menu

Geleerd & Gelovig: 22 Wetenschappers over Hun Leven, Werk en God - Cees Dekker, André Aleman, Marian Bakermans-Kranenburg, Jan Peter Balkenende, Bram van de Beek, Carlo Beenakker, Antoine Bodar, Jan Boersema, Lans Bovenberg, Wil Derkse, Sander van Doorn, Beatrice de Graaf, George Harinck, Rhoda Hawkins, James Kennedy, Ard Louis, Kofi Makinwa, Yuli Nazarov, Peter Roelofsma, Herman Philipse, Onno van Schayck, Jan-Benedict Steenkamp en Michel Verhagen (2008)

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

340 pagina's
Eerste druk: Ten Have, Kampen (Nederland)

'Geleerd & gelovig' is een verhalenbundel met persoonlijke verhalen van wetenschappers die christen zijn. Ze schrijven over hun leven, hun geloof in God en de relatie daarvan met hun wetenschap. Hoe kregen geloof en wetenschap een plaats in hun leven? Bracht de ratio van de wetenschap een worsteling of juist een stimulans vooor hun geloof. Stimuleerde of belemmerde hun geloof hun wetenschappelijke werk. Welke rol speelt de relatie geloof-wetenschap in hun dagelijkse praktijk? In deze bundel 'spirituele autobiografieën' lezen we de intigrerende antwoorden. Deze zijn geschreven door een groep wetenschappers die heel gevarieerd is - man/vrouw, jong/oud, Nederlander/buitenlander - maar één in wat hen bindt: het geloof in God en een passie voor waarheid.

zoeken in:
Cees Dekker is een beroemd natuurkundige aan de universiteit van Delft en is een aanhanger van intelligent design. Dat laatste is een omstreden theorie, waarop hij door o.a. Tijs Goldschmidt wordt aangevallen.

lngrid schreef:
Cees Dekker is een beroemd natuurkundige aan de universiteit van Delft en is een aanhanger van intelligent design. Dat laatste is een omstreden theorie, waarop hij door o.a. Tijs Goldschmidt wordt aangevallen.


Inmiddels is hij van Intelligent Design afgestapt.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
aegron schreef:

Inmiddels is hij van Intelligent Design afgestapt.


Dat is ook wat ik begrepen heb uit dit artikel in Trouw

http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article1918053.ece/Cees_Dekker_kiest_voor_Darwin__egrave_n_God_.html

Ik had het boek ook al gezien op de site van Uitgeverij ten Have en heb het na het lezen van dit artikel aangeschaft. Ik struikelde bij het lezen van de tekst op de achterflap over deze regel maar één ding wat hen bindt: het geloof in dezelfde God en een passie voor waarheid.

Ik dacht: als ik er van uitga dat (er één) God bestaat, is de God van christenen dan een andere God dan bijvoorbeeld de God waarin Joden geloven. Anders dan Allah of de God uit welke religie dan ook? Kan ik dat zeker weten?
En om welke waarheid gaat?

Ik heb alleen nog de inleiding en het eerste hoofdstuk gelezen. Hierin maakt Dekker duidelijk waarom hij kiest voor wetenschappers met een christelijk geloof terwijl moslims, atheïsten en andersdenkenden ook veel interessante verhalen kunnen hebben. O.a. is het christelijk geloof Dekker dierbaar. Ook stelt hij dat het interessant is om te horen hoe actieve wetenschappers de christelijke Waarheid relateren aan de wetenschappelijke waarheid.
Hm, de eerste keer waarheid met een hoofdletter W. Zou het boek volstaan met in mijn optiek, 'gedragen' woorden? Ik las verder.

De geinterviewden hebben verschillende christelijke achtergronden: van rooms-katholiek tot evangelisch, van gereformeerde gemeente tot Russisch orthodox.
Al bladerend zag ik al dat ook de wetenschapppen van de wetenschappers divers zijn, een willekeurige greep: natuurkunde, filosofie, psychologie, econonomie, nanotechnologie, biologie, neocalvinisme, pedogogiek.

Ik begon met het eerste interview met een natuurkundige. Hij heeft een voor mij heel helder verhaal. De man schrijft dat een collega stelde dat 'een fysicus die in een persoonlijke en liefhebbende God gelooft (een betrekkelijke zeldzaamheid) wel een gespleten persoonlijkheid moet hebben'. De eerste geïnterviewde is er in geslaagd mij van het tegendeel van een gespleten persoonlijkheid te overtuigen.

Ik denk dat, als de interviews allemaal van dit niveau zijn, Geleerd & Gelovig inzichtelijk kan zijn voor zowel gelovigen als ongelovigen. Mij boeit het omdat ik nieuwsgierig ben naar wat mensen kan drijven.

5,0
Las eerst het boek Schitterend ongeluk, geschreven door Wim Kayzer, dat uit werd gegeven na de VPRO tv serie “Schitterend ongeluk”. Hierin worden gesprekken weergegeven van Oliver Sacks, Daniel Dennett, Stephen Jay Gould, Freeman Dyson,Stephen Toulmin en Rupert Sheldrake; 4 Britten en 2 Amerikanen. Wetenschappers spreken over het ontstaan van heelal en leven op onze planeet. Ook verschillende visies, zo zijn Sheldrake en Dyson praktiserend christen en is Dennett fanatiek atheist. De andere 3 laten zich niet uit over religie. Naar aanleiding van dit boek en de tv serie volgde een reactie van Cees Dekker, Ronald Meester en Rene van Woudenberg. Samen met nog een aantal gelovige wetenschappers schreven zij “ Schitterend ongeluk of sporen van ontwerp”, gevolgd door “En God beschikte een worm” en “Omhoog kijken in Platland”. Voor een leek, zoals ik, is niet alles even goed leesbaar. De ene wetenschapper schrijft klare taal, terwijl een ander zich verliest in het vakjargon. Het nawoord van Platland werd geschreven door Willem Jan Otten, over het conflict Galileo (wetenschap) en paus Urbanus VIII (religie). Na deze 3 boeken volgde “Geleerd en gelovig”en ik moet zeggen dat dit boek van de 5 bovengenoemde mij het meest dierbaar is. Sommige interviews heb ik diverse keren herlezen. Het nawoord was van de toenmalige CDA premier Jan Peter Balkenende.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:10 uur

geplaatst: vandaag om 15:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.