menu

La Solitudine dei Numeri Primi - Paolo Giordano (2008)

Alternatieve titel: De Eenzaamheid van de Priemgetallen

mijn stem
3,53 (237)
237 stemmen

Italiaans
Psychologisch / Romantiek

318 pagina's
Eerste druk: Arnoldo Mondadori, Milaan (Italië)

De zevenjarige Alice moet van haar vader elke dag naar skiles. Op een mistige ochtend zondert zij zich af van haar skiklasje, komt ten val en ondervindt daar de rest van haar leven de gevolgen van. Mattia is hyperintelligent en schaamt zich voor zijn zwakbegaafde tweelingzusje Michela. Als de tweeling op weg is naar een verjaardagspartijtje laat Mattia Michela achter op een bank in het park met de opdracht dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is zijn zusje verdwenen. Op de middelbare school kruisen de levens van Alice en Mattia elkaar en er ontstaat een uitzonderlijke vriendschap. Ze voelen zich vanaf de dag van hun ontmoeting verbonden, maar merken al snel hoe moeilijk het is om wezenlijk contact met elkaar te krijgen.

zoeken in:
avatar van liv2
3,0
Net zoals het hoofdpersonage lijdt aan magerzucht is dit boek in hetzelfde bedje ziek: te mager van verhaal en opzet. Waar wil de schrijver heen met dit verhaal ? Wat is nu toch de bedoeling van de onderliggende jeugdtrauma's? Wat is nu eigenlijk de pointe van dit boek? Ik zou het niet weten....

Lanchals
Uiteindelijk vond ik dit maar een matig boek. Het concept is erg interessant, maar uiterst zwak uitgewerkt. Het leek mij eerder een aframmeling van voorgekauwde gebeurtenissen dan een echt drama over eenzaamheid.

Nochtans vond ik het begin van het boek (waarin de trauma's van de hoofdpersonages worden geschetst) nog best te doen, maar daarna verzonk alles in een smakeloze pap en de auteur toonde zich een meester in het afratelen van cliché's. Het verhaal heeft geen diepgang. Erg jammer want het concept was wel goed.

Ook stilistisch stelde het boek niets voor. Saaie zinnen en vergezochte metaforen die nergens op slaan.

Naar mijn idee echt een slecht boek: 1,5*

avatar van prikadel
3,0
Fijn geschreven boek wat mij tot het einde bleef boeien. Leest vlot weg. Maar wat een einde. Zo zonde!!

avatar van HankMoody
3,5
Best goed.

Heb er heel lang gedaan om deze uit te lezen om een bepaalde reden die ik niet kan duiden. Het is soepel geschreven maar moest me toch wel door het begin worstelen voordat ik het enigszins interessant vond worden. Voornamelijk bij het gebeuren op de middelbare school kwam bij mij meerdere keren de vraag waarom ik dit eigenlijk aan het lezen ben?

Pas als de personages ouder beginnen te worden werd het boek boeiender. De twee hoofdpersonen worden dan ook steeds echter en realistischer en het is mooi om te zien hoe ze niet veel veranderen vanuit hun kindertijd. Uiteindelijk een boek over eenzaamheid van twee buitenbeentjes en onbeantwoorde liefde. Het is ontspannen, filmisch geschreven wat ik wel fijn vind en de eenzaamheid wordt goed uitgebeeld en tegelijkertijd is het ongrijpbaar en dat is wat het boek wel mooi maakt en dat het ook wel even blijft hangen. Einde vond ik wel oké. Ik was niet op zoek naar een oplossing of gesloten einde.

Goed boek.
Het is een interessant boek maar in het begin is het moeilijk om grip te krijgen op het verhaal. Het verhaal maakt in het begin een paar grote tijdsprongen waarbij het heel wat informatie over wat er gebeurt achter houd. dit zorgt er voor dat het verhaal in het begin niet altijd even gemakkelijk te volgen is.

avatar van Abeltjuh 25
3,5
Louter tragiek in dit boek.

We weten echter allemaal dat dat wel een mooi boek op kan leveren. Toch blijft Giordano vaak op de het oppervlak in zijn beschrijvingen. Hij probeert je strot vast te pakken maar drukt niet door. Daarbij zou iets meer zelfreflectie de hoofdrolspelers goed toen. Natuurlijk, ze zijn getekend voor het leven, maar ze gaan ook vrij deterministisch door het leven, alsof hun eerdere trauma's hun gehele vrije wil hebben ontnomen. Desalniettemin heb ik het in een paar dagen uitgelezen. Die vlugge schrijfstijl heeft zo zijn voordelen. Hem wil ik overigens ook niet tekort doen. Zijn beschrijvingen van personages zijn doordacht en ook maakt hij rake vergelijkingen.

Ruim voldoende.

Arne VdP schreef:
Goed boek.
Het is een interessant boek maar in het begin is het moeilijk om grip te krijgen op het verhaal. Het verhaal maakt in het begin een paar grote tijdsprongen waarbij het heel wat informatie over wat er gebeurt achter houd. dit zorgt er voor dat het verhaal in het begin niet altijd even gemakkelijk te volgen is.


Ik had het er ook wat moeilijk mee. Persoonlijk had bijvoorbeeld graag geweten hoe het trouwfeest van Alice eruit zag en of Alice veel aan Mattia had gedacht toen ze de beslissing nam om te trouwen met Fabio.

avatar van Wickerman
3,0
Na De hemel verslinden was ik wel benieuwd naar dit werk, maar het trof mij minder. Goed en vlot geschreven, dat wel, maar het plot heeft weinig om handen en wilde bij mij niet echt beklijven.

avatar van Gish
4,0
Jammer van het einde, alle emotie die de film wel heeft, ontbreekt hier.

1,0
De titel is heel fraai en deed me naar dit boek grijpen uit de stapel 'nog te lezen' , het verhaal deed me niks.

avatar van -JB-
3,5
Bijzonder om hierboven te lezen dat dit boek zo wisselend wordt ontvangen. You love it or you hate it. Voor mij was het een prettig geschreven roman, waarbij het dramatisch begin je meteen in het verhaal trekt. Vervolgens volgt een beschrijving van een kwetsbare vriendschap tussen twee getraumatiseerde kinderen. Hoewel sommige stukken hier inderdaad wat clichématig zijn beschreven, bleef ik de spanning van de situatie voelen. Hoe de twee elkaar opzoeken en afstoten, soms een klein beetje openen om dan weer in hun eenzaamheid te kruipen, was voor mij aangrijpend. Je blijft als lezer hopen op een goede afloop, tegen beter weten in.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:51 uur

geplaatst: vandaag om 11:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.