menu

Vellum - Hal Duncan (2005)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Fantasy

501 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Reynard zet de zoektocht van zijn grootvader voort en slaagt waar zijn grootvader faalde. Hij vindt Het boek van Alle uren: Het Vellum. Dit mythische boek bevat de woorden van God, zoals opgeschreven door Metatron (vroeger Enoch, Enki, en vele anderen). Maar hij vindt hiermee meer dan hij ooit had kunnen vermoeden. Tegelijkertijd is dit het verhaal van Thomas en Phreedom (Anna) en hun relatie met hun buurman Finnan die veel ouder blijkt dan ze ooit gedacht hadden.

zoeken in:
3,5
Pff, wat een boek is dit. Ik heb verschillende gelaagde boeken gelezen, maar dit slaat tot nog toe alles. Een andere recensie sprak van een caleidoscopisch boek en daar kan ik me wel in vinden.

Het boek bestaat uit twee delen (Ink de opvolger van dit boek bevat de volgende twee delen) Zomer en Herfst. Dit is thematisch ook terug te vinden in de stof van het boek. Het begint min of meer mooi en vrolijk, maar al gauw begint de aftakeling en dit zet zich in volle hevigheid door in het tweede deel.

Elk deel bevat twee hoofdpersonen die om beurten een hoofdstuk in het spotlicht (deel een Phreedom en Thomas, broer en zus; deel twee Finnan en Jack). Maar dan zijn we er nog niet. Want onderliggend aan het hele boek is het gegeven dat er archetypes bestaan die steeds weer opnieuw herleven. Phreedom's verhaal wordt bijvoorbeeld afgewisseld met het verhaal van Inanna (een Sumerische godin) die afdaalt in de hel om de heerschappij van de onderwereld te claimen (met desastreuze gevolgen). Zo heeft iedere hoofdpersoon een ander archetypen waarmee zijn verhaal verbonden is.

Deze verhalen worden soms per alinea afgewisseld, soms wordt er ook per alinea door de tijd heen en weer gesprongen en soms ga je opeens weer naar een ander personage in het boek.

Daarnaast is er ook nog het verhaal van Reynard en zijn tocht door het Vellum, een soort van leven na dit leven /purgatorium of misschien wel iets heel anders (ik heb echt geen idee eigenlijk), waar hij ook weer archetypes tegenkomt, die misschien wel dezelfde, of misschien ook wel niet dezelfde zijn als in het andere verhaal.

Kortom een boek om je aandacht bij te houden

Hal Duncan is een uiterst enthousiast blogger en heeft een nog uitgebreidere uitleg van zijn structuur gegeven op zijn weblog.

Al met al is het een uiterst pittig boek, maar een boek wat wel een hoop voldoening geeft als er doorgelezen wordt. Toch is mijn score niet superhoog. Dit komt vooral door het einde. Het Epiloog voelde teveel als een afgeraffeld einde en het is te duidelijk dat er nog een boek volgt. Dit zorgt er voor dat het boek een 3,5 krijgt, ipv een 4 of zelfs 4,5 (waar het boek af toe op af leek te stevenen).

En alle mensen die vinden dat Fantasy simplistisch is, daag ik uit dit werk te lezen en te zien of ze hun stelling nog steeds hout vinden snijden

Gast
geplaatst: vandaag om 01:57 uur

geplaatst: vandaag om 01:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.