menu

The Film Club - David Gilmour (2008)

Alternatieve titel: De Filmclub

mijn stem
3,31 (13)
13 stemmen

Engels
Psychologisch

222 pagina's
Eerste druk: Twelve, Londen (Verenigd Koninkrijk)

David Gilmour is een min of meer werkloze filmcriticus, die alles in het werk stelt om zijn vijftienjarige zoon Jesse aan zijn huiswerk te krijgen. Maar als tot hem doordringt dat leren voor Jesse werkelijk iets weerzinwekkends is, doet hij hem met de moed der wanhoop een onconventioneel voorstel. Jesse hoeft niet meer naar school – en hij hoeft ook niet te werken of huur te betalen – maar hij moet per week drie films bekijken die zijn vader voor hem uitkiest. Samen zien ze alles, van Apocalypse Now tot Last Tango in Paris, van Rosemary’s Baby tot Casablanca, van Blue Velvet tot Basic Instinct – Amerikaanse, Engelse, Franse en Italiaanse klassieken, films van Akira Kurosawa, Martin Scorsese, Brian DePalma, Billy Wilder en vele anderen. En via de films raken ze in gesprek over het leven – over meisjes, muziek, werk, geld, drugs, liefde en vriendschap. Vader en zoon groeien naar elkaar toe en veranderen daardoor op onverwachte manieren.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,0
Erg interessant verhaal, ook erg lovend ontvangen. Kortom: ben benieuwd!

avatar van boekaap
4,0
Het is niet echt hoogstaande literatuur maar wel innemend geschreven en de liefde voor films druipt van elke pagina af. De filmclub valt het best te omschrijven als een levendige filmencyclopedie. Kortom prettig leesbaar en voor filmliefhebbers zeker een aanrader

avatar van thomzi50
3,0
Vind het tot nu toe wel erg matig geschreven..

avatar van thomzi50
3,0
Wordt gaandeweg wat beter, maar een echt sterk boek vind ik het toch nergens - terwijl het wel lovend is ontvangen. Kan ook liggen aan de vertaling, soms liepen de regels wel overbodig krom namelijk.

Het verhaal is op zich mooi, maar wordt iets te rechtoe rechtaan opgeschreven en Gilmour kauwt te veel de emoties voor die er zijn in plaats van ze enkel te laten voelen. Daarnaast zit er qua sfeer en tempowisseling net iets te weinig in dit verhaal, en blijven veel karakters, mede door zijn ik-perspectief, nogal vlak.
Positief is de liefde voor films die ervan afdruipt, en met name als films werden beschreven die ik ken, vond ik het lezen aangenaam. Ook wordt het nergens verhaal en waren de simpele liefdesverhaaltjes in hun eenvoud tamelijk doeltreffend.

Conclusie: degelijk boekje dat de verwachtingen niet helemaal in kan lossen, maar toch prima vertier biedt. 3 sterren.

4,0
Interessant hoe Gilmour zijn zo´n op een onconventionele manier opvoedt: door middel van films. Dat het niet overal even interessant blijft mag de pret niet drukken. De liefde voor films én voor zijn zoon druipt van iedere pagina af.
Lichte ontroering aan het einde als resultaat, en dat heb ik héél weinig bij een boek.

4*

avatar van mjk87
2,0
Toch een lichte tegenvaller. Mijn nieuwsgierigheid werd uiteraard gewekt door de synopsis, en wat ik las over het blijken van liefde voor films. Leuk, een originele invalshoek en wellicht om nog wat bij te leren. Dat laatste was ook zeker aanwezig. Gilmour noemt veel belangrijke films en geeft steeds er kort bij aan wat die film zo goed maakt, en een enkele keer maakt hij er zelfs iets meer van. Helaas is dit een roman, en wil Gilmour nog veel meer kwijt dan enkel de films. En dat kon mij in het geheel niet boeien. Zijn relatie met zijn vrouw niet, met z’n zoon niet, wat z’n zoon allemaal wel niet deed. Het was niet interessant en erg kil beschreven. De dialogen waren niet spannend, de gebeurtenissen evenmin. Daarnaast ging het langzaamaan steeds meer richting verhaal i.p.v. film, dus dat was jammer voor mij.
Dan denk je, het is waar gebeurd, en deze meneer schrijft eens een boek. Dan kan het tegenvallen, zeker de romanaspecten, blijkt Gilmour meerdere romans te hebben geschreven. Ik vraag me af of dat wat is, want over film is er dan al niet te lezen, dus blijft er echt niets over.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:26 uur

geplaatst: vandaag om 10:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.