menu

Duet met Valse Noten - Bart Moeyaert (1983)

mijn stem
3,18 (11)
11 stemmen

Nederlands
Romantiek

135 pagina's
Eerste druk: Averbode, Altiora (België)

Liselot en Lander zitten samen in de klas. Op een bepaald ogenblik gebeurt wat dagelijks wel duizendmaal gebeurt en toch uniek blijft: er klikt iets tussen de twee jonge mensen. Voor Lander wordt Liselot meer dan zomaar een meisje uit zijn klas. Liselot ziet in Lander plots meer dan een toffe vriend. Ze leren elkaar beter kennen. En dan is er het schoolfeest, en dat rare voorval...

zoeken in:
avatar van Mephisto
3,0
Bij Moeyaert vallen vooral de énorm zachte schrijfstijl en het - de cover verraadt het - op wolkjes lopen op. Een redelijk sterk boek voor een debuut. Gevuld met de nodige clichés maar met een verrassend einde. Goed voor tieners die echt niet weten welk boek zij moeten lezen. Bij gebrek aan beter dus...

avatar van Pepino
4,0
Toen Bart Moeyaert een jaar of dertien was, hield hij een dagboek bij: hij schreef over wat de voorbije dag gebeurde, over de mensen die hij bewonderde, over zijn plannen en zijn dromen. Op een dag begon hij aan een leugen die hij zelf geloofde: hij schreef over een meisje dat hij had ontmoet. Hij schreef dat hij verliefd was. Het meisje was voor hem een klasgenoot - terwijl hij op een jongensschool zat. Het meisje kreeg de naam Liselot, terwijl hij zichzelf Lander noemde. Moeyaert's leven, dat voordien zeer eenzaam was, leek ineens veel prettiger. Meer dan twee jaar later, toen hij nog net geen zestien was, kwam zijn eerste boek uit.

Duet met valse noten is het verhaal van Lander, een tiener wiens grote talenten bestaan uit dagdromen en schrijven. Op een dag krijgt hij een nieuwe meisje in de klas: Liselot. Al snel worden de twee verliefd op elkaar. Lander zit op toneel en zijn vriendinnetje heeft al enkele keren de repetities bijgewoond. Wanneer op een zeker moment Lily, één van Lander's medespelers, vlak voor een tournee door een val van het podium een hersenschudding oploopt, wordt Liselot gevraagd om haar plaats in te nemen. De twee gaan op rondreis naar Brussel, Mechelen en Blankenberge en ze groeien steeds meer naar elkaar toe. Na de tournee zien ze elkaar weer op school, maar al snel loopt het daar mis: wanneer de subregent vraagt wie er wil meehelpen om de turnzaal te versieren voor het schoolfeest, steekt alleen Liselot haar hand op. Lander niet. Woordwisselingen en koppigheid hebben uiteindelijk gezorgd voor een breuk in de relatie. Op het schoolfeest komt Liselot, nét nadat ze opnieuw een hevige discussie heeft gehad met Lander, in aanraking met een frontale botsing. Ze raakt verlamd voor de rest van haar leven.

Twee redenen zorger ervoor dat Duet met valse noten niet louter een liefdesromannetje is: ten eerste wordt het verhaal in twee delen verteld. De ene keer vertelt Lander hoe hij denkt over Liselot en de andere keer vertelt Liselot over Lander. Doordat ze afwisselend vertellen over hun gevoelens bij bepaalde gebeurtenissen, leer je de personages zeer goed kennen. Ten tweede is het hoofdpersonage, Lander, zeer fascinerend: hij is het evenbeeld van de schrijver, Bart Moeyaert. Het is zijn alter ego. Wat Lander denkt en voelt, dacht en voelde Moeyaert ook.

Dat is daarom ook de reden waarom Moeyaert zeer weinig informatie geeft over andere personages naast de twee hoofdfiguren. Lander en Liselot hebben ouders, enkele vrienden, leerkrachten en ook iemand die de toneelgroep begeleidt, maar elk hebben ze een persoonlijkheid die weinig opvalt. Lander en Liselot, dààr draait Duet met valse noten om: Lander is een alledaagse jongen die weinig opvalt op school. Hij is een dynamisch personage, doordat hij verandert door de gevoelens en emoties die hij ervaart gedurende zijn relatie met Liselot. Liselot zélf is een aardig meisje die weet wat ze wilt. Net zoals Lander, is ook zij zeer dynamisch: in het begin van het verhaal is ze vlot en zelfzeker, na de breuk is ze koppig en na het auto-ongeval depressief en moedeloos.

Duet met valse noten heeft me niet meer zo veel gefascineerd als zeven jaar geleden. Misschien is dat wel zeer logisch: als tienjarige is alles dubbel zo veel interessanter, zeker als je een eerste boek leest. Ondanks dat blijf ik Moeyaert's eerste roman een pareltje vinden en is het voor alle tieners een aanrader!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:38 uur

geplaatst: vandaag om 10:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.