
Der Process - Franz Kafka (1925)
Alternatieve titels: Het Proces | Der Prozess | Der Prozeß | Der Proceß
Duits
Psychologisch
411 pagina's
Eerste druk: Die Schmiede,
Berlijn (Duitsland)
Op een morgen wordt Josef K, klaarblijkelijk zonder enige reden, gearresteerd. Dat is het begin van een vreemde, ellendige procesgang waar zelfs een gedisciplineerd en evenwichtig procuratiehouder als Josef K. aan ten onder moet gaan. K. wordt ondergedompeld in een vreemde wereld: armoedige griffieburelen in afgelegen buitenwijken, grote, onverlichte ruimten waarin plotseling advocaten, rechters van instructie, aalmoezeniers en hoeren opduiken, brutale ranselaars in gewelven, in keurige bewoordingen gevatte chicanes.
- nummer 35 in de top 250
Het is moeilijk te zeggen in hoeverre mij deze klassieker is bevallen. Natuurlijk is het een taai boek, mede doordat Kafka lang ingaat over schijnbaar niet relevante details. Verder vind ik niet ieder personage even interessant en had ik af en toe last van het verouderde taalgebruik. Daarnaast was ik verrast doordat de beschreven situaties in het boek nogal bizar en extreem zijn. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat dit boek plaats zou vinden in een wereld die ik eerder zag in de film Brazil van Terry Gilliam. Ook moest ik denken aan Metropolis van Fritz Lang.
Maar er zijn dus ook genoeg positieve punten op te noemen. Het hoofdkarakter Josef K. is niet direct het meest sympathieke personage, maar desondanks vind ik zijn manier van redeneren en zijn soms haastige omgang met andere personen bijzonder intrigerend en soms nogal komisch. Daarnaast is er de nogal nerveuze en beklemmende sfeer en de constante stroom vragen waarmee je als lezer opgezadeld wordt. Dit komt met name tot uiting in het superieure negende hoofdstuk, waarbij het verhaal van de priester het hoogtepunt vormt van het boek.
Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat dit boek plaats zou vinden in een wereld die ik eerder zag in de film Brazil van Terry Gilliam. Ook moest ik denken aan Metropolis van Fritz Lang.
Wat bedoel je precies, Co Jackso? Ik ken Brazil en Metropolis eigenlijk niet.
Wat bedoel je precies, Co Jackso? Ik ken Brazil en Metropolis eigenlijk niet.
Zie Google

Ik begrijp natuurlijk wel wat je bedoelt, maar ik kan mij toch niet van het gevoel ontdoen dat de kwalificatie "kafkaiaans" vaak ver van Kafka verwijderd is. Maar dat is nu eenmaal de ironie van de menselijke geschiedenis. Als Plato bijvoorbeeld zou weten welk soort liefde er naar hem genoemd wordt...


Ook eigenlijk mijn eerste echte ervaring met zwaardere literatuur. En het is meteen een zeer goede meevaller. Alleen zijn er een aantal dingetjes die ik wat minder snap. Ook het taalgebruik was niet altijd even simpel maar viel nog goed te doen.
Het verhaal is sterk en bevat een geweldige sfeer. Voor mij was het een bizarre ervaring en vond vele personages en situaties nogal vreemd. Maar dat maakt het juist leuk en origineel.
Nu ga ik toch de verfilming eens zien van Orson Welles. Misschien worden dan een aantal vragen waarmee ik nog zit beantwoord.
Maar zeker een boeiend en interessant boek.
4.5*
Misschien leuk als je wat van die vragen hier openbaart. Wie weet levert het wat nieuwe inzichten op. Ik ben in ieder geval benieuwd en willig om er op in te gaan.

Ik stelde mij vooral vragen rond: Wat heeft hij nu voor misdaad gedaan, waarvoor wordt hij nu aangeklaagd?
Of waarom iedereen zo vreemd deed tegen hem, waarom elk personage zo absurd was?
Want wij zijn als boomstammen in de sneeuw. Schijnbaar staan zij daar zomaar en met een klein duwtje zou je ze kunnen wegschuiven. Neen, dat kun je niet, want ze zijn stevig met de bodem verbonden. Maar kijk, ook dat is slechts schijn.
Fantastisch toch, niet?

