menu

Der Schwarze Obelisk - Erich Maria Remarque (1956)

Alternatieve titels: De Zwarte Obelisk | Der Schwarze Obelisk: Geschichte einer Versp├Ąteten Jugend

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Duits
Oorlog

414 pagina's
Eerste druk: Kiepenheuer & Witsch, Keulen (Duitsland)

Ludwig Bodmer leeft ten tijde van de Duitse inflatie in 1923 in Werdenbrück. Daar verkoopt hij grafzerken, en speelt af en toe als vrijwiliger in het gekkengesticht orgel. Daar ontmoet hij de aan shizofrenie lijdende Geneviève Terhoven. Meestal denkt ze dat ze Isabelle heet, en een mysterieuze vrouw is. Alhoewel ze Ludwig af en toe Raul noemt, houdt hij toch van haar op een eigenaardig platonische wijze.

zoeken in:
4,0
Een opmerkelijk en rijk boek dat ons meeneemt naar de periode in Duitsland tussen de twee wereldoorlogen. In de hoofdpersoon Ludwig Bodmer komen ook zaken uit Remarque's eigen leven aan de orde: Zo gaf hij zelf ook korte tijd les als onderwijzer op een openbare school, was hij zelf ook in dienst bij een bedrijf dat grafstenen verkocht en speelde hij zelf ook orgel in een tehuis voor psychiatrische patiënten en ging ook om met andere would-be schrijvers. Het meest in het oog springt de ellende waarin de Duitse burgers in die periode van het interbellum verkeerden. Zij hadden te lijden onder een torenhoge inflatie en moesten maar zien te overleven, zodat bedrog en omkoping ontstonden als middelen om te overleven. Minder goed vond ik de talrijke herhalingen van gebeurtenissen die zich in het boek voordoen (het maakt het boek te lang) en het niet te bevatten gigantisch grote alcoholgebruik van de burgers. Het goede in het boek zit in de beschrijvingen van de levens van een aantal markante personen uit dit stadje met hun goede en minder goede eigenschappen en de toenmalige sfeer in dat stadje op weg naar een catastrofe. Een boek voor literaire doorzetters.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:37 uur

geplaatst: vandaag om 13:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.