menu

Melodien, oder Nachträge zum Quecksilbernen Zeitalter - Helmut Krausser (1993)

Alternatieve titels: Melodieën, of Aanvullingen op het Kwikzilveren Tijdperk | Melodien

mijn stem
3,86 (7)
7 stemmen

Duits
Historisch

864 pagina's
Eerste druk: List, München (Duitsland)

Aan het einde van de Renaissance creëert Castiglio, een Florentijns alchemist, zesentwintig tropoï: magische melodieën die door de Kerk als een aanval beschouwd worden op haar macht. De melodieën verdwijnen uit de openbaarheid, maar leven ondergronds verder tot in het heden. Eind twintigste eeuw voeren onderzoekers een verbeten strijd om de waarheid aan het licht te brengen. De fotograaf Taübner raakt er ongewild en schijnbaar toevallig in betrokken.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Eat this, Umberto Eco.

Melodieen is een fascinerende vertelling waarin onder andere het onsterfelijke 'Miserere' van Gregorio Allegri een grote rol speelt. Meerdere verhalen lopen in dit boek als melodielijnen door elkaar. Het meest boeiend is de oudste geschiedenis, die van Castiglio de alchemist. Hij probeert een aantal magische tropoi in elkaar te smeden. Hiervoor gaat hij zelfs op bezoek bij gevangen en noteert de noten die zij voortbrengen wanneer ze gemarteld worden. Op deze manier hoopt hij melodieen te vinden die niet alleen de diepste menselijke emoties representeren maar deze ook opwekken.
Krausser combineert prachtige vondsten, sterke verhalen en een vlotte schrijfstijl en mixt dit alles tot een krachtig brouwsel dat boeit van begin tot eind. Zijn verhaal over het 'Miserere' maakt tenslotte dat je, wanneer je dit werk opzet na de laatste bladzijden (de Nederlandse uitgave van dit boek bevat tevens een cd!) en in het donker de strakke bogen van bijna onherkenbaar menselijke stemmen aanhoort, eindelijk een fractie begrijpt van de onbeperkte kracht die muziek kan hebben.

4*

avatar van andreas
3,0
Helmut Krausser zegt inderdaad mooie dingen over muziek en de historische stukken in deze roman spreken wel tot de verbeelding. Het deel over Castiglio in het begin van het boek steekt er wat dat betreft bovenuit.

De verhaallijn in het nu (die de aanleiding vormt voor het historische) blijft echter vlak en ongeloofwaardig. Het semi-thrilleraspect werkt niet en bovendien zijn sommige “bespiegelingen” van het hoofdpersonage ronduit ergerlijk. Ook verliest Krausser zich wel eens in overdreven beschrijvingen waardoor hij de teugels lijkt te verliezen.

Een beter redacteur had de ballast uit dit boek kunnen weren en het op die manier tot een aangenamere leeservaring kunnen maken.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:44 uur

geplaatst: vandaag om 19:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.