menu

Esti Kornél - Dezső Kosztolányi (1933)

Alternatieve titel: De Bekentenissen van Kornél Esti

mijn stem
3,80 (5)
5 stemmen

Hongaars
Psychologisch

285 pagina's
Eerste druk: Genius, Boedapest (Hongarije)

In 18 hoofdstukken worden hoogtepunten van het leven van Kornél Esti, het alter-ego van de schrijver, verteld. Ze beslaan zijn jeugd en tijd op school, zijn reizen door Europa en zijn avonturen in het journalistencafé. Kornél Esti verpersoonlijkt de wijsgeer en de nar die tegelijkertijd een doodgewone bohémien blijft in het Boedapest van de jaren dertig.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
M'n derde van Kosztolanyi en weer een heel ander boek. Achttien verhalen die, ondanks dat de enige overeenkomst bestaat uit de gemeenschappelijke hoofdpersoon, samen een roman vormen, en geen verhalenbundel. De bekentenissen van Kornél Esti is niet zo mooi geschreven als Leeuwerik, maar wel afwisselend, grappig en soms briljant. Vooral het meesterlijke verhaal over de slapende Duitse voorzitter en het gesprek met de Bulgaarse treinconducteur zullen me bijblijven. De observaties en onalledaagse visies daarop deden me haast een beetje denken aan een literaire variant van Godfried Bomans. 'Kornel Esti' is dus een erg aan te raden boek, dat er in mijn score eigenlijk nog wat bekaaid vanaf komt maar binnen deze groep zeker tot mijn persoonlijke favorieten behoord. Want Kosztolanyi leeft, zelfs al is hij dood (Sandor Marai).

Gast
geplaatst: vandaag om 02:46 uur

geplaatst: vandaag om 02:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.