menu

A Quiet Belief In Angels - Roger Jon Ellory (2007)

Alternatieve titel: Een Stil Geloof in Engelen

mijn stem
3,73 (15)
15 stemmen

Engels
Thriller

396 pagina's
Eerste druk: Orion, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Augusta Falls, Georgia, 1939. De twaalfjarige Joseph Vaughan hoort dat een meisje uit zijn klas op brute wijze is vermoord. Het blijkt de eerste in een reeks van tien moorden op jonge meisjes te zijn die het kleine dorp gedurende een decennium in de greep zal houden. Joseph voelt zich moreel verplicht iets te doen, en richt The Guardians op, een groep kinderen die vastbesloten is om de inwoners van Augusta Falls te beschermen tegen het kwaad dat hun kleine gemeenschap is binnengedrongen. Maar de moordenaar wordt niet gevonden en machteloos moeten ze toezien hoe het ene slachtoffertje na het andere uit hun midden wordt weggerukt. Het dorp is gebroken van verdriet, en zelfs nadat het moorden is gestopt trekt de schaduw die over Josephs leven geworpen is niet op. Pas vijftig jaar na de eerste moord volgt er een ontknoping, wanneer Joseph de confrontatie aangaat met datgene wat hem zijn hele leven achtervolgd heeft.

zoeken in:
4,0
Gewoonweg een prachtig boek.

4,0
viciousElle schreef:
Gewoonweg een prachtig boek.

Even deze reactie bijschaven: (ik ben niet helemaal eerlijk geweest, die vijf sterren gaf ik het boek voor ik het stuk las waar Bridget in z'n leven komt) de jongen is echt z'n hele leven depressief. Begrijpelijk na alles wat hij heeft meegemaakt, maar de blije momenten in dat hele boek kan ik waarschijnlijk op m'n ene hand tellen. Ik bedoel: zelfs wat hij vertelt over zijn geluk met en liefde voor Alex, of later Bridget, krijgt een bittere, droeve bijsmaak - en op dat moment wist hij nog niet wat hen later zou overkomen, hetgeen ik trouwens ook wel ongeloofwaardig vond. Allebei dood, allebei droegen ze zijn kind?
1 * minder, maar ik ben nog steeds zeer te spreken over hoe hij het verhaal uitschrijft en de titel vind ik al helemaal geweldig (dit laatste heeft geen invloed op hoeveel sterren ik geef).

avatar van Yggdrasill
4,0
Mooi en sfeervol geschreven boek! Toch heb ik nadat ik het boek uit had het gevoel dat er iets aan ontbrak. Wel ga ik zeker meer boeken van deze schrijver lezen.

avatar van Christiand
3,5
Ellory heeft voor mij al bewezen dat hij een thriller-schrijver is met een waarlijk ‘literaire’ vertelstem, en dit blijkt ook duidelijk bij dit boek. Deze constatering doet vermoeden dat dit een heel positieve recensie wordt, maar helaas zal dat toch niet helemaal gebeuren…

Dat komt met name omdat ik me bij tijd en wijlen wel wat begon te storen aan Ellory’s vertelstijl in dit boek. Die kan namelijk ook nogal lang van stof zijn, waarin Ellory vervalt in soms wel heel vergezochte metaforen of zelfs totaal onnavolgbare passages. Allemaal op het eerste oog heel poëtisch, maar dan wel op de verkeerde manier poëtisch, want zijn verhaal doet dan hetzelfde bij dat soort gedichten met een inhoud die als een tang op een varken lijkt te slaan, oftewel: voor mij in ieder geval vrij onbegrijpelijk is. Dit soort passages sloegen bij mij kortom dus eigenlijk helemaal dood en natuurlijk draagt dit niet bij tot het leesplezier.

Wat het boek dan had kunnen redden, was een waarlijk boeiend plot. Nu draait het hele verhaal rondom Joseph Vaughn, die als jongen opgroeit in een klein plattelandsdorpje waarin een seriemoordenaar actief is die jonge meisjes op gruwelijke wijze vermoordt. Joseph is begaan met hun lot en gaat op zoek naar die seriemoordenaar, iets waar hij -in een extreem uitgerekte who-dunnit- maar liefst een kwart eeuw over doet. Door die lange doorlooptijden zakt de spanning in het verhaal toch een beetje in, en dan hou je alleen nog het levensverhaal over van Joseph, die nogal veel ongeluk tegenkomt in zijn leven (ouders en vriendinnen die hem ontvallen, een onterechte gevangenisstraf, you name it).

Op zich misschien niet helemaal oninteressant, maar dat deel van het boek duurde mij toch allemaal eigenlijk iets te lang. Em alhoewel de uiteindelijke confrontatie met de seriemoordenaar ‘die je wist dat zou komen’ wel wat goed maakt, is al met al toch sprake van een niet helemaal geslaagd boek. Te literair en te langdradig…

Zie ook: Christian Deterink.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 04:46 uur

geplaatst: vandaag om 04:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.