menu

The Power of Now - Eckhart Tolle (1997)

Alternatieve titel: De Kracht van het Nu

mijn stem
3,72 (32)
32 stemmen

Engels
Esoterisch

191 pagina's
Eerste druk: Namaste, Vancouver (Canada)

Om de weg te gaan die wordt beschreven in 'De Kracht van het Nu' dien je de identificatie me je analytische geest en het daardoor gecreëerde onechte zelf, het ego, te laten varen. We zijn ons denken niet. We kunnen onszelf van psychische pijn verlossen. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen. Daar komen we er ook achter dat we al 'heel' en 'volmaakt' zijn. Velen zullen tijdens het lezen van dit boek vaststellen dat de grootste blokkades om in het Nu te komen onze relaties zijn, dat wil zeggen de manier waarop we in onze relaties staan. Relaties kunnen echter ook een toegang zijn om tot verlichting te komen, mits we ze wijs benutten zodat ze bijdragen aan onze bewustwording en we daardoor in staat zijn meer liefde te geven. Als we volledig aanwezig kunnen zijn en iedere stap in het Nu kunnen zetten, kunnen we de werkelijkheid ervaren van zaken als 'overgave', 'vergeving' en 'het onnoembare'. Zo kunnen we onszelf openstellen voor de transformerende ervaring van 'De Kracht van het Nu'.

zoeken in:
5,0
Ik vond dit boek het meest inspirerende wat ik ooit heb gelezen. Ik denk wel dat dit boek voor veel mensen ontoegankelijk is. Je moet al behoorlijk veel interesse hebben en je verdiept hebben in dit onderwerp wil je dit boek (met plezier) gaan lezen.

Voor mij is het boek een soort mental-coach geworden, als ik mij erg gespannen voel dan lees ik weer een stukje en dan weet ik weer waar het om gaat. Dan voel ik de spanning van me afglijden.

Eckhart Tolle kan zich zo goed uitdrukken. Fantastische zinnen staan er in dit boek. Echt magisch!

BrotherJohn
Het thema, je geest vrijmaken van de illusies van het 'ego', spreekt me al jaren aan. Ook Eckhart's verschijning en toespraken zijn 'eigenaardig', maar dit boek had voor mij vier keer zo kort mogen zijn. Na een kwart van het boek las ik namelijk niets nieuws meer. Hoe mooi en essentieel het 'nu' ook is, de vertelstijl ging me vervelen. Telkens werd het 'nu' en de relatie tot je eigen wezen herkauwt, of net vanuit een ander daglicht beschenen. Zijn boodschap en tools waren me al snel duidelijk. Het is voor mij dan ook meer een boek om zo eens een keer open te slaan en wat uit te lezen, dan om in een nieuwe poging in een ruk van A tot Z uit te lezen.

Boeken uit het Theravada Boeddhisme over het overwinnen van geestestoestanden als zucht, aversie en verblinding, waarbij gecontempleerd wordt op vergankelijkheid, onvoldoening en zelfloosheid in alles, en waarbij inzicht in de natuur van de geest, opmerkzaamheid en concentratie belangrijke tools zijn, werken voor mij concreter, vruchtbaarder en als meer verifieerbaar dan Tolle's uiteenzetting. Ze doen origineler aan en hebben hun effectiviteit bewezen. Wat "De Kracht van het Nu" voor mij daaraan kan toevoegen is dat Tolle een Westers persoon is die zijn visie op het 'nu' op eigen 'kracht' heeft geformuleerd, waarbij het lijkt dat hij niet beïnvloed is door welke filosoof, leer of doctrine dan ook.

4,0
nuf
Dit boek heeft voor mij heel veel betekend, in een depressieve periode heeft dit boek me heel veel steun gegeven en heeft me geintroduceert in non-dualiteit. In tegenstelling van wat hier boven staat is de kern van non-dualiteit (of 'the now' zoals Tolle het noemt) niet het overwinnen van het ego, maar het erkennen en het accepteren van het ego (dan kun je weer verder filosoferen of het ego bestaat etc. etc.).
Tolle heeft mij in moelijke periodes kunnen steunen, vandaar mijn hoge cijfer.

Als ik naar het boek zelf kijk, is het boek zeker niet de moeite waard als je na de eerste paar hoofdstukken niet het gevoel hebt dat dit iets voor jou is, het boek valt namelijk enorm in herhaling, wat in hoofdstuk 1 staat, staat ook in hoofdstuk 10, maar vanuit een andere invalshoek. Er zijn dan ook schrijvers die binnen zen/a-dviata boekjes schrijven van 50 pagina's, omdat er gewoon niet zoveel te vertellen valt.