Of Jozef K. is schuldig bevonden aan het überhaupt in leven zijn. Men krijgt het leven met direct de doodstraf erbij, maar hoe? En wanneer? Daarnaast is er niets tegen te doen, wat je ook zou willen. welke advocaat je ook hebt. Zo zie ik het meer.
Inderdaad, mens-zijn impliceert eigenlijk... schuldig zijn, en daarvoor aangeklaagd worden. En het schrijnende is, dat we ons dat gewoon zélf aandoen! Dát is (ook) voor mij het thema van Het Proces. Moreel-religieus dus, en niét zozeer maatschappelijk!
Kafka moet enorm hebben geleden gevoelsmatig, anders kun je zoiets niet schrijven, of misschien zou je het dan wel kunnen schrijven, maar zou het nooit zo echt en puur over zijn gekomen. Want zijn verhalen zijn zo vreselijk origineel, authentiek en puur.
Er bestaat gewoon geen maat op Kafka. Hij heeft iedereen gigantisch lopen foppen. Tientallen professoren hebben zich na zijn dood over zijn oeuvre ontfermt om het duiding te geven en te kunnen begrijpen. Maar dat is precies wat Kafka beoogde: je kunt het leven niet begrijpen. Hijzelf wilde het leven zo graag begrijpen, je merkt die frustratie in al zijn verhalen. Hij wilde ook zo graag gelukkig zijn maar om gelukkig te zijn moet je het leven niet rationeel willen snappen en gewoonweg voelen. Hij kon maar niet tot een geluksgevoel komen, zijn neuroticisme heeft hem kapot gemaakt. Hoe wrang is het dat juist zijn neuroticisme van hem een topkunstenaar heeft gemaakt, en hoe wrang is het dat Kafka tijdens zijn leven die erkenning niet of nauwelijks heeft gehad. Misschien juist omdat hij een neuroot en perfectionist was. Hij haatte zichzelf zo erg dat hij zelfs de genialiteit van zijn teksten niet kon zien. Aan de andere kant, misschien wisselde zich dat af, wist Kafka ook wel dat ie een genie was en was hij gefrustreerd dat zijn uitgever hem niet genoeg stimuleerde en erkenning gaf. Dat heeft hem denk ik ook de drijfveer gegeven om boven zichzelf uit te stijgen met 'Het Proces'.
Kafka is niet zomaar een schrijver. Hij is een goochelaar, een illusionist. Hij speelt met de lezer zoals een schrijver dat nog nooit heeft gedaan. Zijn zinnen en teksten gaan verder dan slechts een verhaal, Kafka heeft met de logica, met de werkelijkheid zelve gepeeld.
Over Het Proces: het boek zakt qua spanning helaas halverwege in, omdat het wat langdradig wordt. Bij 'Het Slot' was dat ook al zo. Het Slot is qua begin misschien nog wel genialer en droomachtiger dan 'Het Proces'. Het begin van 'Het Slot' is echt fascinerend bizar en ook zeer humoristisch, net zoals 'Het Proces'. Beiden worden ze zeer filmisch in beeld gebracht, bij 'Het Proces'nog net iets meer. Je ziet de invloed van het realisme met zijn haarscherpe beschrijvingen, alleen heeft Kafka hier een absurde twist aan gegeven door deuren te plaatsen waar ze helemaal niet mogen zijn, bizarre gangen en trappen en weggetjes. Je zou denken dat het door een psychoot geschreven is, maar iemand die jarenlang bij een verzekeringsbureau heeft gewerkt en daar een gewaardeerd kracht is geweest kan niet tegelijkertijd aan zware psychoses lijden lijkt me, of wel? Hooguit paranoia of neuroses misschien.
Het is in ieder geval zo donker, grauw en grijs. Dat zijn de kleuren die ik zie als ik Kafka lees. Als hij een Prozacje had kunnen nemen, had ie waarschijnlijk niet zulke nachtmerrie-achtige verhalen geschreven. Jammer dat hij nooit gelukkig is geweest. Ik had hem een gelukkig huwelijk gegund, of een periode in zijn leven waarin hij geen last had van kwellende gevoelens, want hij heeft de literatuur veel gegeven. Zijn dood moet in ieder geval voor hem een verlossing zijn geweest.

