menu

Amsterdam - Ian McEwan (1998)

mijn stem
3,18 (49)
49 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

208 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Op een kille februarimorgen in London komen twee oude vrienden elkaar tegen bij de crematie van Molly Lane; het zijn de vooraanstaande componist Clive Linley en Vernon Halliday, hoofdredacteur van een kwaliteitskrant. Beiden hebben ooit een relatie met Molly gehad. Naar aanleiding van haar schokkende dood sluiten Clive en Vernon een verbond over hun beider levenseinde dat hun vriendschap tot het uiterste op de proef zal stellen.

zoeken in:
2,5
Sai
Geen idee waarom dit de Booker Prize heeft gewonnen. Het is niet echt slecht, maar allemaal nogal oninteressant en pruttig. De personages vond ik toch vooral slappe aftreksels van het type intellectueel dat je vaak bij Mulisch tegenkomt (de één een muzikaal genie met een penis, de ander een literair genie met een penis), het euthanasie-geleuter was echt hopeloos semi-diep en de zijplotjes hingen er nogal flacide bij. McEwan kan best fatsoenlijk schrijven en je leest het zo uit, maar spanning of drama kon ik hier niet echt in vinden. 2.5*

nicolas
Oei, en toch zit dit bij Humo's klassiekers van nu...

avatar van Prowisorio
2,5
Vergeleken met Atonement (op dit moment het enige andere boek van McEwan dat ik gelezen heb) is dit een prul. Personages, maar vooral het verhaal en de 'plot' zijn ongeloofwaardig. Dat hoeft ook niet, boeken in het genre fantasy en science fiction, magisch realisme, etc. bevatten ook 'ongeloofwaardige' elementen... maar daar hoort het en is het (mits goed uitgevoerd) juist een genot mede dankzij die ongeloofwaardigheid... het kan niet (bestaan), maar fantaseren over 'hoe het zou zijn, als...' is wel heel leuk.

Dit boek is niet leuk, niet spannend, de plot is lachwekkend (dat 'euthanasiegedoe' in Nederland.... kom op, zeg....), personages zijn plat, kortom.. het is net niks. Jammer, want het begon zo leuk... het had zo leuk/boeiend/spannend kunnen worden .

avatar van stefan dias
4,0
Heb dit boek snel uitgelezen. Een echt pageturner. Spannend, maar ook interessant, vooral om te lezen hoe het een componist te werk gaat.
Het euthanasie-einde is inderdaad een beetje geforceerd en getelefoneerd ook, ja, beledigend zelfs voor Nederlanders (het land waar blijkbaar alles zo maar kan). Kritiek kan ik dus wel begrijpen.

Toch vond ik het een heel interessant boek. Het gaat natuurlijk vooral ook over het morele-waardeoordeel dat vooral over de twee hoofdpersonages geveld wordt. Het was wellicht niet de bedoeling, maar ik kan me veel meer vinden in de (genuanceerde) riooljournalist Vernon (die weliswaar ook een gezinsleven verwoest) dan in de wereldvreemde, elitaire cultuursnob Clive. Wie er ook bij hem over de vloer gekomen moge zijn.
Had graag geweten hoe het bij andere lezers zit.

4,5
Stefan Dias schreef : Het euthanasie-einde is inderdaad een beetje geforceerd en getelefoneerd ook, ja, beledigend zelfs voor Nederlanders (het land waar blijkbaar alles zo maar kan). Kritiek kan ik dus wel begrijpen.

Dit citaat stamt uit 2008. Amsterdam is futuristisch, maar zou McEwan er ver naast zitten, gezien de wetsvoorstellen van D66? Toekomstmuziek dus met Molly Lane als aantrekkelijke assistente van de euthanasiearts. Met het laatste hoofdstuk wordt de indruk gewekt dat Julian Garmony en George Lane er meer van weten en dat het dus een geslaagde moordaanslag is van dit duo op Clive en Vernon. Heb genoten van dit boek. 4.5 sterren.

avatar van stefan dias
4,0
jeetje… zo lang geleden al… en helaas herinner ik me er bijna geen ruk meer van… Alzheimer? Misschien toch maar aan euthanasie beginnen te denken, dan.

Ben trouwens ook niet op de hoogte van de D66-wetsvoorstellen (en moet je me hier op deze site ook niet uit de doeken doen). Bedoelde met 'beledigend' wellicht dat vanuit het buitenland 'progressieve' landen soms weggezet worden als immorele, niet-nadenkende onnozele halzen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:29 uur

geplaatst: vandaag om 14:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.