menu

The Secret Speech - Tom Rob Smith (2009)

Alternatieve titel: Kolyma

mijn stem
3,14 (33)
33 stemmen

Engels
Thriller

400 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Sovjet-Unie, 1956. Stalin is dood. Na zijn overlijden ontstaat langzamerhand een maatschappij waarin de ordehandhavers misdadig zijn en de misdadigers onschuldig. Alles raakt in een stroomversnelling als een geheim manifest, opgesteld door Stalins opvolger Chroesjtsjov, algemeen verspreid wordt. Er zal veel veranderen in de Sovjet-Unie, is de belofte. Maar niet iedereen is in staat om de dingen die gebeurd zijn onder de tirannie van Stalin te vergeven of vergeten. Er zijn krachten aan het werk die op een verschrikkelijke wraak uit zijn. Ook voormalig MGB-officier Leo Demidov wordt geconfronteerd met verontrustende ontwikkelingen.De twee meisjes die zijn vrouw Raisa en hij hebben geadopteerd, hebben hem zijn betrokkenheid bij de moord op hun ouders nooit vergeven. En ze staan daarin niet alleen. Nu de waarheid aan het licht is gekomen, worden Leo, Raisa en hun familieleden ernstig bedreigd door iemand die wrok tegen Leo koestert, iemand die onherkenbaar is veranderd en nu een toonbeeld is van wraakgierigheid.

zoeken in:
avatar van Koerok
2,5
Toch wel een stuk minder dan zijn eerste boek.

avatar van kwan
1,5
Op zich is dit boek nog redelijk onderhoudend, maar lezers die 'Kind 44' hebben gelezen en daarom Kolyma kopen, zullen waarschijnlijk teleurgesteld zijn.

In Kolyma worden de personages geintroduceerd en praktisch in hetzelfde hoofdstuk weer afgevoerd. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en er wordt weinig tijd genomen om een en ander uit te werken.

Al met al een pageturner die leest als een trein, maar die niet blijft hangen.

avatar van vladlev
3,0
Inderdaad een ontgoochelend vervolg; de beklemmende sfeer van het eerste boek is wat weg en het verhaal een beetje rommelig. Jammer want Kind 44 was een absolute topper.

vermeerf
Ik sluit aan bij mijn voorgangers, het boek is onderhoudend maar minder dan Kind 44. Ik vond het boek goed totdat het stuk in Hongarije begint. Ik weet niet of dat op waarheid gebaseerd is (ik geloof meteen dat Rusland zo'n opstand uitgelokt heeft) maar voor mij ging de vaart daar volledig uit het verhaal.

avatar van Donkerwoud
2,5
Doet een beetje waar Child 44 ook al mee de mist inging: meer spanning van een blockbuster uit Hollywood dan een zorgvuldig opgebouwde thriller.

avatar van Donkerwoud
2,5
Het is bijna een wetmatigheid dat een internationaal succes opgevolgd wordt door een fikse tegenvaller. The Secret Speech is simpelweg teveel van het goede. Met de historische achtergronden die hierin worden gebruikt zou je twee of drie afzonderlijke romans kunnen vullen, maar nu is het geforceerd bij elkaar gegooid. Het levert een cartooneske en ongeloofwaardige brij aan actiescènes op. Frustrerend genoeg is de morele tweestrijd van Leo Demidov nog steeds een intrigerend thema. Hier had met wat andere accenten en een minder incoherent plot echt wel iets in gezeten. In dat opzicht geef ik Tom Rob Smith nog wel een nieuwe kans met het vervolg hierop (Agent 6).

avatar van Abubakari
3,5
Ik heb Child 44 in 2010 gelezen (en vond het een geweldig boek) en las hier over het tegenvallende 'vervolg'. Waarmee het verwachtingspatroon al wat minder hoog was.

Inderdaad, Child 44 was beter. Maar ik vind ook Kolyma een boeiende historische thriller.
Mooi ook dat er veel ware bebeurtenissen in verwerkt zijn (zoals de speech van Chroesjtsjov, de Hongaarse opstand),

Tussen de thriller elementen door lees je over de horror van de Goelag, de horror van oorlog waarin mensen vergeten dat hun opponent ook maar een mens is en tot even gruwelijke daden in staat zijn als hun bezetter.
Wat op zich ook weer niet te veroordelen is omdat ik ook tot rare dingen in staat zou zijn mocht iemand aan mijn geliefden komen.

Eigenlijk jammer van het thriller element, daar ben ik het wel met Donkerwoud -hierboven- eens, dat het bij wijlen ongeloofwaardig werd qua actiescenes. Kuifje was er niks bij qua wonderlijke overlevingen. Maar voor de rest was het een boek wat ik zeer de moeite waard vond.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:31 uur

geplaatst: vandaag om 11:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.