menu

De Brief voor de Koning - Tonke Dragt (1962)

mijn stem
4,18 (201)
201 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Fantasy / Avontuur

455 pagina's
Eerste druk: Leopold, Den Haag (Nederland)

Tiuri krijgt in de nacht voor hij tot ridder zal worden geslagen een geheime opdracht: hij moet een brief brengen naar de koning van het naburige land. Een uiterst belangrijke brief, die beslist niet in handen mag vallen van de gevaarlijke Rode Ruiters. Lukt het hen om de brief te bemachtigen?

zoeken in:
Dustyfan
Prachtboek! De hoogste tijd om te herlezen. Voorlopig 3,5* maar dat zal vast meer worden.

4,0
Dit vond ik ook schitterend als kind. Mijn vader heeft het ook vaak voorgelezen. Ik ga het denk ik weer eens herlezen. Ik vond deze en het vervolg Geheimen van het Wilde Woud leuker dan die boeken in de toekomst (Ogen van Tijgers, Torenhoog en Mijlen Breed), maar ik hield sowieso erg van ridderverhalen. 4* voor dit boek.

avatar van FisherKing
Was Tonke Dragt Protestant ?

Nooit iets van gevonden toen ik jong was, in onze katholieke bieb. Dacht ik. Maar ik ging ook alle boekjes uit de weg die ergens iets te maken hadden met vrouwen....

Spannend met een grote S!
Als ik muzikant was had ik hier een lied over gemaakt, als ik dichter was had ik hier een gedicht over gemaakt, als ik filmmaker was had ik hier een film over gemaakt.

Nu rest mij niets meer dan mijn nederige mening te geven; zéér terecht gekozen als 'Beste Kinderboek van de laatste 50 jaar'!

4,5
Wat heb ik in van dit boek genoten zeg. Ik heb grote stukken meerdere keren gelezen. Inmiddels ligt de middelbare schooltijd al weer een tijdje achter me, dus het is al weer even geleden dat ik er uit gelezen heb.

4,5*

4,5
Beste kinderboek dat ik ooit gelezen heb. Zelfs nu lees ik het soms nog en het blijft een mooi betoverend sprookje !

4,0
Kreeg het eerst voorgelezen, en herlas het toen ik lezen kon, het bleef mooi.

avatar van JohnWilliams
5,0
Dit is zo'n prachtig boek! Heb hem zelf ook eerst voorgelezen gekregen. Op de bassischool heb ik hem ook een stuk of 4 keer gelezen en ik heb in de 3e klas zelfs een boekverslag er over gehouden. Prachtig hoe Dragt al die gebeurtenissen vertelt. Verreweg het beste boeke van Dragt al hoewel de Zevensprong ook wel bij mij in de smaak viel. De volle 5* dan maar.

avatar van thomzi50
Wordt zeer waarschijnlijk binnenkort verfilmd.

avatar van JohnWilliams
5,0
Hoe weet je dat dan?
(niet stom bedoelt hoor)........lijkt me wel leuk om daar is een keer een verfilming er van te zien.....als die komt .

avatar van thomzi50
Maar het is allemaal nog erg in een beginstadium, dus - als het gebeurt - zal het nog wel even duren.

avatar van JohnWilliams
5,0
thomzi50 schreef:
Maar het is allemaal nog erg in een beginstadium, dus - als het gebeurt - zal het nog wel even duren.


Meestal komt er daarna niks meer van al hoewel ik dan wel naar de film zou gaan. Deze is namelijk wel beter (boek) dan Kruistocht in Spijkerbroek.

avatar van thomzi50
Iedere film die er is heeft toch in een beginstadium verkeert? Hoezo komt er dan niks meer van?

avatar van JohnWilliams
5,0
Ze laten ons nog in spanning thomzi50.

avatar van thomzi50
Ik laat jullie in spanning bedoel je

avatar van thomzi50
Hier zie je alvast iets over de verfilming.

avatar van JohnWilliams
5,0
Zo, zo, ik ben benieuwd, Piak is trouwens de leukste rol.

avatar van thomzi50
Die wordt geloof ik gespeeld door een Duitser die uiteindelijk wordt ondersteund door een voice-over.
Hier kan je de eerste beelden zien.

avatar van JohnWilliams
5,0
Ziet er niet verkeerd uit.
Op imdb kan je zien wie de muziek maakt de director is etc...ook wel leuk.

avatar van Floor
5,0
Dit is echt mijn favoriete kinderboek allertijden. Het is super spannend en je leeft helemaal mee met alle avonturen van Tiuri.
5*

avatar van JohnWilliams
5,0
Jammer dat het alleen word verfilmd door een Nederlander.

avatar van thomzi50
Hoezo?

avatar van JohnWilliams
5,0
Omdat ik:
1, niet van Nederlandse stemmen hou (de taal klinkt gewoon nep).
2, omdat niet veel Nederlandse Regisseurs goed zijn (op natuurlijk Paul Verhoeven en een paar andere na)
3, omdat de trailer er slecht uit zag
4, omdat Tiuri raar word uitgesproken

avatar van thomzi50
Ach, het vierde kritiekpunt valt gewoon onder het derde - dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, die stemmen. Maar je vindt blijkbaar films van Paul Verhoeven wel goed, en dan zijn de stemmen even Nederlands als op andere Nederlandse films. (Of vind je van hem alleen zijn Amerikaanse films goed?). Dan valt het stemmenprobleem dus weg als er een goede regisseur is, en Pieter Verhoeff is iemand die zijn strepen lang en breed heeft verdiend in de filmwereld. Daarnaast was de trailer slechts een teaser, dus wach maar op de echte trailer

De website van de film ziet er heel professioneel uit (debriefvoordekoningdefilm.nl). Het ziet er naar uit dat het een goede film gaat worden. Hopelijk even goed als het boek

avatar van Zelva
Laten we het over het boek houden. Discussiëren over de film mag op MovieMeter.

