menu

Vurt - Jeff Noon (1993)

mijn stem
4,23 (22)
22 stemmen

Engels
Sciencefiction

342 pagina's
Eerste druk: Ringpull, Manchester (Verenigd Koninkrijk)

Manchester in de nabije toekomst. Om aan de grauwe werkelijkheid te ontvluchten gebruiken mensen Vurt-veren. De normale wereld wordt gedeeld met robohonden, schaduwmensen en allerlei andere tussenvormen. Maar de grenzen tussen de echte wereld en de vurt vervagen steeds meer. Scribble is Desdemona kwijtgeraakt in een Vurt, hij gaat samen met zijn contrabende op zoek naar de ‘Curious Yellow’ om haar terug te halen, maar die veer is zo illegaal als wat en levensgevaarlijk...

zoeken in:
5,0
Noon's boeken lezen als een koortdroom. Niet al te makkelijk om snel even doorheen te lezen, maar als ervaring ongeëvenaard.

Geen schrijver die zo mooi een alternatieve wereld weet te scheppen. Vooral de logisch klinkende geëvolueerde en praktisch toegespitste taal is verbluffend. Mijn favoriet boek, bar none.

avatar van donnie darko
3,0
Ik vind het eigenlijk een heel vlot boek, ik had het toch behoorlijk snel uit, en meestal, wanneer ik er eenmaal mij terug aanzette, las ik toch 100 pagina's, maar ik vond het eigenlijk gewoon niet zo geweldig. Ik vond de wereld die hij schiep eigenlijk helemaal niet zo boeiend. Maarja, ieder zijn eigen smaak.

5,0
Heb al eens wat woorden over dit boek neergezet op MovieMeter en ik dacht niet mezelf dit nog ooit eens te zien typen maar ben het voor de volle 100% met Onderhond eens Absoluut een van mij favoriete boeken (zeker top 3).

De wereld die Noon in Vurt ontvouwt staat in mijn onderbewuste gekerft alsof hij echt zou bestaan, ik heb zelfs een paar keer over dit boek gedroomt. Het is een grauwe regenachtige toekomst waarin grens tussen de werkelijke wereld en de droomwereld met een tegen de lichtsnelheid aangrenzende vaart steeds meer vervaagt en chaotischer wordt. De wereld van Noon is gevaarlijk en verleidelijk tegelijk, vervreemdend maar met een eigen logica. Een eigen realiteit van mensen, honden, dromen, schaduwen andere werkelijkheden waarbij alles daar tussen in mogelijk lijkt te zijn.

Daarnaast is dit boek ook nog eens een zoektocht naar de perfecte liefde, een hopeloze en verloren liefde. Een levensgevaarlijke reis naar de afgronden van het menselijk verlangen is wat de zoektocht kenmerkt. Want ook de liefde is in de wereld van de Vurt net zo gevaarlijk en vreemd...

Prachtig, fantasierijk boek op een curieuze wijze neergepent door een opmerkelijk schrijver.

5,0
Het was al erg lang geleden, maar heb het boek nog een keer herlezen. Het blijft in ieder geval mijn lievelingsboek.

Moeilijk aan te duiden wat Vurt nu net allemaal zo geniaal maakt. Opvallend is de verhaalstructuur. Je krijgt geen halve bladzijde om in het verhaal te boteren, maar wordt er vanaf de eerste letter tussengegooid. Vanaf daar raast de film als een bezetene naar het einde. Veel tijd om de Vurt wereld te beschrijven wordt er niet genomen, maar Noon weet via talloze hints en vaak ook woordkeuzes de wereld perfect vorm te geven doorheen het verhaal zelf.

Zoals Madecineman hierboven al zegt, Vurt schept een wereld die echt zou kunnen bestaan. Misschien niet "echt zou kunnen bestaan", maar echt aanvoelt. Wat vreemd is wat uiteindelijk is dit een stukje ongebreidelde urban fantasy die maar weinig grenzen kent. Misschien is het omdat Noon één van de weinigen is de wanneer het gaat over toekomstwerelden zich niet al te veel richt op politieke situaties maar op geëvolueerde cultuur en onderlinge spanningen. De manier waarop hij de muziek van de toekomst omschrijft is grandioos. Alsof de muziek zelf zou kunnen bestaan, maar toch steeds abstract genoeg om te verhullen dat je de muziek uit de toekomst nooit zal kunnen beschrijven.

Een hele hoop relevante (huidige) issues komen terug in z'n boeken. Kennen we nu rassenhaat, kennen ze dat in Vurt ook. Daar gaat het dan tussen mensen, zombies, robos, shadows en vurts, maar het idee is hetzelfde, de spanningen en geëvolueerde spanningen (we zitten namelijk in een toekomst) klinken aannemelijk. Wie enkele axiomas als waar beschouwt (het hele Vurt idee) komt in een wereld terecht die aanvoelt als een mogelijke toekomst. Uiterst zeldzaam.

Ander sterk punt die het vorige enkel versterkt is het taalgebruik van Noon. Hij weet zichzelf een Vurtslang te ontwikkelen en consequent door heel z'n boek te gebruiken. Hierdoor krijg je alleen maar meer het gevoel dat je met een echte cultuur te maken hebt, minder met een paar toekomstideeën verpakt in de huidige menselijke cultuur.

