menu

Before They Are Hanged - Joe Abercrombie (2007)

Alternatieve titels: De Weg van de Angst | The First Law Universe #2

mijn stem
4,00 (18)
18 stemmen

Engels
Fantasy

441 pagina's
Eerste druk: Gollancz, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Overste Glokta heeft een probleem: hoe verdedig je een stad die omsingeld is door vijanden en vol zit met verraders, als je medestanders niet te vertrouwen zijn en je voorganger op mysterieuze wijze is verdwenen? De noordmannen zijn Angland binnengevallen en verspreidden dood en verderf waar ze maar komen. Kroonprins Ladisla droomt van een heroïsche overwinning op de noordmannen, maar hij heeft helaas totaal geen benul van wat hij aan het doen is. Bayaz, de eerste der Magi, leidt een groep avonturiers op een gevaarlijke missie door de ruïnes uit het verleden.

zoeken in:
3,5
Dit boek is net wat minder dan het eerste deel. De originaliteit is er toch een beetje vanaf. Tegelijkertijd is het zeker een vermakelijk boek en er zitten verscheidene wendingen in die ik absoluut niet zag aankomen.

Tot nu toe is Abercrombie voor mij nog niet de fantastische nieuwe ster aan het fantasyfirmament, die hij volgens anderen wel zou zijn.

3,5*

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Deel twee van de trilogie is een goed vervolg van deel één. De verschillende karakters worden verder uitgediept en er is meer actie dan in het eerste deel. Abercrombie is een goed verteller - dat vind ik by fantasy altijd de basisvereiste – en de dialogen zijn ook prima. Er is sprake van drie verhaallijnen. We volgen de avonturen van kapitein West die in het onherbergzame noorden moet strijden tegen de barbaarse strijdkrachten van Bethod. H.e.e.a. culmineert in een bloederige veldslag; West kan tenauwernood ontkomen dankzij de hulp van Logen’s voormalige strijdmakkers. Verder volgen we de avonturen van inquisiteur Sandd dan Glokta die de opdracht heeft gekregen de zuidelijke stad Dagoska tegen de hordes van de Glukhen te verdedigen, tegen elke prijs. De cynische Glokta voert zijn opdracht ondanks een heleboel tegenwerking met verve uit (een onwaarschijnlijk karakter die Glokta, een echte anti-held, die je zowaar na verloop van tijd sympatiek gaat vinden). En dan is er de spannende reis van het gezelschap onder leiding van de magiër Bayaz. Bayaz stuit vooral op zijn eigen onvolkomenheden en dat voor de Eerste van de Magiërs, weer zo’n onverwachte draai die Abercrombie aan het verhaal weet te geven. Tijdens de reis vinden Ferro (de meest gehate vrouw van het Zuiden) en Logen Negenvinger (de meest gevreesde man van het Noorden) elkaar, terwijl Jezal dan Luthar eindelijk volwassen wordt. Ik kijk uit naar het derde deel.

avatar van Chungking
3,5
Ik treed de hierboven gegeven commentaren bij: een waardig vervolg op het eerste deel, zij het net een tikkeltje minder wegens iets minder verrassend/verfrissend. De boeiende karakters en goede uitdieping ervan, gecombineerd met flink wat actie verheffen deze reeks echter nog steeds boven de middelmaat.

Na deel 1 kwamen we idd netjes uit met drie afzonderlijke verhaallijnen, maar het grootste probleem is dat de hoofdverhaallijn (de reis met Bayaz) m. i. iets te weinig te bieden heeft. Er gebeurt niet geweldig veel op de reis, en buiten wat geschiedenis over het oude keizerrijk leren we niet zoveel nieuws. Bovendien vind ik Bayaz niet zo'n geweldig personage: voor iemand die zo oud en wijs zou moeten zijn behoorlijk zelfingenomen. En hij heeft honderden jaren tijd gehad om na te denken over een tegenzet tegen Khalul, en het beste waar hij kan opkomen is het zaad? Toch niet logisch eigenlijk? Waarom bv. niet zelf meer leerlingen trainen of de eters sneller een halt proberen toeroepen met andere magiërs ipv te wachten tot het eigenlijk te laat is? De betere delen in deze verhaallijn zijn dan ook wanneer zijn collega's hem op zijn beperkingen wijzen. De verhaallijnen rond Glokta (ih zuiden) en vooral West (ih noorden) zijn wat mij betreft een stuk boeiender en zijn voor mij de drijvende kracht achter dit deel. Een beetje jammer dat ze toch ook allen een beetje eindigen in een anti-climax of cliff-hanger voor volgend deel: Glokta ontsnapt bv. wel heel gemakkelijk, niet?

Maar de personages van West, Glokta, Ferro, de Hondman,... en vooral Logen maken heel veel goed. Nagenoeg allen kennen ze een bloederige en grimmerige geschiedenis dan je zal vinden in gemiddelde fantasy, en ze slepen de sporen er dagelijks van mee. Originele, goed uitgewerkte personages en bij momenten echt wel knap hoe hun gedachten(gangen) en handelingen worden weergegeven.
Bovendien leest deze boek echt als een trein (vrij functioneel geschreven, weinig dingen die niet terzake doen).

4,5
Vond dit deel een heel stuk beter dan zijn voorganger omdat er gewoon veel meer gebeurde. De karakters werden beter uitgediept ook.

avatar van marzuq
4,0
Ik sluit me volledig aan bij Vascogo. Het eerste deel voelt achteraf als een zeer uitvoerige karakter introductie. Het tweede deel, niets minder als een page turner (excuses voor de verengelsing).
Wat een verteller en wat een verhaal!

avatar van IBN BATTOETA
Deze schrijver heeft toch ook een kledingzaak?


avatar van the Cheshire cat
Een klereboek dus.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:45 uur

geplaatst: vandaag om 07:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.