menu

Accordion Crimes - Annie Proulx (1996)

Alternatieve titel: Accordeonmisdaden

mijn stem
3,31 (8)
8 stemmen

Engels
Sociaal

381 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

1890. In een Siciliaans gehucht droomt een accordeonbouwer ervan om in Amerika een beter bestaan op te bouwen. Met zijn handgemaakte groene accordeon reist hij naar New Orleans, waar hij in een smeltkroes van culturen terechtkomt. Als hij bij rassenrellen wordt vermoord, belandt de kleine accordeon in telkens andere handen. Het onschuldige instrument zaait, zo lijkt het, in diverse migrantengemeenschappen louter dood en verderf.

zoeken in:
avatar van Splintert
3,0
Mooi verhaal over de diverse migrantengemeenschappen in Amerika door de jaren heen. Proulx weet via details de juiste sfeer te creeëren waardoor je een goed beeld krijgt van die tijd.

Desalniettemin wist het verhaal me weinig te boeien en mijn aandacht niet vast te houden. Dit vanwege de meerdere korte verhalen waaruit het boek is opgebouwd, ondanks de groene accordeon die als rode draad fungeert en de verschillende verhalen linkt.

avatar van Abubakari
4,0
De laatste zin van de synopsis slaat nergens op, je zou bijna denken dat de accordeon behekst of verdoemd is of zo. Is niet zo, de personen komen aan het eind van het verhaal vaak om het leven, maar daar is de accordeon niet persé debet aan.

Annie Proulx is een begenadigd verteller, in dit boek is een groene accordeon de rode draad. Het wel en wee van immigranten in de USA wordt beschreven, veelal bonte levensverhalen die zich vol bad luck & trouble afspelen. Weinig geld, veel muziek. Een verzameling korte verhalen die samen een boek vol bizarre en dramatische gebeurtenissen vormen in een tijdsspanne van 100 jaar. Soms werpt Annie Proulx een blik in de toekomst en lees je hoe iemand jaren later (veelal op bizarre wijze) aan zijn eind komt of ander onheil overkomt.
Wederom erg goed vermaakt met de verhalen van Annie Proulx!

avatar van Pecore
Plot lijkt wel heel erg op De diamant van Mulisch.

avatar van Abubakari
4,0
Er zullen vast nog veel meer boeken volgens dit stramien geschreven zijn.

avatar van Pecore
Stramien, oké, maar een bijna één op één kopie ook? Iedereen die met de diamant in aanraking komt legt namelijk ook bizarre wijze het loodje.

avatar van Abubakari
4,0
Pecore schreef:
Stramien, oké, maar een bijna één op één kopie ook? Iedereen die met de diamant in aanraking komt legt namelijk ook bizarre wijze het loodje.


Wat ik al schreef,
De laatste zin van de synopsis slaat nergens op, je zou bijna denken dat de accordeon behekst of verdoemd is of zo. Is niet zo, de personen komen aan het eind van het verhaal om het leven, maar daar is de accordeon niet debet aan.

Dus allesbehalve een één op één kopie, los van de vraag of de Amerikaanse Annie Proulx ooit iets van Mulisch gelezen heeft. Maar het heengaan van al die personages heeft 0,0 met de accordeon te maken. Het zijn levensverhalen en aan elk leven komt een eind, zo ook in deze verhalen. Dus een heel andere opzet dan in dat boek van Mulisch.

avatar van Pecore
Ik snap je hoor, in de opzet zit dus redelijk wat overlapping, maar ook genoeg verschil. Overigens sluit ik niet uit dat Proulx bekend is het met werk van Mulisch, waarvan het grootste gedeelte toch vertaald zal zijn in het Engels.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:01 uur

geplaatst: vandaag om 09:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.