menu

Les Deux Poètes - Honoré de Balzac (1837)

Alternatieve titels: Verloren Illusies | Illusions Perdues: Les Deux Poètes

mijn stem
4,08 (6)
6 stemmen

Frans
Sociaal

119 pagina's
Eerste druk: Werdet, Parijs (Frankrijk)

In dit eerste deel van Balzac's omvangrijke roman ''Illsions Perdues'' maken we kennis met David Séchard en Lucien Chardon. David Séchard heeft onder zeer ongunstige voorwaarde de drukkerij van zijn vader gekocht en weet nauwelijks het hoofd boven water te houden ondanks de hulp van zijn goede vriend Lucien, een jonge dichter, waarin madame de Bargeton wel talent ziet.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
4,0
Onderhoudende zedenschets van het wel en wee van twee beste vrienden in het achttiende eeuwse Angouleme. Ik ben nu twee-derde ver en de vloed aan personages is nauwelijks bij te houden. Niet de enige overeenkomst met enkele Russische werken uit die tijd. Ook de bijtende commentaren op de zelfbenoemde elite en de lange beschrijvende zinnen komen me bekend voor van bijvoorbeeld Dostojewski. Als het zo verder blijft lezen dan wordt de roman nog een echt snoepje.

avatar van Grovonion2
4,0
Prachtig verhaal met evenzo prachtige karakters. De naieve David en de uitzonderlijk mooie Lucien, de lieve Eve die samen met haar moeder zich Dickensiaans uitslooft om de dromerige Lucien zijn droom te doen uitkomen, de hele zogenoemde elite uit Angouleme enzoverder. Allemaal een leuke mix voor het verdere verloop van deze trilogie. Nog even een speciale vermelding voor meneer Bargenton, de zogezegd domme droogstoppel die voor het grappigste moment in het boek zorgt.

avatar van LimeLou
Waarbij 'Vader Goriot' heel vlot weglas, vind ik 'Verloren illusies' vooral saai. Balzac omschrijft de verhoudingen van de mens met zijn omgeving goed, maar er is iets wat mist wat mij door wil laten lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:18 uur

geplaatst: vandaag om 14:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.