menu

Regissören - Alexander Ahndoril (2006)

Alternatieve titel: De Regisseur

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Zweeds
Autobiografische Roman

192 pagina's
Eerste druk: Bonniers, Stockholm (Zweden)

Het is 1962. Ingmar Bergman heeft al twee Oscars gewonnen en is op het toppunt van zijn roem. Toch voelt hij zich tijdens de opnamen van de film De Avondmaalsgasten – over een predikant die twijfelt aan zijn roeping – onzekerder dan ooit. Bergman wil de film vooral maken om zijn vader (ook predikant) duidelijk te maken waarom hij niet in zijn voetsporen kon treden. Maar zijn vader weigert het manuscript te lezen en de opnamen verlopen moeizaam: er is voortdurend ruzie op de set, de productiemaatschappij wil de geldkraan dichtdraaien en Bergmans vierde huwelijk dreigt te stranden.

zoeken in:
avatar van boekaap
3,5
De Regisseur is een biografische roman over de periode dat Ingmar Bergman werkte aan zijn film Nattvardsgästerna (1963) - MovieMeter.nl.

Voordat ik aan deze roman begon had ik een aantal films van Bergman gezien en was vooral onder de indruk van Smultronstället (1957) - MovieMeter.nl en Det Sjunde Inseglet (1957) - MovieMeter.nl. Tot mijn schande had ik nog nooit van De Avondmaalsgasten gehoord en was blij verheugd dat de DVD van de film was bijgevoegd aan de roman.

Nu stond ik voor een dilemma. Zou ik eerst de film kijken? Of eerst het boek lezen? Voor wat meer context begon ik met de roman en ik moet eerlijk bekennen dat dit best wel een opgave was. Vanaf de eerste paar pagina's bekroop me een gevoel van gekunsteldheid.

Als lezer krijg je een inkijkje in de denk en leefwereld van Ingmar Bergman. In de praktijk betekent dit veel gepieker over zijn werk. Voortdurend op zoek gaan naar de erkenning van zijn vader. Een ex-predikant die hem ondanks het behalen van 2 Oscars nog steeds niet voor vol aan ziet. En daaroverheen nog zijn zoveelste matige huwelijk met een vrouw die hij voortdurend voor lief neemt en die vooral moet kunnen incasseren.

Kortom het leven van een groot regisseur is afzien en een voortdurend gevecht met innerlijke demonen en grote twijfels. Schrijver Ahndoril schetst een beeld van een gekwelde kunstenaar met een vader complex. Afgaande op de zware thematiek van Bergman zijn werk mag je enige pretentie ook wel verwachten maar omdat Ahndoril kiest voor de vorm van een biografische roman krijgt het personage Bergman iets pathetisch.

In het dankwoord laat Ahndoril trots weten dat hij de brieven van Bergman zijn moeder er op na heeft geslagen en de biografie van zijn vader heeft gelezen en nog een hele berg aan biografisch materiaal. Onder de streep is de conclusie echter dat Ahndoril te weinig boeiends uit het materiaal heeft kunnen halen om er een roman mee te vullen.

De voornaamste problemen waren voor mij:

De schrijfstijl, die zeker niet overal lekker liep. De grote hoeveelheid irrelevante personages, waarvoor je om de paar pagina's een namenregister moest raadplegen en helaas de warrige vertelstijl over het opnemen van de film.

Sterk vond ik echter de conversaties die Bergman heeft met zijn vader. Deze dialogen zijn bijzonder goed geschreven en zijn relevant voor het ontstaan van de film. Daarnaast zijn de dialogen met zijn tolerante en geduldige vrouw zeer invoelbaar. Als lezer waren dat de momenten waarbij ik echt in het boek zat. Tegen het einde werkt Ahndoril naar een climax die je er toe aanzet om de film te gaan bekijken.

Gelijk na het lezen van het boek heb ik dit dan ook gedaan en heb vol bewondering gekeken naar een van de mooiste films van Bergman.

Voor de roman geef ik 3 sterren en daar komt nog een halfje bij voor de bijgevoegde DVD. In combinatie is dit zeker een aanrader. Dus mocht je interesse hebben in deze roman dan zorg ervoor dat je de film paraat hebt, dat maakt de beleving helemaal af.

Voor de liefhebbers van Bergman of mensen die kennis willen maken met zijn werk, is dit zeker een aanrader. Het kijken van de film is echter wel een must!

Gast
geplaatst: vandaag om 20:25 uur

geplaatst: vandaag om 20:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.