menu

Histoire de Ma Vie - Giacomo Casanova (1828)

Alternatieve titels: De Geschiedenis van Mijn Leven | Het Verhaal van Mijn Leven | Herinneringen van Casanova | Liefdesavonturen | Mijn Levensgeschiedenis | Memoires Venetiaanse Jaren, 1753-1756 | Memoires | Mémoires de J. Casanova de Seingalt, Écrits par Lui-même | Mémoires de Jacques Casanova | Histoire de Ma Vie jusqu'à l'An 1797 | Privé-Domein Nr. 19

mijn stem
4,62 (4)
4 stemmen

Frans
Autobiografisch / Avontuur

6227 pagina's
Eerste druk: F.A. Brockhaus, Leipzig (Duitsland)

In zijn memoires vertelt Casanova over zijn leven. De beruchte rokkenjager beschrijft tot in detail zijn avontuurtjes, maar ook zijn reizen en de ontmoetingen met de groten van zijn tijd, zoals o.a. Catherina de Grote, paus Clemens VIII en Voltaire. Hij vertelt ook hoe hij door de inquisitie opgepakt werd en uiteindelijk naar Frankrijk wist te ontsnappen.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
geplaatst:
‘Wij zijn nu bij het begin gekomen van mijn leven als denkend wezen.’ Citaat uit de opening van de memoires De Geschiedenis van mijn Leven.

Wat een genot! Wat een genot om aan de hand van de sympathieke libertijn en uitslover Giacomo Casanova de romantische wereld van de pruikentijd aan de Europese hoven binnen te treden. Weg te dromen in dit kostuumdrama. De heerlijke schrijfstijl (de grootste lof aan de vertaler Theo Kars) waarop de sluwe edelman uit Venetië zijn avonturen als penseelstreken op het papier heeft neergepend doet de lezer verzuchten naar meer.

Ik las de bloemlezing van de memoires die door Arthur Japin is samengesteld op basis van de stukken die hem inspireerde tot het schrijven van zijn roman over Casanova, Een Schitterend Gebrek. Deze bloemlezing is een fijne introductie tot het hele werk van de Italiaanse nobelman.

De meest vermakelijke stukken zijn die waarin de sfeer van het spookachtige Venetië worden geschetst en Casanova zich uitleeft in zijn strapatsen zoals de feestjes die hij langsgaat en zijn bezoek aan de casino's op het eiland Murano. Spannend is de storm waarin hij terechtkomt na een fortuinlijk bezoek aan een gokgelegenheid en hij in het slechte weer van zijn gondel overboord slaat en bijna in de lagune verdrinkt. Het verhaal over de plotselinge arrestatie, de tijd die Casanova in het cachot moet uitzitten en zijn indrukwekkende ontsnapping zijn beklijvend. Zijn bezoek aan de Republiek der Nederlanden (Den Haag en Amsterdam) is uiteraard voor de Nederlandse lezer een leuke verrassing en alwaar Casanova positief verbaasd is over de vrijpostige omgang van de Hollandse dames.

Om een beetje een indruk te krijgen van de zachtaardige stijl die in de memoires wordt gehanteerd; hierbij een mooie citaat uit de scène tijdens de ontsnapping: 'Nadenkend, neerslachtig en weifelmoedig zat ik daar. Ik wist niet wat ik moest doen. Toen gebeurde er iets heel gewoons, wat op mijn verbaasd gemoed de indruk van een regelrecht wonder maakte. Ik hoop dat ik door deze eerlijke bekentenis niet daal in de achting van de lezer met filosofisch inzicht, als hij zich er rekenschap van geeft dat een man die in onzekerheid en nood verkeert maar voor de helft degene is die hij in evenwichtige toestand is.' [Pag. 217]

De memoires van Casanova lenen zich goed als uitmuntend tussendoortje om de zinnen te verzetten.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:16 uur

geplaatst: vandaag om 09:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.