menu

A Fraction of the Whole - Steve Toltz (2008)

Alternatieve titel: Een Fractie van het Geheel

mijn stem
4,26 (33)
33 stemmen

Engels
Avontuur / Humoristisch

720 pagina's
Eerste druk: Penguin, Melbourne (Australië)

Moet Jasper Dean zijn paranoïde vader Martin haten of houdt hij eigenlijk zielsveel van hem? Moet hij medelijden met hem hebben of hem vermoorden? Het grootste gedeelte van zijn leven gaat Jasper gebukt onder gewetensvragen over zijn vader, een maniakale, onaangepaste filosoof die altijd krampachtig probeert het leven te analyseren en zijn zoon tot onwillig klankbord bombardeert voor al zijn bevindingen. Na Martins dood blikt Jasper terug op het excentrieke leven van zijn vader, vol uitzinnige ideeën en projecten. Zijn leven lang worstelde Martin Dean om uit de schaduw van zijn broer te komen: de succesvolle, populaire, alom bewierookte sportheld annex topcrimineel Terry Dean. Het is het verhaal van een man vol paradoxen, die iets groots en meeslepends wilde nalaten aan een wereld die hij tot in het diepst van zijn ziel verachtte. Het lot voert hen van Parijs naar Sydney en van de Australische rimboe naar de Thaise jungle. Ze moeten grimmige schooljaren, vunzige stripclubs, onbegaanbare labyrinten, psychiatrische klinieken en roversnesten zien te overleven – en vooral elkaar.

zoeken in:
Pimdo
Ik ben begonnen aan dit boek en het is fantastisch geschreven. Heerlijke vergelijkingen en passages die je zelf laten nadenken. Superboek!

Pimdo
Het boek heb ik uit en wast een trip zeg. Echt goed geschreven, het blijft tot aan het eind prikkelen. Lees dit boek aub!

avatar van james_cameron
4,0
Het onderwerp en de schrijfstijl doen wel wat denken aan het werk van John Irving, maar dat neemt niet weg dat dit een erg mooi boek is. De gebeurtenissen en personages zijn vaak aan de bizarre kant, maar alles blijft wel enigzins geloofwaardig en door de alom aanwezige zwarte humor is alles goed behapbaar. Ik moest vaak erg lachen in ieder geval. Het verhaal had wellicht iets korter gekund, maar afgezien daarvan valt er weinig aan te merken op dit meeslepende debuut.

3,5
Het is een dik boek maar goed door te lezen. Achter alle gebeurtenissen in het verhaal zit ongeveer de zelfde gedachte. Die gedachte is dat de famillie van de hoofdpersoon een rare famillie is met veel pech, maar daardoor ook speciaal. Vooral het begin en het einde van het boek vond ik sterk. Daartussen was het soms langdradig.

Cryptopsy
Een heerlijk boek! Aanvankelijk ergerde ik me nogal aan de hoofdpersonen, maar aan het einde had ik ze in mijn hart gesloten. Ik heb dit boek inmiddels aan twee vrienden cadeau gedaan en beiden waren er net zo enthousiast over.

avatar van Maikel
5,0
Een boek naar mijn hart.

Een Fractie van het geheel is er een zoals ik ze graag lees. Zelfs de quotes op de kaft hebben deze keer gelijk. Geweldige, karaktervolle personages bijvoorbeeld (VPRO Gids) - zowel pa Martin Dean als de overkoepelende ik-persoon Jasper Dean zijn tegelijkertijd geestig en tragisch. De bizarre situaties waarin ze verzeilt raken zijn vermakelijk en doen, zoals james_cameron terecht opmerkte, nog wel eens denken aan John Irving. Maar waar Irving bij vlagen echt blijft doorzagen pakt Toltz het wat vlotter aan. Toltz heeft wel de neiging om net iets te ver te gaan in de gebeurtenissen (zoals de actie waarmee Martin zich de woede van de gehele Australische bevolking op de hals haalt), maar hij komt er nog nét mee weg.

Toltz schrijft het allemaal schijnbaar achteloos op (De Pers), waardoor het boek leest als een trein. De beschrijvingen en dialogen zitten vol herkenbare, geestige observaties en bizarre theorieën. Martin's monologen en opvattingen zijn soms onnavolgbaar, maar vaak heeft 'ie nog een punt ook. Maar hoe komisch het boek bij vlagen ook is, er is altijd een tragische ondertoon aanwezig. En die tragiek neemt in het laatste gedeelte van het boek de overhand. Dan komt namelijk alles bij elkaar in een opeenvolging van dramatische gebeurtenissen die de diverse relaties nog complexer maken.

Ik ga 'n nu in mijn top 10 zetten!

Gast
geplaatst: vandaag om 20:39 uur

geplaatst: vandaag om 20:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.