menu

The White Tiger - Aravind Adiga (2008)

Alternatieve titel: De Witte Tijger

mijn stem
3,82 (62)
62 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

336 pagina's
Eerste druk: Atlantic Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Balram Halwai is een man met vele gezichten. Hij is dienaar, chauffeur, filosoof en entrepreneur. En hij is een moordenaar. Balram groeit op in de binnenlanden van India en blijkt al snel het slimste jongetje van het dorp te zijn, maar zijn familie kan geen verdere scholing betalen. Wanneer een welvarende zakenman uit Delhi hem inhuurt als zijn chauffeur krijgt hij eindelijk een kans op succes. Delhi is een openbaring voor Balram: overal ligt rijkdom voor het grijpen en zijn uitzichtloze bestaan lijkt ten einde. Maar Balram beseft dat er maar één manier is om boven zijn eigen kaste uit te stijgen: hij moet zijn meester vermoorden.

zoeken in:
4,0
Na "een wankel evenwicht" van Rohintron Mistry gelezen te hebben, heb ik deze nu ook aan mijn favorieten toegevoegd.

Zeer gevatte humor in een niet zo fraai familie-epos.

En nu ga ik mijn snavel even ergens in dopen.....

5,0
Geweldig boek.
Een van de beste lees ervaringen die ik al gehad heb.
Het leest heel vlot en erg aangenaam (in het engels alleszins), met veel humor en andere amusante stukken. Gecombineerd met een goed en boeiend verhaal.
Ook erg interessant om Indië op deze manier te leren kennen.
Ik heb er niets negatiefs op aan te merken.
(Heeft hier trouwens een veel te laag gemiddelde)

Ondertussen won het ook de Man Booker price.

4,0
Vlot geschreven, daardoor ook goed in het Engels te lezen. Kan het boek zeker aan anderen aanraden.
Bij tijd en wijle wordt je geheel opgezogen door het verhaal. Slechts hier en daar had ik wat bedenkingen, daarom maar geen 5 sterren, maar 'slechts' 4.

avatar van Donkerwoud
4,0
Echt een aanrader voor mensen die eerder ook al genoten van ´´The God of Small Things´´ van Arundhati Roy. Ook hier wordt er ongezouten kritiek geleverd op het kastesysteem in een India dat nog altijd geteisterd wordt door deze afschuwelijke scheiding tussen mensen. The White Tiger is iets meer satire, maar in de kern voelt het net zo urgent aan. Ik ben ook gek op hoe je steeds op verschillende gedachten hinkelt over de hoofdpersoon. Zijn z´n daden te rechtvaardigen? Is het systeem waarin hij leeft gruwelijker dan de daden die hij als inidvidu pleegt? Of is de daad gepleegd uit puur zelfbelang? De schrijver laat het finale oordeel aan de lezer, zoals het echte literatuur betaamt.

4,0
Een heerlijk boek om te lezen. Daarbij vind ik het mooi om de Indiaase cultuur te herkennen, goed geschreven dus. Zijn andere boek, tussen de aanslagen, is echter nog beter! Eigenlijk moet je ze allebei lezen.

avatar van -JB-
3,5
Aravind Adiga levert met 'de Witte Tijger' een sterk debuut dat meteen werd bekroond met de Man Booker Prize. Het boek handelt over een jongen, Balram, uit een lage kaste die werk vindt als chauffeur en bediende van een rijke man. Het persoonlijke verhaal van Balram is een geweldig voorbeeld van het hedendaagse India waarin corruptie en klasseverschillen een goed democratisch proces onmogelijk maken. Een zwaar onderwerp dat Adiga buitengewoon licht en komisch weet te brengen, mede dankzij de keus voor een verrassend perspectief. Hij schrijft namelijk brieven aan de premier van China! Hierdoor wordt voorzichtig ook nog een blik geworpen op hoe China dingen volledig anders regelt dan India. Het boek leest bijzonder gemakkelijk en maakt benieuwd naar Adiga's 2e roman.

Cryptopsy
Wat een boek! Het verhaal is boeiend en leest als een trein. De schrijfstijl is humoristisch en de kijk op de Indiase samenleving erg interessant.
Dit boek won de Man Booker Prize in het jaar dat 'Een fractie van het geheel' ook op de shortlist stond. Na het lezen van dit boek, begrijp ik pas dat die andere niet gewonnen heeft (dat is namelijk ook een schitterend boek

avatar van Raskolnikov
4,0
De ideale literaire metgezel voor mn vakantietrip in India. Een zeer kritische, om niet te zeggen cynische, beschrijving van de onderstromen die onder het zichtbare oppervlak van het dagelijkse leven schuil gaan. Religie, kaste en sociaal economische afkomst bepalen nog altijd de toekomstmogelijkheden, iets waar Balram als een Travis Bickle doorheen probeert te breken. Hij schopt het tot chauffeur van een dubieuze zakenman, maar de zichtbare corruptie en de vernederingen zat, barst uiteindelijk de bom. Het geheel is origineel genoeg in de vorm van een serie brieven aan de Chinese president geschreven. Daardoor komen nog scherper de thema's democratie, ondernemerschap en (economische) vooruitgang aan de orde, waarmee The White Tiger een roman over de staat van het land is geworden. Juist de vergelijking met China is spannend; nu eens geen afspiegeling aan het Westen, maar aan de naaste concurrent. Twee concurrenten die volgens totaal verschillende modellen ontwikkelen... al is de grotere democratische vrijheid in India volgens Adiga ook maar schijn. Steekt intelligent in elkaar en ondanks de serieuze thematiek toch zeer vermakelijk.

avatar van dutch2.0
4,0
Klinkt boeiend. En ook nog de Booker Prize gewonnen. Kortom, de bestelling is inmiddels geplaatst

Cryptopsy
Je zult niet teleurgesteld worden.

avatar van Donkerwoud
4,0
Pas op met de verwachtingen opvoeren, want straks gaat het daarom tegenvallen.

avatar van dutch2.0
4,0
Ha ha, dank voor de geestelijke ondersteuning

Maar hij is inmiddels binnen en alleen al van het bladeren en het lezen van losse zinnen word ik happy. Dus ik ga proberen om hem met getemperd enthousiasme te lezen

Gast
geplaatst: vandaag om 12:45 uur

geplaatst: vandaag om 12:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.