menu

The Regulators - Richard Bachman (1996)

Alternatieve titel: De Regelaars

mijn stem
3,38 (38)
38 stemmen

Engels
Griezel / Fantasy

512 pagina's
Eerste druk: Dutton Adult, New York (Verenigde Staten)

Zomer in het kleine stadje Wentworth, Ohio. De bewoners van Poplar Street genieten van het leven, tot er plotseling een aantal futuristische bestelwagens in helle kleuren opduikt en bewoners begint neer te schieten. De katalysator van dit verscheurende geweld lijkt het debiele jongetje Seth te zijn. Of is dit allemaal een hallucinatie, een droom?

zoeken in:
avatar van Linntje
2,0
Saai boek wat bijna precies hetzelfde is als Desperation, al is Desperation vele malen beter. Dit verhaal trekt echt op niks 2*

avatar van LadyKnight
3,5
Vond dit boek echt tof en spannend en op sommige momenten ook bijzonder grappig. Lag gewoon dubbel bij de titel 'Zwart over de schutting' toen iemand opperde om een film te laten maken.
Het leest lekker weg maar de knipsels en de dagboekveslagen die ertussen kwamen heb ik wel overgeslagen want dat wou ik gewoon niet lezen.

avatar van Dr Channard
2,5
Het boek met grotendeels dezelfde personages als Desperation.

Dit boek en Desperation hebben niets te maken met elkaar, behalve dat ze dezelfde personages hebben. Zoals Stephen King ook zegt : Je kan de twee boeken het best vergelijken met acteurs die één nacht Hamlet spelen, en de andere nacht Bus stop. Dit wil zeggen dat de boeken dus los van elkaar staan.

Ik vond het geen slecht boek, maar ik had er toch wel wat beter van verwacht na het lezen van het geweldige desperation. Het verhaal is minder en de krantenknipsels maken het hier en daar toch wat langdradig.

Ook was Desperation veel spannender dan de regelaars. Toch is dit geen slecht boek , want het leest inderdaad gemakkelijk weg en buiten de krantenknipsels leest het boek best wel snel.

3 sterren

avatar van DMF
3,5
DMF
Een groot Richard Bachman fan zal ik waarschijnlijk nooit worden. Stephen King gebruikt onder zijn pseudoniem een totaal andere stem om het verhaal te vertellen en legt meer de nadruk op flink veel vaart, bloed en actie. The Long Walk en Rage konden mij niet echt bekoren; Blaze daarentegen wel, maar dat is dan weer geen typische Bachman. The Regulators is ook een verhaal met letterlijk en figuurlijk een moordend tempo en dit keer werkt het in mijn ogen stukken beter.

Dit is het tweede deel van het tweeluik met Desperation. Van Desperation was ik bepaald niet onder de indruk, terwijl het hele idee geweldig klonk. Sterker nog: het had misschien wel de meest intrigerende plotomschrijving van alle King boeken, maar de uitwerking werd al gauw te mager, ondanks een indrukwekkend begin.
The Regulators is een stuk dunner en ook in dit boek begint de actie van meet af aan. Waar King onder zijn eigen naam meestal uitgebreid de tijd neemt om een aantal personages neer te zetten, zo beginnen zijn verhalen onder de naam Bachman vaak met heel veel actie. De toon wordt direct in het eerste hoofdstuk gezet en qua vaart neem dat gedeelte van de plot eigenlijk nimmer af.
Aan het eind van elk hoofdstuk zit echter een aparte afsluiting in de vorm van een krantenknipsel, dagboekfragment of iets anders. De meeste van deze passages haalden helaas de vaart wel uit het verhaal. Een aantal fragmenten waren wel de moeite waard. De dagboekfragmenten van Audrey Wyler gaven bijvoorbeeld een mooi achtergrondverhaal omtrent Seth, die toch wel veel vragen oproept. Erg enthousiast was ik ook over het langste fragment, waarin Seth en zijn familie op bezoek gaan bij de China-pit (de belangrijkste connectie met Desperation) en waar je als lezer inzicht krijgt hoe Tak zich in Seth nestelde.
Het hele idee van The Regulators als terroristen van Poplar Street was helemaal niet gek, maar het verweven van MotorKops en andere kinderseries, vond ik maar wat vreemd en niet echt heel veel toevoegen. Het straalt wel een bepaalde symboliek uit en het is niet vreemd omdat Seth natuurlijk een kind is, maar helemaal lekker uit de verf kwam het niet.
Dat geldt ook voor de personages. King kiest voor een vrij groot aantal personages (die in rap tempo verminderen), maar daardoor komt de band tussen hen niet echt over. Pas later, wanneer het groepje kleiner en kleiner wordt, schenkt King daar op zijn humoristische manier wat meer aandacht aan. Verreweg de meeste personages komen ook voor in Desperation, waar ze stuk voor stuk wél uitgediept werden, dus dat zou nog kunnen verklaren waarom King - tegen zijn natuur in - wat minder aandacht aan hen schenkt.
Echt heel storend vond ik het niet, want het verhaal blijft onverminderd voortrazen. Naar het einde toe wordt het beter en beter, maar als de climax bereikt wordt, gaat King toch nog even zweven. Het verhaal neigde daar al naar en het gebeurde in Desperation ook al, dus echt verrassend kan het niet genoemd worden, maar heel sterk ook niet. De rest was wel in orde en de afsluitende brief is weer heerlijk suggestief en suggereert zowaar nog een vrij gelukkig einde.

The Regulators behoort uiteraard niet tot het betere of meest boeiende werk van King. Het verhaal heeft wel een ongelooflijk hoog tempo, dat hier en daar wel wat wordt afgeremd door (soms irrelevante) uitweidingen in verschillende vormen aan het eind van elk hoofdstuk, maar dat gaat ook wat ten koste van de personages. Gelukkig kende ik die al van Desperation, waardoor King zich in dit boek echt kon focussen op de actie en dat pakte zeker niet verkeerd uit. Ik vind The Regulators iets beter dan Desperation.

* * * ½

avatar van Slainte_Mhath
Na 100 bladzijden gestaakt. Oei wat slecht.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:33 uur

geplaatst: vandaag om 11:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.