menu

De Prooi - Jeroen Smit (2008)

Alternatieve titel: De Prooi: Blinde Trots Breekt ABN Amro

mijn stem
3,91 (17)
17 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

446 pagina's

Waarom verloor het management de greep op de toekomst van ABN Amro? Waarom is de logische fusie met ing niet gelukt? Op basis van meer dan 120 gesprekken met de belangrijkste direct betrokkenen reconstrueert Jeroen Smit de ondergang van een instituut. Een bank die elk jaar opnieuw miljardenwinsten boekte maar in de kern ernstig ziek was. Vanaf de fusie tussen abn en Amro in 1990 worstelde ABN Amro met een overmaat aan ambitie, arrogantie en besluiteloosheid. Een sfeer van verdeel en heers verlamde jarenlang de top van de bank. Veel hoofdrolspelers trokken zich gefrustreerd terug op hun eigen belang. Een zwakke, afwezige Raad van Commissarissen verzuimde in te grijpen. Op alle fronten geteisterd door gefrustreerde en muitende managers werd de bank vervolgens belaagd door agressieve aandeelhouders die een snelle koerswinst roken. De bank werd een prooi zonder toekomst en kon zich hier niet tegen verweren.

zoeken in:
Ben alleen blij dat de ING zich wat beter hield...

ING heeft zich inderdaad voorbeeldig gedragen...

4,0
Dit boek gaat over de neergang van ABN-Amro. De kracht van dit boek is dat het zo duidelijk de weeffouten in de huidige managementcultuur binnen grote bedrijven aangeeft: in plaats van op een inhoudelijk doel zich richten op het maximaliseren van aandeelhouderswaarde; een goede kredietbeoordelaar die zich als baas van de bank verliest in strategische plannetjes die hij voortdurend verandert; het gevecht tussen de afdelingen over waar het geld naartoe moet en waar de kosten geboekt moeten worden.

vermeerf
Erg goed boek dat in heldere taal de ondergang van ABN Amro beschrijft. Soms onthutsend om te zien hoe de leiding van de bank totaal visieloos van de ene naar de andere strategie strompelde waarbij continu interne ruzies uitgevochten werden. En vooral hoe dit allemaal gepikt werd door een vrijwel afwezige Raad van Commissarissen. Must read voor iedere manager.

avatar van liv2
De prooi is nu verfilmd als tv-serie, geregisseerd door Theu Boermans, met onder anderen Pierre Bokma als Rijkman Groenink, Reinout Bussemaker en Anniek Pheife.

avatar van Donkerwoud
Nog te vinden op uitzending gemist. Ben er niet weg van. Veel mannen in pakken die een beetje ouwehoeren over oninteressante bankzaken.

avatar van mjk87
4,0
Waargebeurd ja, maar Humoristisch had eveneens gekund want ik heb me soms echt bescheurd van het lachen bij dit boek. Vol ongeloof erbij, dat wel, maar gelachen niettemin.

Ik had zo mijn goede reden dit boek zoveel jaar na dato dan toch eens uit de kast te halen. En ook al behandelt dit een specifieke geschiedenis, voor een deel is dit nog steeds enorm actueel als je het enkele verhaal van ABN breder trekt. Nu is het binnen de meeste grote organisaties wel een grote ongeorganiseerde teringzooi (De Gouden Muur van Mulisch, iemand?) waar vooral iedereen eerst zijn eigen straatje schoonveegt, maar waar men elkaar volledig de tent uit vecht, dat is wat anders. En dat ook voor jaren lang.

Dit boek zit vol passages om van te smullen. Hoe men jaren bezig is een zakenbank op te zetten die jaar in jaar uit verlies draait, maar wel vol zit met investment bankers die in hun Ferrari's halverwege een vergadering wegscheuren. Of een bureau dat voor advies €7500 per dag per adviseur vraagt, en de huis consultant die dan weer op de pik is getrapt omdat zij die opdracht wilden. Dit is een boek over allemaal jongens die kijken wie de grootste piemel heeft. En dat wordt gewoon ook scherp beschreven door Smit in eenvoudig te behappen brokken opgediend. Je kijkt in wezen naar een kroniek van een aangekondigde dood, zonder aankondiging maar vol aanwijzingen in de hele geschiedenis na de fusie begin jaren 90. Bijzonder vond ik hoe genadig Wellink er af kwam, de enige die leek te beseffen hoe het in elkaar zat, maar de ballen niet had daadwerkelijk een beslissing te nemen.

Enfin, op momenten zal het enigszins zijn aangedikt. Dit boek is ook geschreven toen de emotie er nog vol in zat. Maar voor een groot deel is dit nuttige lectuur en vermakelijk om te lezen. 4,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:59 uur

geplaatst: vandaag om 13:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.