menu

The Postman Always Rings Twice - James M. Cain (1934)

Alternatieve titels: De Postbode Belt Altijd Tweemaal | Niemand Ontkomt zijn Noodlot

mijn stem
3,68 (28)
28 stemmen

Engels
Thriller

123 pagina's
Eerste druk: American Mercury, Washington (Verenigde Staten)

Een jonge zwerver komt op zekere dag bij een wegrestaurant terecht en begint een verhouding met de vrouw van de eigenaar, een Griek. Samen met haar beraamt hij een plan om hem uit de weg te ruimen.

zoeken in:
avatar van Boenga
3,5
Heel uitzonderlijk, maar ik vond de film (1981) beter dan het boek. Misschien door de fantastische Jack Nicholson...?

avatar van Jasper
3,0
Lekker weg te lezen 'hard-boiled' thriller uit de jaren '30, met voor die tijd veel geweld en zeker ook seks. Het begint zeer vlot en aannemelijk, maar het tweede gedeelte na de vrijspraak van Frank en Corais er een met te veel ontwikkelingen en plotwendingen en dat maakt het allemaal wat minder geloofwaardig en het boek ook minder leuk om te lezen.

avatar van Dr Channard
3,5
Leuk tussendoortje en inderdaad heel lekker weg te lezen. Schrijver maakt zijn zinnen zo kort mogelijk en je hebt het verhaal bij wijze van spreken in een adem uit. Ik heb ervan genoten. Het ademt een leuke sfeer en er wordt veel verteld in amper honderd bladzijden. Naar het einde toe inderdaad wat afgeraffeld. Ook ik vond het eerste deel toffer om te lezen. Tevens amusant dat katten een sturende rol hebben in dit boek. 3,5*

avatar van Bobbejaantje
5,0
Gelezen als onderdeel van de verzamelband “American Noir: 11 Classic Crime Novels”, een schitterende uitgave van Library of America. Deze Postman is de opener van het stel, en hoewel ik al helemaal bekend was met het verhaal via de filmversies, bleek het nog steeds een kleine pageturner, met zijn amper honderdtal bladzijden.

Voor mij was het meteen ook de eerste roman van James M. Cain, en moet vaststellen dat dit op het niveau staat van wat Raymond Chandler en Dashiell Hammett - als vaandeldragers van het hardboiled genre - presteren. Net zoals bij genoemde auteurs drijft de stijl van Cain toch wel op puntigheid met gevatte dialogen. Dat is ook gepast omdat het verhaal beschreven wordt vanuit het standpunt van hoofdpersonage Frank Chambers. Het geeft een zinderende authentieke sfeer waarbij geen ruimte moet zijn voor uitgebreide literaire uitwijdingen. Het leven is kort, grijpen wat er te grijpen valt, en laat het vooruitgaan. Navenant ontwikkelt het verhaal zich dan ook met een haast koortsachtige snelheid. De finale in de dodencel hield voor mij nog een verrassing in, kon ik me niet herinneren van de filmversies, maar misschien wel passend in de zin dat loontje om zijn boontje komt. Daarmee krijgt het verhaal alsnog een morele dimensie, en sluit het aan bij wat in Hollywood gangbaar was middels de instelling van de Hays code in 1934. Ik vernoem hier Hollywood omdat James M. Cain leefde en werkte in L.A., en een carrière heeft gehad in de filmindustrie (hoewel hij officieel maar twee credits als scenarist achter zijn naam heeft staan). Straf wel dat Postman tweemaal geweigerd werd voor publicatie, en het is verleidelijk om de mogelijkheid te overwegen dat hij omwille van die weigeringen elementen van de plot heeft gewijzigd. In elk geval is het gepubliceerde werk voor mij een voltreffer en een terechte klassieker.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:42 uur

geplaatst: vandaag om 13:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.