Tolle is een bestseller, terecht in mijn ogen, hij weet een hele brede groep mensen aan te spreken en gaat nooit echt veel te ver. Het idee is ook erg ontspannend, dat alles is zoals het is. Echter zie ik Eckhart Tolle niet als goeie verwoorder binnen het a-dviata/zen/non-dualisme/nu, hij schept naar mijn mening namelijk veel te veel hoop, waardoor ik denk dat veel mensen de boodschap compleet verkeerd overnemen. Hij geeft vaak als voorbeeld dat je de 'sleutel moet zoeken' naar het nu. Verwijst naar de toekomst en verbloemt non-dualiteit wat van mensen zoekers maakt.

Echter, als je dit kan doorzien zou ik dit boek ten zeerste aanraden als introductie in non-dualiteit. Maar als je echt een duidelijk, helder en onverbloemd beeld wilt van de 'werkelijkheid' dat zou ik andere schrijvers veel eerder aanraden; Leo Hartong, Tony Parsons en Adyashanti zijn wat bij betreft sprekers die niet om de kern heendraaien, zoals naar mijn mening Tolle te veel doet.

Toch een hoog cijfer, omdat dit boek voor mij persoonlijk erg veel heeft betekend, en mij nieuwe visies gaf in moelijke tijden!!

Mocht je twijfelen om het boek in huis te halen zijn er ook talloze 'retreats' na te kijken op youtube van Eckhart Tolle, al zou ik je dan nog liever doorverwijzen naar sprekers als Tony Parsons of Jeff Foster.

4,5
Om te beginnen zoals hierboven ookal is vermeld is dit boek niet voor idereen geschikt. Dit boek verscheurd als het ware al het denken, het lichaam en de hele egostructuur. Nu kwam ik op dit boek laatst omdat ik me ook veel bezig houd met zelfontwikkeling. Had me al grondig verdiept in 'het ego' dus voor mij las het eigenlijk nog redelijk makkelijk weg. Wel herhaalt het boek heel veel, ook sommige vragen die in het boek gesteld worden vallen vaak in herhaling. Dit boek is voor mij een soort van verdieping op een onderwerp waar ik al voor mijn idee al genoeg in had verdiept en waar ik zeker nu ik het gelezen heb uren over door kan praten. Het 'ego' is denk ik een van de meest intressante onderwerpen waar ik me tot nu toe in heb verdiept. Maargoed zoals ik al zei; hier moet je wel écht intresse voor hebben want je zou ook dit hele boek kunnen verwerpen als onzin.

avatar van Donkerwoud
Jelle_1992 schreef:
Dit boek verscheurd als het ware al het denken, het lichaam en de hele egostructuur.


Klinkt als een pittig boekje. In 191 bladzijdes even lichaam en geest louteren.

4,5
Donkerwoud schreef:
(quote)


Klinkt als een pittig boekje. In 191 bladzijdes even lichaam en geest louteren.


Ja, zo diep gaat het. Pas als je alles loslaat en vernietigd kom je bij je ware zelf uit en dan nog zul je inzien dat er geen zelf, geen ik is.

avatar van Donkerwoud
Ik vrees dat ik toch wat kritischer ben naar zulke grootse pretenties. Klinkt alsof grote filosofische/wetenschappelijke debatten gereduceerd worden tot hapklare spiritualiteit. Misschien dat mijn persoonlijke egostructuur nog teveel vasthoudt aan een Zelf dat eigenlijk verscheurd had moeten worden.

4,5
Ja, zoals ik al zei je zou het ook als onzin kunnen verwerpen maar mijn intresse op dit was al zo groot alvoor ik aan dit boek begon dat ik precies wist wat ik ervan kon verwachten. Ikzelf verbind me ook niet meer met een ego waardoor ik altijd 'mezelf' kan zijn, maar daar daarvoor ben ik wel eerst door een depressie van anderhalf jaar gegaan om alles aan mezelf te kunnen accepteren, en dat is geen fijn procces maar het is wel absoluut de moeite waard geweest.

avatar van Lalage
4,5
Dit is een belangrijk boek voor me geworden in de afgelopen negen maanden. Zo lang heb ik erover gedaan om het te lezen: elke keer een paar bladzijden, om het dan weer weg te leggen en te overdenken.

Eckhart Tolle weet alles zo uit te leggen dat het logisch klinkt. En als het nog een beetje wazig blijft, dan komt er daarna wel een vraag om het te verhelderen.