In ieder geval heeft het me nog eens extra duidelijk gemaakt hoeveel we niet aan Max Brod te danken hebben, Kafka's vriend die niet zoals door hem gevraagd al zijn ongepubliceerd materiaal verbrand heeft, maar zich er een weg doorheen geploegd en o.a. dit boek uit gedistilleerd heeft.
Alleen vind ik de verdienste van Brod een beetje dubbelzinnig. Wélke Kafka, en meer bepaald wélk Proces heeft hij ons doorgegeven - en dan nog tegen diens uitdrukkelijke vraag in? Maar goed, dat is en blijft een eindeloze discussie, niet alleen over Kafka, maar over Kunst in het algemeen...
Soms draaide hij een schriftje om en schreef ondersteboven tussen de lijnen verder.
Ongelooflijk.
maar het pakt me gewoon totaal niet.
"Pakken" is inderdaad misschien het laatste dat een boek van Kafka doet. Eerder het tegendeel: het vervreemdt, en doet je elke grip verliezen...
Door zijn manier van schrijven zet Kafka een heel treffende wereld neer waarin het verloren gevoel en de boosheid van protagonist 'K.' goed voelbaar is.
Oh nee, Ik heb Het Proces herlezen.
Verschillende opmerkingen en passages wezen mij in die richting. Ten eerste is er de gedachte dat K. pas kan worden geholpen als hij toegeeft dat hij schuldig is. Zeker aan het begin van Het Proces verkeert K. in de ontkenningsfase; hij heeft niets gedaan, hij is onschuldig. Zo kunnen welwillenden (de advocaat, de vrouw van de deurwaarder, en later de schilder en de geestelijke) hem natuurlijk niet helpen. De zieke moet zich eerst overgeven aan de ziekte en pas daarna kan een behandelijk in gang worden gezet (kan de verdediging worden opgebouwd).
De 'arrestatie' verloopt ook zoals een ziekte vaak optreedt; van het ene op het andere moment wordt K. 'ziek' verklaard. Dit heeft hij niet zien aankomen, hij had er ook niets aan kunnen doen. Dat betekent echter niet dat K. direct aan bed is gekluisterd. Hij kan zijn leven leiden, maar zal wel geregeld bij de rechtbank moeten verschijnen.
De schilder speelt hier een belangrijke rol. Hij stelt immers dat er verschillende manieren zijn om met het proces/de ziekte om te gaan. Allereerst is er de absolute vrijspraak, die echter nooit plaatsvindt (behalve misschien in wat legendes), daarnaast kan het proces worden vertraagd of kan er vrijspraak plaatsvinden, waarbij er echter altijd kans is dat het proces opnieuw onder handen wordt genomen door een nieuwe rechter.
In andere woorden: echte genezing van tuberculose bestaat niet, het is echter wel mogelijk om het ziekteproces te vertragen en het kan zelfs voor een periode lijken dat de ziekte is verslagen.
Verder is er nog de oom van K., die voorstelt om de stad uit te trekken. Daar zal de rechtbank hem moeilijker kunnen bereiken, waardoor het proces zich minder snel kan ontwikkelen. Te interpreteren als een verwijzing naar de rijkeren die zich uit de stad verwijderden om in kuuroorden aan hun herstel te werken.
K.'s toch langs allerlei figuren die hem kunnen helpen bij zijn proces zie ik als een (mislukte) poging om te ontsnappen aan de ziekte. Het bezoeken van een advocaat/doktor om genezing te bewerkstelligen, het zoeken van troost bij verschillende vrouwen, en als dat niet blijkt te helpen; een toevlucht naar de kunst en uiteindelijk religie om in het reine te komen met het onvermijdelijk einde. Uiteindelijk tevergeefs, want K. sterft 'als een hond'. Namelijk, zonder precies te weten wat er is gebeurd, omdat hij geen schuld kon bekennen en zich niet aan de behandeling heeft overgegeven - hij was immers meer bezig met allerlei mensen te benaderen dan dat hij zich echt op zijn proces/genezing heeft gericht..
Dit maakt de andere interpretaties uiteraard niet minder waar, ik vond het vooral interessant om Het Proces eens met een andere gedachte in het achterhoofd te lezen.