menu

Het Leven Is Vurrukkulluk - Remco Campert (1961)

mijn stem
3,54 (143)
143 stemmen

Nederlands
Romantiek

163 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Twee vrienden, de pianist Mees en de dichter Boeli, wandelen in het Vondelpark en komen daar het vijftienjarige meisje Panda tegen. Ze zijn op slag verliefd, maar Mees is de meest doortastende en lokt haar in zijn bed. Intussen heeft Panda tweehonderd gulden gestolen van een grijsaard. Van het gestolen geld wordt een groot feest aangericht.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,0
Het valt me op dat hierboven vooral de liefhebbers van dit boek berichten hebben geplaatst, voor het evenwicht zal ik er ook kort wat over neerpennen, ondanks dat het voor mij alweer een jaar of 3 geleden moet zijn dat ik het boek gelezen heb.

Het Leven is Vurrukkulluk is een tijdsbeeld van de jaren 60 waarin de stijve jaren 50 achter worden gelaten en de vrijheid tegemoed wordt getreden. Campert weet deze sfeer goed neer te zetten vooral door de ijzersterke dialogen.
Hierboven wordt al opgemerkt dat het boek 'zorgeloos' is en 'heerlijk wegleest', hier zit hem ook precies het zwakke punt van het boek. Het is geen boek dat je grijpt, dat je aan het denken zet of dat nog weken lang door je hoofd spookt, Nee, daarvoor is het boek gewoonweg te simpel.

4,5
Mijn eerste kennismaking met Campert en meteen eentje die me niet meer los zal laten. Het leven is verrukkulluk is namelijk een fantastisch boek. Een grappige, pijnlijke maar ook leuke sfeerschets van de jaren '70, alhoewel ik geloof dat het boek, op enkele kleinigheden na zich ook vandaag de dag zou kunnen afspelen. Een boek om heerlijk in weg te dromen, waar de alledaagsheid op een fantastische manier gemythologiseerd wordt.

4,5*

avatar van mjk87
3,0
Best een leuk boekje. Het schommelt een beetje tussen lieve momenten en pure zomerse nonsens en veel spielerei met woorden die ik bij een ander boek van Campert (Tjeempie) ook al zo strontvervelend vond. Dat haalt echt irritatie bij mij naar boven. Het tweede deel laat die ongein een beetje achter zich en leest een stuk lekkerder. Het blijft wel even luchtig en vluchtig en is prima als tussendoortje, ook vanwege de zeer geringe lengte. En oké, stiekem zit er meer in qua inhoud waarin de losse jaren 60 naar voren komen, maar uiteindelijk overheerst die luchtigheid. En niet elk moment is even boeiend. En er is nooit een 5-3 geweest tussen Nederland en België, dat is dan weer jammer. Al maakt dat voor de score niet uit. 3,0*.

avatar van Jason82
4,0
Ted Kerkjes schreef:
Een mooi geschreven boek over zorgelijk zorgeloze jongeren

Het viel mij juist op dat ze stiekem nog best veel zorgen hadden Ted!

Het stukje waar de "oude grijsaard" onze jonge vrienden in het park komt lastig vallen vond ik fenomenaal. Heel flauwe humor qua woordgrapjes, heerlijk. De jonge mensen doen maar wat! Ze roken teveel Marie Johanna! Etc. Tja flauw, maar in de context van die passage vond ik het leuk .

Ik kreeg dus juist geen gevoel van zorgeloosheid, maar meende juist een beginnende bewustwording van het echte leven te proeven. De grens af en toe passerend richting volwassen worden en daarmee de jeugdige onbezorgdheid achter je laten. Het melancholische gevoel van wat daarbij komt kijken, het feit dat alles doorgaat en terugkeren naar wat was niet mogelijk is. Dat idee.

Niet al te dik boek, maar ik vond het leuk om eindelijk eens nader kennis te maken met deze klassieker.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:38 uur

geplaatst: vandaag om 09:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.