Vurt is in niks écht realistisch. Het voelt alleen vreemd vertrouwd aan terwijl het enorm ver van je af staat. Prachtig boek, geweldige schrijver ook.

5* blijven dik staan.

Scribble
Tja wat te zeggen, dat dit absoluut geweldig is mag toch wel duidelijk zijn.

Het verhaal is vrij complex, verschillende personen met hun eigen achtergrond en natuurlijk de hele vurt wereld. De vurt feathers zijn een soort kruising tussen drugs en spellen. Het is een geweldige ervaring en bij veel feathers moet je een level uitspelen. Als het te moeilijk wordt kan je resetten behalve in curious yellow. Curious yellow is een uiters zeldzame feather die je niet kan kopen maar enkel kan "krijgen". Scribble en z'n zus Desdemona krijgen en proberen zo'n feather, het gaat enkel gruwlijk verkeerd en Desdemona blijft achter in de curious yellow. Ze is omgewisseld met een soort kwal die "the thing from outer space" wordt genoemd. Vanaf dan gaat Scribble en z'n bende the stash riders opzoek naar nog een curious yellow.

Dit is het hoofdverhaal en dan heb ik het nog niet eens over alle zijverhalen, interessante en coole characters en de vele feathers. Met het verhaal an sich zit het dus wel snor.

Waar het boek echter z'n grootste kracht uithaalt is zijn schrijfstijl. Noon creeert beelden, werelden, gevoelens. Ik had constant psychische visuele ondersteuning toen ik het boek las. Prachtig hoe door woordspelingen een wereld zich openbaart. Dit boek heeft sfeer en lees je niet maar beleef je. Noon heeft daarbij een paar geweldige characters tot leven gebracht. Scribble, Desdemona, The Beetle, Game cat, Dingo tush and so on. Stuk voor stuk heerlijke en soms mysterieuze personen.

Zoals reeds hierboven al geschreven zijn ook veel hedendaagse problemen doorgezet in de toekomst. Racisme tussen verschillende rassen als mensen, honden en shadows. Armoede en probleemjongeren en natuurlijk drugs (mis)bruik. Het boek is van begin tot eind sterk en ik kon gewoon niet ophouden met lezen. Ga nu ook snel achter het andere werk van Noon aan. Automated Alice, Nymphomation en Pollen gaan alle verder in de vurt wereld. Iniedergeval is dit verreweg het beste boek dat ik ooit heb gelezen.

5*

En lees in godsnaam het boek in het engels. Die Nederlandse vertaling is een ramp, prikkelend geel.

Scribble
Onderhond schreef:
Vanaf daar raast de film als een bezetene naar het einde.
Leuke site voor de liefhebbers:

http://www.vurt-feather.co.uk/

5,0
Het eerste boek dat ik las dankzij intrigerendeberichtgeving hier op boekmeter (thanks onderhond & scribble) en het is mij niet in het verkeerde keelgat geschoten. Een heuse aanrader voor mensen zoals ik die nostalgisch verlangen naar lsd trips van weleer maar wijselijk besluiten er voortaan af te blijven maar soelaas vinden in trippy meesterwerkjes als deze. Ook voor liefhebbers van Philip K. Dick, W.S. Burroughs & Will Self. Nu nog de muziek vinden die Noon samen met Toop maakte en de trip is compleet.
Dikke pluim!

Scribble
Ik heb die CD (Needle in the Groove) maar veel is er niet aan. Erg mager qua muziek, Noon die voorleest is dan weer wel leuk. Het bedrag waarvoor hij vaak word aangeboden is echter veels te hoog, probeer hem gewoon op het net te vinden zou ik zeggen.

avatar van Animosh
3,5
Goed, maar de genialiteit zie ik er vooralsnog niet van in.

Vurt is erg vlot geschreven, met korte zinnen en alinea's, en daardoor leest het als een trein. De Vurtwereld, en het daarmee samenhangende spel tussen droom en realiteit, is bovendien boeiend en het taalgebruik sluit goed bij die wereld aan. Maar verder heeft het boek mijns inziens niet zoveel te bieden. De "normale" wereld vond ik namelijk een stuk minder interessant: mensen, robo's, shadows, honden, politie - ik vond het allemaal niet zo bijzonder. Ja, de sociale problemen van nu zijn zichtbaar, maar ik kan niet zeggen dat Noon er veel mee doet. Ook de personages zijn - met enkele uitzonderingen, zoals Game Cat - weinig memorabel (weinig diepgang, weinig inventiviteit), en het plotverloop is weinig opzienbarend. Een stel semi-criminele tieners die maffe, surrealistische avonturen beleven: veel meer dan dat is het niet.

Maar laat mijn kritiek je niet misleiden: Vurt is een erg leuk boek. Het leest erg fijn weg, de stijl is sterk en hoewel het Vurtconcept (met de veren) nogal vreemd is wordt het best goed uitgewerkt. Intense ervaringen vol sterke beelden en emoties heeft het boek bij mij echter niet kunnen voortbrengen. 3.5* dik.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:07 uur

geplaatst: vandaag om 03:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.