menu

The Power of Now - Eckhart Tolle (1997)

Alternatieve titel: De Kracht van het Nu

mijn stem
3,76 (23)
23 stemmen

Engels
Esoterisch

191 pagina's
Eerste druk: Namaste, Vancouver (Canada)

Om de weg te gaan die wordt beschreven in "De Kracht van het Nu dien je de identificatie me je analytische geest en het daardoor gecreëerde onechte zelf, het ego, te laten varen. We zijn ons denken niet. We kunnen onszelf van psychische pijn verlossen. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen. Daar komen we er ook achter dat we al 'heel' en 'volmaakt' zijn. Velen zullen tijdens het lezen van dit boek vaststellen dat de grootste blokkades om in het Nu te komen onze relaties zijn, dat wil zeggen de manier waarop we in onze relaties staan. Relaties kunnen echter ook een toegang zijn om tot verlichting te komen, mits we ze wijs benutten zodat ze bijdragen aan onze bewustwording en we daardoor in staat zijn meer liefde te geven. Als we volledig aanwezig kunnen zijn en iedere stap in het Nu kunnen zetten, kunnen we de werkelijkheid ervaren van zaken als 'overgave', 'vergeving' en 'het onnoembare'. Zo kunnen we onszelf openstellen voor de transformerende ervaring van "De Kracht van het Nu".

zoeken in:
5,0
Ik vond dit boek het meest inspirerende wat ik ooit heb gelezen. Ik denk wel dat dit boek voor veel mensen ontoegankelijk is. Je moet al behoorlijk veel interesse hebben en je verdiept hebben in dit onderwerp wil je dit boek (met plezier) gaan lezen.

Voor mij is het boek een soort mental-coach geworden, als ik mij erg gespannen voel dan lees ik weer een stukje en dan weet ik weer waar het om gaat. Dan voel ik de spanning van me afglijden.

Eckhart Tolle kan zich zo goed uitdrukken. Fantastische zinnen staan er in dit boek. Echt magisch!

avatar van BrotherJohn
3,0
Het thema, je geest vrijmaken van de illusies van het 'ego', spreekt me al jaren aan. Ook Eckhart's verschijning en toespraken zijn 'eigenaardig', maar dit boek had voor mij vier keer zo kort mogen zijn. Na een kwart van het boek las ik namelijk niets nieuws meer. Hoe mooi en essentieel het 'nu' ook is, de vertelstijl ging me vervelen. Telkens werd het 'nu' en de relatie tot je eigen wezen herkauwt, of net vanuit een ander daglicht beschenen. Zijn boodschap en tools waren me al snel duidelijk. Het is voor mij dan ook meer een boek om zo eens een keer open te slaan en wat uit te lezen, dan om in een nieuwe poging in een ruk van A tot Z uit te lezen.

Boeken uit het Theravada Boeddhisme over het overwinnen van geestestoestanden als zucht, aversie en verblinding, waarbij gecontempleerd wordt op vergankelijkheid, onvoldoening en zelfloosheid in alles, en waarbij inzicht in de natuur van de geest, opmerkzaamheid en concentratie belangrijke tools zijn, werken voor mij concreter, vruchtbaarder en als meer verifieerbaar dan Tolle's uiteenzetting. Ze doen origineler aan en hebben hun effectiviteit bewezen. Wat "De Kracht van het Nu" voor mij daaraan kan toevoegen is dat Tolle een Westers persoon is die zijn visie op het 'nu' op eigen 'kracht' heeft geformuleerd, waarbij het lijkt dat hij niet beïnvloed is door welke filosoof, leer of doctrine dan ook.

4,0
nuf
Dit boek heeft voor mij heel veel betekend, in een depressieve periode heeft dit boek me heel veel steun gegeven en heeft me geintroduceert in non-dualiteit. In tegenstelling van wat hier boven staat is de kern van non-dualiteit (of 'the now' zoals Tolle het noemt) niet het overwinnen van het ego, maar het erkennen en het accepteren van het ego (dan kun je weer verder filosoferen of het ego bestaat etc. etc.).
Tolle heeft mij in moelijke periodes kunnen steunen, vandaar mijn hoge cijfer.

Als ik naar het boek zelf kijk, is het boek zeker niet de moeite waard als je na de eerste paar hoofdstukken niet het gevoel hebt dat dit iets voor jou is, het boek valt namelijk enorm in herhaling, wat in hoofdstuk 1 staat, staat ook in hoofdstuk 10, maar vanuit een andere invalshoek. Er zijn dan ook schrijvers die binnen zen/a-dviata boekjes schrijven van 50 pagina's, omdat er gewoon niet zoveel te vertellen valt.

