menu

Dancing with Eva - Alan Judd (2007)

Alternatieve titel: Dansen met Eva

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Engels
Historisch

224 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, London (Verenigd Koninkrijk)

In april 1945 was Hitlers bunker de laatste plaats waar Edith Mecklenburg wilde zijn. Maar ze had geen keuze: als secretaresse van Eva Braun zou zij tot het bittere einde moeten blijven. Edith kwam echter als een van de weinigen levend uit de bunker en wist in Engeland een nieuw leven op te bouwen. Zestig jaar later, inmiddels is zij weduwe en oma, vormen de dagen in de bunker voor Edith nog slechts een vage herinnering. Maar het verleden is haar niet vergeten. Als ze een brief ontvangt van Hans Beck, een soldaat die ze uit die donkere tijd kent, wordt Edith gedwongen haar verleden onder ogen te zien en zich de vraag te stellen of ze wel zo onschuldig is als ze al die jaren heeft willen denken.

zoeken in:
avatar van GeGo
2,5
'Judds meeslepende roman is tegelijkertijd een thriller, een uitdagend essay over schuld en herinnering en een fascinerend portret van het leven rondom de Führer.' - Mail on Sunday

'Het spreekt voor Judd dat hij zo'n bekend thema op zo'n vernieuwende manier kan benaderen. Zijn stijl is precies, afgewogen; elk woord is met zorg gekozen... Het verhaal bouwt op naar een overdonderende climax.' - Sunday Telegraph


Twee dagen geleden heb ik Dansen met Eva volledig uitgelezen. Bovenstaande achterflap had bij mij zeer hoge verwachtingen geschapen, maar kon daar slechts zeer weinig van inlossen.

Om te beginnen zijn de karakters van de hoofdpersonages, Edith Mecklenburg en Hans Beck, niet erg diepgaand of interessant. Op een druilerige winteravond babbelen zij over hun gemeenschappelijke verleden in Hitlers bunker. Dit zou zeer boeiende gespreksstof kunnen en moeten zijn, maar toch komt hun conversatie nooit echt volledig van de grond. Pas in de laatste 50 bladzijden laten de personages daadwerkelijk de achterkant van hun tong zien.

Ook de verhaallijn heeft bitter weinig om het lijf. Het is veeleer een saaie biografie over twee onbestaande personages, die in werkelijkheid nooit in de bunker van Hitler geleefd hebben. Ook de ontknoping op het einde kan niet echt verrassen waardoor de lezer helaas met een chronisch hongergevoel achterblijft...

Als historicus kan ik tot slot ook een positieve noot bij de roman plaatsen: Alan Judd heeft weldegelijk grondig geschiedkundig onderzoek verricht en vermeld zijn bronnen in het nawoord. Ook zijn schrijfstijl is zeer vlot en aangenaam om te lezen.

avatar van C@rolien
4,0
Een mooi boek. De schrijfstijl vond ik gedurende het hele boek vlot en prettig leesbaar. Ik kwam erg makkelijk in het verhaal. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Ik was steeds erg benieuwd naar wat Edith allemaal te vertellen had aan Hans, over de tijd bij Hitler en Eva Braun. Behalve aan het einde, was het boek misschien nergens echt spannend, maar zeker wel boeiend.
Ik vond het verhaal mooi opgebouwd. Je voelt gewoon dat er iets steekt achter de vragen van Hans. Gedurende het hele verhaal voel je dat er nog iets aan zit te komen en je blijft doorlezen omdat je graag wilt weten wat dat “iets” precies is.
Al met al, vond ik het dus gewoon een prima boek. Ik ben overigens wel nieuwsgierig geworden naar de boeken die de schrijver heeft vermeld in het nawoord.

avatar van GeGo
2,5
[email protected] schreef:
Gedurende het hele verhaal voel je dat er nog iets aan zit te komen en je blijft doorlezen omdat je graag wilt weten wat dat “iets” precies is.


Voor mij is dit net de grootste tekortkoming van het boek. Gedurende het hele verhaal wacht je op een spectaculaire ontknoping die er in werkelijkheid nooit komt. Zodoende bleef ik een beetje op mijn honger zitten...

avatar van Dee-e
Ik vond het een enorm intrigerend en interessant boek. Er zat niet veel spanning in, maar was zo geloofwaardig geschreven, dat als er achterin niet had gestaan dat het fictie was, ik elk woord had geloofd. De personages zijn goed uitgewerkt, maar helaas had ik er niet zo veel mee. Gelukkig kon ik ondanks dat nog heel erg van het boek genieten. Voor iedereen die de Tweede Wereldoorlog interessant vind, raad ik dit boek aan!

Gast
geplaatst: vandaag om 12:14 uur

geplaatst: vandaag om 12:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.