menu

De Brief voor de Koning - Tonke Dragt (1962)

mijn stem
4,18 (201)
201 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Fantasy / Avontuur

455 pagina's
Eerste druk: Leopold, Den Haag (Nederland)

Tiuri krijgt in de nacht voor hij tot ridder zal worden geslagen een geheime opdracht: hij moet een brief brengen naar de koning van het naburige land. Een uiterst belangrijke brief, die beslist niet in handen mag vallen van de gevaarlijke Rode Ruiters. Lukt het hen om de brief te bemachtigen?

zoeken in:
avatar van noazuid
5,0
he als je dit boek leuk vind,
lees dan ook de zevensprong

kippenvel
ben op pag 200 tot nut toe 4,5

avatar van jessy_hoge
4,5
Geweldig boek! Heel erg spannend en je kan hem echt niet
meer wegleggen. Ook "geheimen van het wilde woud" het
vervolg hierop was leuk.

avatar van BozeWolf
5,0
Spannend boek 5/5 natuurlijk. Vermakelijk

avatar van FelixTheCat
5,0
Heel mooi boek van Tonke Dragt. Leuke avonturen.

avatar van JeffreyvdK
3,5
Na een lange dag doorlezen heb ik hem in één keer uit. Ik vind dat ik hem gelezen moet hebben als docent Nederlands in spé. Het is tenslotte jeugdliteratuur. Het boek is erg gewild in met name de onderbouw van het middelbaar onderwijs en zo af en toe wordt het boek ook van de plank gepakt in de bovenbouwgroepen van het basisonderwijs.

Met recht, natuurlijk! Ik kan me heel goed indenken dat jongeren dit boek onwijs spannend vinden. Met name de protagonist Tiuri kan gezien worden als personificatie van wat de jonge mensen zelf willen zijn.

Ookal valt dit boek onder de categorie 'jeugdliteratuur', toch lieten de (soms) oppervlakkige situaties mij wat onbevredigd achter. Het boek begon namelijk erg sterk. Er is een jongen die een spannende missie moet voltooien. Waar moet hij heen en wat maakt hij allemaal mee? Maar dan gaat het een beetje mis in het midden. De actie verdwijnt; er wordt een hoop gepraat door mensen als Ristridin. De daaropvolgende trip die volgt, is ook niet al te spannend meer. Het wordt dan ook pas weer interessant als Tiuri in de buurt komt van Unauwen - de 'eindbestemming'. De ontknoping, waarbij Tiuri dan toch tot ridder geslagen blijkt te worden, is dan natuurlijk mooi om te zien. Het jammere door heel het boek heen is alleen wel dat het lijkt alsof heel het boek aan elkaar hangt van de toevalligheden. Overal wordt Tiuri gesteund door mensen. Ik neem als voorbeeld het moment waarop Tiuri met Piak over de Regenboogrivier(?) heen wil. Er wordt tol geëist. ''Toevallig'' komt er een man langs. Hij wil diens boot wel uitlenen aan de twee jongens. Hij loopt er zelf wel gevaar door, maar who cares? Het muntje landde niet op kop, maar op munt. Dit gaf de doorslag: hij leent hun de boot, zodat ze kunnen oversteken. Dit is natuurlijk niet de enige situatie, maar deze kwam omhoog. Het laat wel gelijk zien wat ik bedoel.

Het blijft natuurlijk een jeugdboek, en om die reden zal ik dit boek beoordelen vanuit een kind. Het boek is spannend geschreven, kent interessante hoofdpersonages en bevat bovenal ook nog eens intrigerende beschrijvingen van de ruimte. Tonke Dragt heeft op haar manier een heel eigen sprookje geschreven, waar menigeen van onder de indruk is en blijft. Het is helaas niet aan mij besteed, maar ik begrijp de liefde voor het werk wel. Met het kinderlijke in mijn achterhoofd - en daarbij ook het effect dat dit boek op kinderen kan hebben - ken ik dit werk 3,5 ster toe. Dat is hij dubbel en dwars waard.

avatar van Meester Mitch
5,0
De Brief voor de Koning blijft voor mij toch echt wel één van de beste Nederlandse boeken ooit gemaakt. Het heeft niet voor niets de Griffel der Griffels gewonnen. Het is het beste boek van de afgelopen 50 jaar en dat zegt genoeg!

Tiuri begint aan een tocht vol spanning en avontuur en komt genoeg dingen tegen waardoor het verhaal aantrekkelijk blijft. Dit boek is geweldig om voor te lezen aan kinderen, ze blijven luisteren door de variërende tekst en door de humor die er ook af en toe in zit. De landkaart voorin is leuk gemaakt, kinderen zien zichzelf al helemaal lopen in de bergen samen met Piak. Een geweldig voorleesboek maar ook een leuk boek om zelf te lezen.

Dankzij veel ervaringen is dit niet alleen een geweldig boek voor mensen van de vorige eeuw
Het is een boek voor (bijna) alle leeftijden!

Ted Kerkjes
Fantastisch boek! Ik kan er verder eigenlijk niet veel over vertellen.

Laat ik dat dan maar ook niet doen.

avatar van Lalage
4,0
Het verhaal doet me denken aan Lord of the Rings, maar dit is een kinderboek en dat maakt het allemaal wat milder. Het taalgebruik doet wat ouderwets aan, maar dat past juist goed bij de Middeleeuwse sfeer. Het is niet zo origineel, maar Tonke Dragt is een rasverteller met een mooie vertelstijl en het verhaal zit goed in elkaar.

De brief voor de koning – Tonke Dragt | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Of het een landelijke actie is in verband met de heropening van de boekhandels weet ik niet, maar ik kon een nieuw exemplaar van de editie 2021 (eenenzestigste druk!) hier meenemen voor slechts € 3,50.

Van de achterkant:
De brief voor de koning is verschenen in dertig talen. Het werd bekroond met de Griffel der Griffels 1955-2004. En het is het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix.

avatar van mjk87
Sol1 schreef:
Of het een landelijke actie is in verband met de heropening van de boekhandels weet ik niet, maar ik kon een nieuw exemplaar van de editie 2021 (eenenzestigste druk!) hier meenemen voor slechts € 3,50.

Van de achterkant:
(quote)


Landelijk ja: Geef een boek cadeau - geefeenboekcadeau.nl

Zag hem ook liggen en m'n vriendin had ook zo'n exemplaar gekocht.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:45 uur

geplaatst: vandaag om 17:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.