The power of now – Eckhart Tolle | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Geerard
5,0
Ik las dit boek in mijn vakantie. Wat een herkenning. Eindeloze gedachtes over gebeurtenissen uit het (nabije) verleden, mentale films over (spannende) toekomstige gebeurtenissen... Wat zit ik vaak met mijn gedachtes op een plek waar ik op dit moment niet ben. En wat brengt me dat weinig. Sinds ik dit boek verslonden heb, probeer ik steeds vaker te focussen op alleen dat wat ik NU aan het doen ben, te observeren in plaats van te analyseren of te oordelen. Ook als ik de vaat aan het uitruimen ben, ook als ik mijn broodjes smeer, ook als ik onder de douche sta, ook als ik al die andere dingen doe die ik al duizenden keren heb gedaan. En dat is goed te doen, helemaal als je merkt dat het je meer focus geeft, meer rust en over het algemeen meer voldoening. Zelfs het lezen is nog fijner geworden dan het al was! Op het werk met alle deadlines, mails, telefoontjes, oftewel mensen die op allerlei manieren wat van je verwachten vind ik het stukken lastiger en laat ik me nog makkelijker meeslepen. Ik ga eens kijken of ik dat ook kan gaan masteren als ik dit voor een tweede keer lees, veel langzamer dan de eerste keer, met een potlood in de aanslag. Ik moet vaker zelfhulp boeken gaan lezen. Alle tips zijn welkom

...stilte...
De kracht van het nu is wel dé klassieker onder de "zelfhulp" boeken. Ik heb het nooit gelezen en dat is wel vreemd, want ik beoefen al heel lang meditatie, heb vele boeken over dat onderwerp gelezen, ik ben de halve wereld afgereisd om bij leraren te studeren en ik ben zelfs monnik geweest...maar ik heb nog nooit een zelfhulp boek gelezen.

Een interessant boek waar ik al een tijdje mee bezig ben (en wat hier ook op BM staat) is Bekentenis van een Boeddhistisch Atheïst van Stephen Batchelor. Daarin kan je lezen dat na die lange zoektocht je uiteindelijk tot het bevrijdend inzicht komt dat het je "niets" heeft opgeleverd, maar dat je daarvoor die tocht wel moet maken...

Misschien de hoogste tijd voor mij om dit boek van Ekhart Tolle eens te lezen

avatar van Geerard
5,0
Dat boek kende ik nog niet. Bedankt ...stilte....

Toen ik deze zelfhulp klassieker uit had, ben ik meteen op zoek gegaan naar een meditatiecursus. Afgelopen maandag heb ik daardoor een introductie les gehad in Zen-meditatie, maar ik voelde geen sprongetje in mijn hart. Ik zoek dus nog even door

Wat Eckhart Tolle onder andere schrijft over zoeken beschrijft misschien wel het bevrijdende inzicht dat Stephen Batchelor had aan het einde van zijn zoektocht:

For most things in life, you need time: to learn a new skill, build a house, become an expert, make a cup of tea... Time is useless, however, for the most essential thing in life, the one thing that really matters: self-realisation, which means knowing who you are beyond the surface self - beyond your name, your physical form, your history, your story.

You cannot find yourself in the past of future. The only place where you can find yourself is in the Now.

Spiritual seekers look for self-realisation or enlightenment in the future. To be a seeker implies that you need the future. If this is what you believe, it becomes true for you: you will need time until you realize that you don't need time to be who you are.

...stilte...
Dat "sprongetje" zal nog wel komen Geerard...en zitten moet je wel liggen

avatar van Lalage
4,5
...stilte... schreef:
Dat "sprongetje" zal nog wel komen Geerard...en zitten moet je wel liggen

Meditatie heeft pas na een tijdje echt effect, al merk ik vaak wel dat ik me erna (niet tijdens) anders voel dan ervoor, rustiger. Ga je ermee door? Een rustige vorm van yoga (yin) kan ook een mooie tussenstap zijn.

avatar van Geerard
5,0
Ik ga zeker door met mediteren Lalage. In het verleden heb ik een jaar yogalessen en een mindfulness-cursus gevolgd. Die ervaringen hebben me geholpen om nu beter te weten wat bij me past. Bij zen-meditatie houd je je ogen slechts half gesloten en een van de meditaties die vaak terugkomt is het tellen, beginnend bij 1. Beide methodes passen niet bij me. Ik houd mijn ogen graag gesloten bij het mediteren en ik volg graag mijn adem. Daarnaast houd ik ervan te observeren wat er in mijn lichaam gebeurt en hoe mijn zintuigen op de omgeving reageren. Het sluit eigenlijk hartstikke goed aan bij mindfullness en mindfullness heeft weer veel weg van een light versie van The Power of Now. Zo komt alles mooi samen.

Ik ben de afgelopen week begonnen met een kwartier eerder uit mijn bed te gaan om de ochtend te beginnen met een kwartier mediteren. En als ik thuis kom van mijn werk herhaal ik dat. Heel fijn allemaal en ik herken wat je schrijft: het effect is in het begin beter merkbaar na de meditatie dan tijdens de meditatie. Meer rust, meer helderheid, minder overbodige gedachten (al zijn het er nog steeds zoooveel) en meer... presence

Ik ga nog even op deze manier door (terwijl ik dit wonderbaarlijke boekje nog een keer van begin tot eind doorneem met een potlood in de aanslag), en wie weet kom ik eerdaags meditatielessen tegen die wel bij me passen.