4,0
Prachtig boek, die ik tot mijn spijt nog nooit eerder gelezen had. Voor de film wilde ik dit nog graag even gedaan hebben.

4*

avatar van DvonGeem
In Boeken > Nieuws > Boekennieuws:

De brief voor de koning in meer dan honderd bioscopen

Natuurlijk gaan er bij een verfilming zaken verloren, zei Pieter Verhoeff, de regisseur van De brief voor de koning naar het boek van Tonke Dragt, onlangs in VPRO's Cinema.nl. ‘Je moet een boek van zo'n 450 pagina's terugbrengen tot een script van 110 pagina’s, en dat is al bijna te veel.’ Als auteur van de monografie De wereld van Tonke Dragt, met daarin een behoorlijk diepgaande analyse van het boek, heb ik enig recht van spreken als ik beweer dat er heel veel verloren kan gaan. Het zit heel subtiel in elkaar zit, onder meer in de dosering van de spanning en de beleving van tijd en ruimte. Bovendien is het een gelaagd boek, waarin achter het spannende avonturenverhaal heel wat dimensies en motieven schuilgaan.

De geest behouden
Verhoeff heeft zich ingespannen om in zijn eerste film naar een jeugdboek de geest ervan te behouden. Toen hij de regie overnam van Pieter Kuijpers, lag er al een script, met daarin nogal wat ingrediënten die van The Lord of the Rings afgekeken leken. Hij heeft het verhaal weer dichter naar het origineel gebracht. Dat is, verklaarde hij in Cinema.nl, ‘een geestesproduct van onze cultuur’ dat door miljoenen is gelezen en waar je niet ongestraft mee aan de haal kunt gaan. ‘Anders moet je maar zelf iets verzinnen.’

Mysterie en raadsel
Zijn inzet was om, naast een spannende ridderfilm, een droomachtige, mysterieuze film te maken. Heel terecht, want mysterie en raadsel ontbreken in geen enkel boek van Tonke Dragt. ‘Wat voor boek ik ook schrijf, het raadselachtige zal steeds een rol spelen, omdat ik zo tegenover het leven en de wereld sta. Ik ben altijd eindeloos verwonderd, over mezelf en over de dingen die gebeuren,’ zei ze in het interview dat ik met haar had voor De wereld van Tonke Dragt.

Voorbeeldig
Zondag was de galapremière, in aanwezigheid van de schrijfster zelf. Na afloop omhelsde zij de regisseur, een aanwijzing dat zij ingenomen is met het resultaat. Vanaf vandaag is de film in niet minder dan 103 bioscopen te zien. Dana Linssen, filmrecensent van NRC Handelsblad en het Radio 1 Journaal, schrijft dat Verhoeff voorbeeldig is geslaagd in de opdracht het verhaal filmisch vorm te geven, warmbloediger bovendien dan het voor ruim drie miljoen meer gemaakte Kruistocht in spijkerbroek. In de montage zijn al die kastelen, moerassen en grasvlaktes uit de mooiste natuurgebieden die in Europa te vinden zijn, samengesmeed tot ‘één mythisch superlandschap’, iets dat ook werd geprezen door Jeroen Stout, gisteravond in Kunststof. Die had eigenlijk maar één minpunt: de keuze voor Yannick van de Velde als de jonge held Tiuri. Dana Linssen vindt hem en ook Quinten Schram als zijn reisgenoot Piak wel overtuigend.

Twee nieuwe edities
Uitgeverij Leopold heeft naar aanleiding van de verfilming twee nieuwe edities van het boek uitgebracht: een luxe editie in een oplage van circa 5000 exemplaren, in linnen band en met de originele illustraties van de schrijfster, en een filmpaperback in een oplage van 20.000 exemplaren, met een kleurkatern met foto’s uit de film.

Meer over De brief voor de koning, verschenen in 1962 en vier jaar geleden gekozen tot het beste Griffelboek van de afgelopen vijftig jaar, en over het vervolg Geheimen van het Wilde Woud in LiTTerair van vandaag.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

kippenvel
hier is een nieuwe versie van uit toch?

avatar van divart
4,5
Een nieuwe versie lijkt me nogal stug, maar grote kans dat er een filmeditie is verschenen. (wat heet grote kans, 2 berichtjes hierboven wordt die zelfs vermeld)
Mijn kinders zijn naar de film geweest. De oudste twee vonden hem vreselijk. De jongste vond hem nog wel een beetje leuk. Ik zelf ben maar niet meegeweest. Zo'n prachtig boek en dan de titelsong door Jantje Smit. Brrr. (ik ben redelijk ruimdenkend, maar dat gaat me toch iets te ver).
Dit boek was samen met Sjakie en de chocoladefabriek toch wel mijn favourite boek in mijn jeugd.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:31 uur

geplaatst: vandaag om 17:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.