdijk, al vermoed ik dat dat meer een kwestie van smaak is dan van kwaliteit. Is ook het enige Nederlandse boek dat ik ooit heb herlezen. Vestdijk was een grootmeester, maar die historische romans zijn naar mijn idee weer net iets beter dan zijn andere werk. En dan te bedenken dat hij nauwelijks nog wordt gelezen...

avatar van eRCee
449 stemmen op z'n oeuvre hier op de site. Dat is evenveel als op Thomas Mann. Of wil je beweren dat al die stemmen zijn van mensen die deze boeken 50 jaar geleden hebben gelezen?

avatar van dutch2.0
4,5
eRCee schreef:
449 stemmen op z'n oeuvre hier op de site. Dat is evenveel als op Thomas Mann. Of wil je beweren dat al die stemmen zijn van mensen die deze boeken 50 jaar geleden hebben gelezen?
Ja, eigenlijk wel. Er zijn nauwelijks nog jongeren die Vestdijk lezen en zijn werk wordt ook niet herdrukt. Die tragische info heb ik uiteraard niet van mezelf maar van vele vele vele artikelen op internet.

Overigens zegt het aantal stemmen in dit geval niet zo veel. Vestdijk heeft veel geschreven en zijn, ehm, fans, hebben vaak een groot deel van zijn oeuvre gelezen (ik zelf een stuk of 40). Maar ik ben wel helemaal voor een Vestdijkrevival, dat zeker!

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
Ik voel me als semi-'jongere' hierin toch een beetje aangesproken!

Hierin ligt dan ook voor mij een mooie taak: ik heb tientallen boeken uit zijn verzameld werk nog op de te-lezen-stapel liggen
Ik had een docente Nederlands op mijn middelbare school die behoorlijk idolaat van hem was. Toen zat ik in een Couperus-fase, een schrijver die zij ook hogelijk waarderen kon, maar ik ben nooit vergeten dat deze man ook door mij uitgeplozen diende te worden. En dat ook verdiende, want 'Kind tussen Vier Vrouwen' vond ik erg mooi!

Maar zijn oeuvre boezemt me door zijn grootte wel wat 'angst' in: ik ben wat huiverig om aan zo'n stapel te beginnen. Ik moet het maar gewoon wat uitsmeren dus! Ik ben momenteel met een hoop klassiekers bezig waarvan ik vind dat ik ze toch gauw gelezen moet hebben (onder welke zich ook nog wat Couperi bevinden overigens).

Alzo: de transitie van een A. den Doolaard- naar een S. Vestdijk-bespreekfase sluit ik uiteraard niet uit!; maar die verloopt dus nog wat stroperig, door wat klassieke opstoppingen.
Want dat hij gelezen verdient te worden, staat mijns inziens buiten kijf En hij neemt dus ook wat planken van mijn boekenkast in

avatar van eRCee
Als je fan bent, dan mag iemand natuurlijk altijd meer worden gelezen, maar je ziet hier op de site bij meerdere boeken van hem gewoon berichten verschijnen en ook stemmen. Dus Vestdijk neerzetten als een soort in vergetelheid rakende schrijver gaat me echt te ver.
Zijn probleem is misschien wel dat Terug tot Inna Damman nog wel eens in leeslijsten opduikt en dat schrikt dan wellicht af.

Misschien kunnen we als compromis vaststellen dat enkele andere Nederlandse schrijvers (Reve, Mulisch, eigenlijk ook Couperus) wat teveel worden gelezen.

avatar van MXuser
5,0
Op de middelbare school was Vestdijk mijn favoriete schrijver, hoewel ik maar een handvol boeken van hem gelezen heb.

De meeste indruk maakten echter die met een hang naar het fantastiche, het surrealisme, zoals De redding van Fre Bolderhey en bovenal De kellner en de levenden.

Ik heb begrepen dat hij inderdaad niet meer gelezen wordt, ik geloof dat er nog maar twee boeken van hem in druk zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:10 uur

geplaatst: vandaag om 19:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.