Wat heeft The Power of Now jou tot nu gebracht naast de motivatie om te mediteren?

...stilte...
Geerard het tellen van de ademhaling is een methode die gebruikt wordt om "de aap" iets te doen te geven. Na een tijdje begint het echter claustrofobisch te werken, dan moet je er zeker mee stoppen. En om de ogen een beetje open te houden maakt dat de houding stabieler is (probeer maar eens op één been te staan met gesloten ogen) en het is ook goed tegen wegdromen...meditatie helpt om aanwezig te zijn.
Zelf pas ik geen enkele methode meer toe. In de zen noemen ze dat shikantaza (gewoon zitten). In de loop der jaren (ik mediteer al meer dan 30 jaar) is de aandacht wel verplaatst van ademhaling naar lichaamshouding, want wanneer ik "goed" zit volgt de ademhaling vanzelf wel. En eigenlijk bestaat een juiste methode voor meditatie niet...het is iets dat gebeurt.
Mijn ervaring is dat een goede leraar wel belangrijk is. Van het lezen van boeken kan je veel leren, maar een leraar die je "ziet" kan je met een enkele opmerking wakkerschudden.

Mooi om te lezen over je ontwikkeling op dit pad!

avatar van Geerard
5,0
Het is ook mijn ervaring dat een goede leraar belangrijk is. Na jarenlang te hebben gedacht dat ik mezelf geestelijk goed kon ontwikkelen zonder de hulp van anderen en waarbij ik mezelf elke keer weer terugvond op hetzelfde punt, besloot ik vorig jaar om GGZ therapie te volgen bij een psycholoog (a.k.a. leraar). Dit is een besluit geweest dat me meer heeft gebracht dan elke andere keuze die ik heb gemaakt. En dat ik The Power of Now ben gaan lezen is daar een direct gevolg van, want toen de therapie stopte wilde ik verdere verdieping in de voor mij eerder onbekende rust die ik had gevonden. Omdat ik vervolgens zo geïnspireerd was en nog vers in het geheugen had dat een leraar me verder kan brengen dan ik zelf waarschijnlijk ooit zou kunnen, ben ik op zoek gegaan naar een meditatiecursus. Die heb ik trouwens sowieso nodig voor mijn houding, want alleen durf ik mezelf niet de lotushouding aan te leren, en ik merk ook dat mijn rug de neiging heeft lichtelijk te krommen. Staan op een been met gesloten ogen gaat me trouwens wel goed af omdat ik vaak Cardio-sessies in de woonkamer heb gedaan met mijn ogen dicht.

Ik denk ook niet dat er juiste methodes zijn voor meditaties. Alle methodes zijn uiteindelijk middelen voor hetzelfde: groeien naar gewoon zijn. En daarom zijn ze allemaal identiek. Wat ik zo mooi vind aan dit boekje is dat het niet gaat over mediteren als methode tot meer rust en focus, maar over gewoon zijn in het dagelijks leven en hoe iedereen dat kan bereiken wanneer je de beperking van je gedachtes begrijpt. Mijn gedachtes zeggen nu alleen maar: kon Eckhart Tolle maar even mijn leraar worden die ik wekelijks een keertje zie

avatar van Lalage
4,5
Bij zo'n zen-cursus kan je toch ook best je ogen open of dicht houden, niemand die daar last van heeft Hetzelfde geldt voor het tellen. Je moet het allemaal niet te strikt nemen. Dat vind ik ook het mooie aan yin yoga: het gaat er niet om dat je een bepaalde houding bereikt, maar dat je voelt wat er in je lichaam gebeurt en accepteert wat er is. Dat is een grote uitdaging!

...stilte...
Tussen haakjes...het is Krishnamurti die me de ogen heeft geopend.

avatar van Geerard
5,0
Voor wie verder wil met de kracht van het nu raad ik aan het Youtube-kanaal van Aaron Abke te omarmen, specifiek zijn MindScience serie.

3,0
Zoals hierboven ook al opgemerkt, inderdaad meer een handleiding om af en toe eens stukjes uit te lezen, dan een boek dat je in twee dagen uitleest. De boodschap in alle hoofdstukken is hetzelfde. Om herinnert te worden aan die boodschap, dat vind ik niet verkeerd. Je kunt er alleen maar gelukkiger van worden. Toch denk ik niet dat het boek een verschil gaat maken in m'n leven, daarvoor is het misschien ook te weinig praktisch... Het is een lastig te beoordelen boek; of je vindt het geweldig of je vindt het totale onzin. Drie sterren van mij

Gast
geplaatst: vandaag om 01:06 uur

geplaatst: vandaag om 01:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.