menu

De Toekomst van Gisteren: Protokol van een Schrijverij - Harry Mulisch (1972)

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

256 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In 'De toekomst van gisteren' uit 1972 blikte Mulisch terug op de culturele revolutie van de jaren zestig. Naast een verklaring over de mislukte roman De Verteller, bevat het boek een overzicht van de Koude Oorlog, een verslag van een bezoek aan de ex-nazi Albert Speer en een verslag over zijn ervaring in Parijs in mei 1968 waarin Mulisch het optimisme en de doeltreffendheid van de manifestaties en opstanden uit de jaren zestig relativeert.

zoeken in:
Het stuk over Albert Speer wordt door Magnus Brechtken
compleet afgekraakt.

avatar van mjk87
3,0
Behoorlijk breed, soms heel interessant (over het schrijven van zijn boek), soms echter een beetje te abstract en soms totaal niet boeiend (vooral dat laatste hoofdstuk hangt er te veel bij en zei me verder eigenlijk niets). Volgens mij wilde Mulisch vanalles vertellen en heeft dat allemaal maar bij elkaar gestopt in dit werk. Knap nog dat er wel enige lijn en enige eenheid in zit (op het laatste hoodstuk na dan), maar als geheel overtuigt het net niet helemaal. Het zijn afzonderlijke losse delen die nog wel een voldoende geven. Vooral boeiend hoe Mulisch schrijft over het boek dat uiteindelijk niet lukt. Gaat hij de psychologische kant ervan op, dan boeit dat, maar soms draaft hij enorm door op één zin en dat vind ik dan wel wat geneuzel. Hoewel het wel wat over de schrijver Mulisch zegt, dat hij daar zolang over kan doen. En ja, zijn stijl is toch wel kraakhelder vaak. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:44 uur

geplaatst: vandaag om 01:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.