Tolle is een bestseller, terecht in mijn ogen, hij weet een hele brede groep mensen aan te spreken en gaat nooit echt veel te ver. Het idee is ook erg ontspannend, dat alles is zoals het is. Echter zie ik Eckhart Tolle niet als goeie verwoorder binnen het a-dviata/zen/non-dualisme/nu, hij schept naar mijn mening namelijk veel te veel hoop, waardoor ik denk dat veel mensen de boodschap compleet verkeerd overnemen. Hij geeft vaak als voorbeeld dat je de 'sleutel moet zoeken' naar het nu. Verwijst naar de toekomst en verbloemt non-dualiteit wat van mensen zoekers maakt.

Echter, als je dit kan doorzien zou ik dit boek ten zeerste aanraden als introductie in non-dualiteit. Maar als je echt een duidelijk, helder en onverbloemd beeld wilt van de 'werkelijkheid' dat zou ik andere schrijvers veel eerder aanraden; Leo Hartong, Tony Parsons en Adyashanti zijn wat bij betreft sprekers die niet om de kern heendraaien, zoals naar mijn mening Tolle te veel doet.

Toch een hoog cijfer, omdat dit boek voor mij persoonlijk erg veel heeft betekend, en mij nieuwe visies gaf in moelijke tijden!!

Mocht je twijfelen om het boek in huis te halen zijn er ook talloze 'retreats' na te kijken op youtube van Eckhart Tolle, al zou ik je dan nog liever doorverwijzen naar sprekers als Tony Parsons of Jeff Foster.

4,5
Om te beginnen zoals hierboven ookal is vermeld is dit boek niet voor idereen geschikt. Dit boek verscheurd als het ware al het denken, het lichaam en de hele egostructuur. Nu kwam ik op dit boek laatst omdat ik me ook veel bezig houd met zelfontwikkeling. Had me al grondig verdiept in 'het ego' dus voor mij las het eigenlijk nog redelijk makkelijk weg. Wel herhaalt het boek heel veel, ook sommige vragen die in het boek gesteld worden vallen vaak in herhaling. Dit boek is voor mij een soort van verdieping op een onderwerp waar ik al voor mijn idee al genoeg in had verdiept en waar ik zeker nu ik het gelezen heb uren over door kan praten. Het 'ego' is denk ik een van de meest intressante onderwerpen waar ik me tot nu toe in heb verdiept. Maargoed zoals ik al zei; hier moet je wel écht intresse voor hebben want je zou ook dit hele boek kunnen verwerpen als onzin.

avatar van Donkerwoud
Jelle_1992 schreef:
Dit boek verscheurd als het ware al het denken, het lichaam en de hele egostructuur.


Klinkt als een pittig boekje. In 191 bladzijdes even lichaam en geest louteren.

4,5
Donkerwoud schreef:
(quote)


Klinkt als een pittig boekje. In 191 bladzijdes even lichaam en geest louteren.


Ja, zo diep gaat het. Pas als je alles loslaat en vernietigd kom je bij je ware zelf uit en dan nog zul je inzien dat er geen zelf, geen ik is.

avatar van Donkerwoud
Ik vrees dat ik toch wat kritischer ben naar zulke grootse pretenties. Klinkt alsof grote filosofische/wetenschappelijke debatten gereduceerd worden tot hapklare spiritualiteit. Misschien dat mijn persoonlijke egostructuur nog teveel vasthoudt aan een Zelf dat eigenlijk verscheurd had moeten worden.

4,5
Ja, zoals ik al zei je zou het ook als onzin kunnen verwerpen maar mijn intresse op dit was al zo groot alvoor ik aan dit boek begon dat ik precies wist wat ik ervan kon verwachten. Ikzelf verbind me ook niet meer met een ego waardoor ik altijd 'mezelf' kan zijn, maar daar daarvoor ben ik wel eerst door een depressie van anderhalf jaar gegaan om alles aan mezelf te kunnen accepteren, en dat is geen fijn procces maar het is wel absoluut de moeite waard geweest.

avatar van Lalage
4,5
geplaatst:
Dit is een belangrijk boek voor me geworden in de afgelopen negen maanden. Zo lang heb ik erover gedaan om het te lezen: elke keer een paar bladzijden, om het dan weer weg te leggen en te overdenken.

Eckhart Tolle weet alles zo uit te leggen dat het logisch klinkt. En als het nog een beetje wazig blijft, dan komt er daarna wel een vraag om het te verhelderen.

The power of now – Eckhart Tolle | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 11:00 uur

geplaatst: vandaag om 11:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.