menu

Gomorra - Roberto Saviano (2006)

Alternatieve titels: Gomorra: Een Reis door het Imperium van de Camorra | Gomorra: Viaggio Nell'Imporo Economico e nel Sogno di Dominio della Camorra

mijn stem
3,69 (40)
40 stemmen

Italiaans
Politiek / Sociaal

331 pagina's
Eerste druk: Mondadori, Segrate (Milano) (Italië)

Dit boek is een verslag over de neergang van de stad Napels onder de heerschappij van de camorra: een holdingcompany met investeringen en connecties wereldwijd. Is er een verband met het feit dat in de regio waarin Napels ligt (Campania) de hoogste graad van moorden bestaat in heel Europa? Dit boek traceert de werkwijze van Het Systeem (het insiderwoord voor camorra) en hoe men in iedere stad iedereen omkoopt, recruteert of omlegt. Rijdend op zijn Vespa trekt de auteur rond, mensen interviewend met de geur van bloed in zijn neus. In de eerste, apocalytische, scène van 'Gomorra' vallen schedels van een container in de haven van Napels. Ze behoren toe aan dode Chinezen die per boot teruggebracht worden naar hun vaderland, om daar begraven te worden. De auteur infiltreerde voor zijn onderzoek: hij werkte voor een Chinese textielverkoper, als ober tijdens een camorrabruiloft en als arbeider op een bouwplaats. Hij betrad de Hollywood villa van een boss, een exacte replica van Tony Montana's optrekje in de film Scarface. De lezer wordt meegezogen in een verhaal waarin je de angst ruikt en ondergedompeld wordt in de arrogantie en het gekonkel van de camorra, die veel flexibeler blijkt te zijn dan de Siciliaanse maffia.

zoeken in:
avatar van Sheplays
5,0
Voor de auteur werd onlangs een benefietconcert gegeven omdat hij voor het schrijven van dit boek met de dood wordt bedreigd. Een gebeurtenis die echter werd overschaduwd door het plotseling overlijden van de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba tijdens haar optreden.

Artikel Independent

4,5
Dit boek is een echte topper voor de liefhebber. De auteur is opgegroeit in het straatarme Napels en verteld over het leven in die stad en de invloed van de Camorra op het dagelijkse leven daar. Van zijn vroegere kennissen zijn er veel overgestapt naar de mafia. Hij schrijft er over waardoor hij al een tijdje ondergedoken leeft omdat hij zijn leven niet meer zeker is. Na het lezen van dit boek raad ik je ook aan de film te kijken die binnenkort uitkomt (in die volgorde)


4,5*

avatar van Sheplays
5,0
Hebzucht, machismo, eergevoel en status. Vier ingrediënten zijn voldoende voor ontwrichting van een samenleving. Saviano's roman is vooral een wanhoopskreet en een waarschuwing.

Een mooi symbolisch moment in het boek is als Saviano in het bad van die leegstaande villa pist. Ongetwijfeld het zuiverste dat er ooit in heeft gelegen...

Ook vanwege zijn moed, van mij 5*

avatar van Sheplays
5,0
Slechts twee stemmen hier

Ik hoop dat er binnen het selecte gezelschap van bijna 6.000 Boekmeter users toch nog een paar te vinden zijn die dit boek gaan lezen!

4,5
Criminaliteit is niet echt een geliefd onderwerp op bookmeter heb ik het idee.

avatar van Sheplays
5,0
De verfilming gaat vast een succes worden. Een 5* rating van Het Parool!

avatar van eRCee
Sheplays schreef:
De verfilming gaat vast een succes worden. Een 5* rating van Het Parool!

Ik las dat de verfilming veel afstandelijker en minder gedurft is dan het boek. De maffia heeft zelf meegewerkt aan de film (twee van de acteurs zijn inmiddels opgepakt). Als je bedenkt wat Saviano allemaal moet doorstaan vanwege zijn boek is dat behoorlijk triest.

avatar van eRCee
Hier een indrukwekkend artikel van Saviano, dat een inkijk geeft in z'n leven sinds de publicatie van Gomorra, en de te hoge prijs die hij moet betalen voor het schrijven van dit boek:

My life under armed guard.

(Wat steekt een aantal auteurs die vooral een actueel onderwerp uitzoeken om risicoloos aandacht te trekken daar dan schril bij af.)

avatar van tijntje
Dit boek voor €2 euro aangeschaft bij books4life in Tilburg. Koopje zeg maar.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:45 uur

geplaatst: vandaag om 05:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.