menu

Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance - Barack Obama (1995)

Alternatieve titel: Dromen van Mijn Vader. Het Verhaal van Mijn Familie

mijn stem
3,79 (7)
7 stemmen

Engels
Autobiografisch

415 pagina's
Eerste druk: Times Books, New York (Verenigde Staten)

In deze autobiografie vertelt Barack Obama hoe hij, als Amerikaanse zoon van een zwarte Afrikaanse vader en een blanke Amerikaanse moeder, op zoek is naar de zin van het leven. Zijn zoektocht begint in New York, op de dag dat hij te horen krijgt dat zijn vader, die hij eigenlijk alleen uit verhalen kent, is omgekomen bij een auto-ongeluk. Deze plotselinge dood inspireert Barack Obama tot een emotionele reis. Vanuit de geboorteplaats van zijn moeder in Kansas voert zijn tocht via Hawaii, waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht, uiteindelijk terug naar Kenia. Hier ontmoet hij de Afrikaanse kant van zijn familie en wordt hij geconfronteerd met de bittere waarheid over zijn vaders leven. Uiteindelijk probeert hij zich te verzoenen met zijn verdeelde afkomst.

zoeken in:
avatar van Jasper
4,0
Zeer leesbare autobiografie van Obama. Alhoewel het woord 'autobiografie' wellicht niet geheel op zijn plek is. Obama beschrijft in Dreams from my father jeugdherinneringen en familiegeschiedenis in een geslaagde symbiose. Het boek bestaat uit drie delen: 'Origins', 'Chicago' en 'Kenya'. Het eerste is het verhaal van zijn jeugd: een vaderloos opgroeien in Hawaii en Indonesie. Het tweede zijn 'coming of age', het ontstaan van zijn engagement, in het gesegregeerde Chicago. 'Kenya', het laatste deel, is het deel waarin hij beschrijft hoe hij uiteindelijk 'thuiskomt' in het Afrikaanse land dat hij nooit eerder bezocht, maar waar wel zijn vader opgroeide en stierf.
Opvallend aan dit boek is de openheid waarmee Obama schrijft. De 'president' wordt een mens. Ik vond dat boeiend om te lezen, omdat je je zo weinig voor kan stellen van iemand die de ambities had, zoals Obama die heeft/had. Wellicht ben ik in mijn beoordeling niet helemaal zuiver: ik ben een zeer groot fan van deze man. Desalniettemin is dit een echte aanrader!

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Als we ons de eerste gemeenschappelijke stap maar konden herinneren

Barack (Hussein) Obama II is behalve voormalig (44e) president van de Verenigde Staten ook schrijver. Uit zijn debuut ‘Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance’ blijkt wat mij betreft dat hij als auteur een begaafd talent is. De vorm en stijl van ‘Dromen van mijn vader. Het verhaal van mijn familie’ zijn dynamisch. BO maakt onder andere gebruik van verschillende manieren van zinsopbouw, dialogen in zijn tekst; hij beschrijft beeldend de omgeving en interne dialogen. De meerdere keerpunten in zijn leven heeft hij op eigen wijze in drie delen van dit boek bepaald, wat voor mij veel prettiger leest dan precies in chronologische wijze. Tegelijkertijd komen wel degelijk het verhaal van zijn geboorte, zijn plek in meerdere families aan de orde; sterker, de verwarring die dit met zich meebracht, dragen ‘Dromen van mijn vader’.

Waar hoort een mens thuis? Waar hoor je thuis als je een blanke moeder hebt met kolonisten als voorouders waarbij opa eruit ziet als een spaghettivreter? Een zwarte Keniaanse vader? De grootvader aan die kant van de familie wilde niet dat het Obamabloed werd bezoedeld door een blanke vrouw, althans die versie heeft BO lang met zich meegedragen. En niet te vergeten was er moeders tweede echtgenoot de Indische Lolo, hij maakte onderdrukking door Nederlanders en Japanners mee.
Waar hoort BO thuis?: Ook al zag ik mezelf Malcoms roep volgen, één zin uit het boek bleef me pijnigen. Hij schreef over verlangen dat hij ooit had gehad, het verlangen om het blanke bloed dat in hem stroomde, daar aanwezig door een daad van geweld, op de een of andere manier uit te wissen. Ik besefte dat voor Malcolm dat verlangen nooit bijzaak zou zijn. Ik besefte ook dat tijdens mijn reis naar zelfrespect mijn eigen blanke bloed nooit tot een abstractie zou verworden.

Jasper schreef het al, de ‘president’ wordt mens in dit boek. Soms ontroerend, soms irritant, allesbehalve braaf. Gedreven. Van alles dat hoort bij de reis die volbracht moet worden. ‘Dreams of my Father’ leest als een roman, ik ben met de protagonist lang in verwarring. BO kon nooit tevreden zijn, hij had de drang had om aan de verwachtingen van zijn vader te moeten voldoen, erna had hij het gevoel zijn fouten goed te moeten maken. Het tij keert min of meer als het hem in Zuid Chicago lukt bewoners te stimuleren, te emanciperen, voor zichzelf op te komen, concreet door onderzoek naar asbest in woningen te eisen: het maakte me tot een ander mens, op een fundamentele manier... ik had een glimp opgevangen van wat er mogelijk was en dat gaf motivatie door te gaan.


In Kenia leert BO dat het leven verwarrend is en blijft of kan zijn, ook daar, maar er toch op momenten een schijnsel van een andere mogelijkheid zich aandient, bijvoorbeeld als hij in het landschap is en ziet hoe hyena’s en gieren zich te goed doen aan een karkas: we bleven lang toekijken hoe het leven zichzelf verslond, de stilte alleen doorbroken door het gekraak van botten of een windvlaag of de harde klap van een gierenvleugel als er een met moeite de lucht in sprong, maar eenmaal in een luchtstroming werden de lange, elegante vleugels even stil als de rest. En ik dacht bij mezelf: zo zag de schepping eruit. Dezelfde kalmte, hetzelfde gekraak van botten. Ik stelde me voor hoe in de schemering over die heuvel de eerste mens tevoorschijn kwam, naakt en met ruwe huid, een stuk vuursteen in onbeholpen hand, nog geen woorden voor de angst, de hoop, het ontzag dat hij voelde voor de hemel, de schemerige kennis van zijn eigen dood. Als we ons die eerste gemeenschappelijke stap maar konden herinneren, dat eerste gemeenschappelijke woord – die tijd voor Babel.

In Kenia komt BO thuis bij zichzelf.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:24 uur

geplaatst: vandaag om 03:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.