menu

Ik, Jan Cremer - Jan Cremer (1964)

mijn stem
3,50 (128)
128 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman / Avontuur

363 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

‘Ik, Jan Cremer’ gaat over het woelige leven van Jan Cremer. Jan is een jongen die zich vanaf zijn geboorte tegen alle instanties en mensen afzet die gezag over hem proberen te voeren. Al op jonge leeftijd komt Jan in aanraking met verschillende instanties vanwege zijn rebelse gedrag. Sinds hij in zijn dertiende levensjaar voor het eerst het bed heeft gedeeld met een meisje is hij een ware casanova. Zijn leven bestaat uit drank, seks, uitgaan, meisjes en illegale activiteiten. Later sluit hij zich aan bij het vreemdelingenlegioen dat vertrekt naar Algerije. Helaas heeft Jan het daar niet zo erg naar zijn zin en vlucht, niet wetend waar zijn reis eindigen zal.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,5
Lekker rebels boek waarmee Cremer keihard tegen de smaak van de gevestigde orde inbeukt met seks, geweld en onnodige grofheid. Waarschijnlijk nog net zo controvesieel als het toen was. Het gaat echt helemaal nergens over en hij spreekt zichzelf keer op keer tegen, maar juist daarom is het zo vermakelijk.

3,5
Een boek dat meent zich alles te kunnen permitteren, simpelweg omdat de auteur beweert dat hij, Ik Jan Cremer, nu er eenmaal het figuur naar is om zich alles te kunnen permitteren. Daar valt eigenlijk dan ook weinig tegenin te brengen: je mag deze warboel van liegdrift, opgeblazen anekdotes en groteske ontsporingen nu eenmaal niet in een literaire traditie plaatsen, haar afwegen tegen oorbare normen. Nee, je moet het puur afwegen tegen zichzelf, en of je het dan een goed of een ruk boek vindt, is een puur subjectieve aangelegenheid.


En dan is het voor mij duidelijk dat dit geen grootse literatuur is, maar wel ongelooflijk vermakelijke. Cremers zinnen zijn bij vlagen vrij amateuristisch in elkaar geknutseld, zonder enige esthetische verantwoording en verteltechnisch vernuft, maar de idioterie en een zekere naïviteit die eigen is aan Cremers karakter is zo aanstekelijk dat het eigenlijk ook niet meer uitmaakt: wie bedenkt er immers dat een vrouwelijke voorbijganger uit het abattoir tegen je schreeuwt: 'Hee, heb je nog een koeienkut nodig?' Hier wil ik mijn recensie dan ook bij laten.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:19 uur

geplaatst: vandaag om 07:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.