menu

De Droomkoningin - Maarten 't Hart (1980)

mijn stem
3,78 (16)
16 stemmen

Nederlands
Psychologisch

212 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Tijdens een nachtelijke dwaaltocht door een volkstuinencomplex in het vroege voorjaar denkt de hoofdfiguur na over de meisjes en vrouwen die een rol hebben gespeeld in zijn leven. Drie dingen houden hem daarbij steeds het meest intensief bezig: het feit dat er bij elke ontmoeting met een nieuw meisje of een nieuwe vrouw zoveel herhaling was van het daarvoor al gebeurde. Het feit dat juist diegenen 'van wie hij het meeste houdt, vreemd voor hem zijn, ja, vreemder dan de anderen'. En daarbovenop komt nog het terugkerende feit dat al wat men denkt te weten over verhoudingen met anderen bedriegelijk is.

zoeken in:
5,0
Op het moment van schrijven zijn er nog geen berichten geplaatst... een schande!

Dit is het boek dat mij in de puberteit troostte. Het is alom bekend dat de hoofdpersonen in de werken van Maarten 't Hart zelden helden zijn. Ook in dit boek niet. Deze psychologische roman gaat over een man die bepaald niet kan omgaan met de andere sekse en met het huwelijk met zijn vrouw, een beroemde violiste, is hij om verschillende redenen niet tevreden.

De roman is geschreven in het ritme van een chaconne (zoals die uit de beroemde partita voor solo-viool van Bach): het leven kent aaneengesloten steeds hetzelfde motief, met daaroverheen enige variaties.

De hoofdpersoon en zijn vrouw verschillen, onder andere op seksueel gebied, als dag en nacht van elkaar. Daarom is hij blij verrast als een vrouwelijke collega in dat opzicht hem alle voldoening geeft waar hij naar verlangt. Daarna blijft echter een schuldgevoel knagen... Vervolgens raakt hij verdwaald in een volkstuinencomplex, waar hij de nodige gedachten en ontmoetingen opdoet.

Erg mooi uitgewerkt. Mede vanwege de herinneringen zeker de volle mep waard: 5 welverdiende sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:38 uur

geplaatst: vandaag om 08:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.