menu

Les Trois Mousquetaires - Alexandre Dumas (1844)

Alternatieve titel: De Drie Musketiers

mijn stem
3,99 (61)
61 stemmen

Frans
Avontuur / Historisch

720 pagina's
Eerste druk: Baudry, Parijs (Frankrijk)

De jonge edelman d'Artagnan verlaat het ouderlijk huis om zich net als zijn vader aan te sluiten bij de Musketiers, die koning Lodewijk XIII beschermen. Samen met de drie musketiers Porthos, Aramis en Athos, 'een voor allen, allen voor een', verdedigt hij de eer van de koning. D'Artagnan moet zien te verhinderen dat Richelieu, de geslepen corrupte kardinaal, koning Lodewijk XIII kan afzetten. In femme fatale, Milady de Winter, ontmoet d'Artagnan een vervaarlijke tegenstandster. Hij wordt heimelijk verliefd op de beeldschone Constance, de hofdame van koningin Anna.

zoeken in:
Patran
Geweldig avontuur! Door mijn herrineringen uit de kindertijd deed het verhaal zich wat kinderlijk aan, maar hier blijft niks meer van over na het lezen van dit boek!

4,5*

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Er zijn verschillende versies op de markt, en het plezier van het lezen hangt af van welke uitgave. Je moet gewoon de originele uitgave hebben, een bewerking is vaak heel saai.

Patran
Van wie is de originele vertaling ?

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Zijn verschillende vertalingen van. Ik heb die van C.J. Kelk, Pandora ISBN: 90-254-5645-6

Patran
Die heb ik ook gelezen, was idd een zeer mooie uitgave. Kon echt genieten van de sfeer.

4,5
In de inleiding van mijn exemplaar werd dit boek vergeleken met een soap. Ergens klopt deze vergelijking wel, maar ik wil hem toch liever vergelijken met bijvoorbeeld Armegeddon (van Bruckenheimer).

Ja, het is vreselijk melodramatisch (zowaar begint er een hoofdstuk (in mijn vertaling) met "it was a dark and stormy night" ), ja er zitten enorme gaten in het plot, ja personages zijn opeens totaal anders (Porthos is eerst erg scherp en moet vervolgens opeens alles uitgelegd krijgen).

En toch. Wat een avontuur! Groots En Meeslepend! Je hoort gewoon Don LaFontaine (mister voice over in allerei trailers) op de achtergrond!

4,5*

avatar van -JB-
4,5
De Drie Musketiers is een lijvig boek dat honderden pagina's eerder afgelopen zou kunnen zijn als de heren musketiers wat daadkrachtiger hadden opgetreden. Als lezer ben je echter blij dat dit niet gebeurt, want hierdoor blijft het avontuur doorgaan. De levendige gesprekken tussen d'Artagnan en zijn vrienden lezen als een trein en de sfeertekening is geweldig. De hierboven benoemde plotgaten en wisselende personages (wat te denken van de kardinaal?) zijn hiermee direct vergeven, want wat is het leesplezier groot. Wie wil zich immers niet vereenzelvigen met d'Artagnan die op zoek gaat naar roem, rijkdom, vriendschap, liefde en avontuur?

avatar van Raskolnikov
2,5
De Graaf van Monte Christo heb ik op min of meer jeugdige leeftijd kunnen lezen, dat geluk heb ik met De Drie Musketiers niet gehad. Zo meegezogen worden door een ongecompliceerde avonturenroman als met Monte Christo zit er nu helaas niet meer in. 700 pagina’s geren en gedraaf is wat resteert… Het nadeel van die enorme feuilletonromans uit de 19e eeuw (zie ook Dickens) vind ik dat die nogal eens onevenwichtig van structuur zijn. Op de korte termijn moet voldoende te beleven zijn voor de lezer, opdat die terugkomt voor de volgende aflevering. En het overkoepelende geheel is minder van belang, want minder goed waarneembaar als de inhoud over een langere tijd gelezen wordt. Er is hier weliswaar een overkoepelende plot rond een politiek complot, maar dat kan ook zomaar hoofstukken lang op een zijspoor belanden. Wat daar voor in de plaats komt is zelden een verbetering, zoals eindeloze amoureuze verwikkelingen die draaien om het bijeen krijgen van geld voor militaire uitrusting. De drie musketiers en d’Artagnan zijn ook geen bijzonder interessante personages. Het is zelfs een vrouwelijk personage dat de show steelt in een reeks hoofdstukken die qua toon en setting nog het meest aan Monte Christo doen denken.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:11 uur

geplaatst: vandaag om 10:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.