menu

Las Armas Secretas - Julio Cortázar (1959)

Alternatieve titels: Geheime Wapens | Blow-up

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Spaans
Verhalenbundel
Psychologisch

221 pagina's
Eerste druk: Sudamericana, Buenos Aires (Argentinië)

De verhalen spelen voor het merendeel in het kosmopolitische Parijs van de jaren vijftig. Cortázar probeert om met eenvoudige middelen het levensgevoel van de jaren vijftig te vertolken en de sfeer op te roepen van de 'beat generation'. 'De achtervolger' is geinspireerd op het leven van de saxofonist Charlie Parker. In 'Het kwijlen van de duivel' maakt de fotograaf Michel op een zondag wat kiekjes in een park van een jongen en een wat oudere vrouw. De foto's intrigeren hem zodanig dat zijn fantasie er mee op de loop gaat. Of misschien wel niet.

zoeken in:
avatar van divart
4,0
Sfeervol maar lastig te lezen bundel van Cortazar. Een soort van Nouvelle Vague maar dan in de literatuur. (in hetzelfde jaar dat deze bundel verscheen kwam ook de eerste echte Nouvelle Vague film uit: À bout de souffle). Cortazar speelt met gezichtspunten, continuiteit en betekenissen. Aan de ander kant beschrijft hij heel sfeervol het Parijs van de jaren '50. Bekendste verhaal is 'Het kwijlen van de duivel'. In 1966 verfilmd door Michelangelo Antonioni onder de titel Blowup (waarin de plaats van handeling verplaatst is van Parijs naar Londen) en later nog een keer door Brian De Palma, in 1981 onder de titel Blow Out (wat zich dan weer afspeeld in L.A.).

Gast
geplaatst: vandaag om 02:38 uur

geplaatst: vandaag om 02:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.