menu

Sundiver - David Brin (1980)

Alternatieve titel: The Uplift: Sundiver

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Engels
Sciencefiction

302 pagina's
Eerste druk: Bantam, New York (Verenigde Staten)

Jacob Demwa keert, na een dramatische gebeurtenis waarbij hij de liefde van zijn leven heeft verloren maar de ruimte-lift genaamd de naald heeft gered, terug naar zijn oude job van wetenschappelijke onderzoeker. Bij zijn terugkeer hoort hij dat er regelmatig ruimte geesten verschijnen, een tot dan onbekend fenomeen zonder referentie in de galaktische bibliotheek. Hij wordt op missie gestuurd om de oorsprong van de ruimte-geesten te achterhalen.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
3,0
Brin begint met Sundiver zijn episch verhaal van de 'Uplift' geschiedenis. De mensheid uit de toekomst heeft contact gemaakt met buitenaardse wezens. Niet enkel ontdekken we dat we niet meer alleen zijn maar ook dat er blijkbaar een aonen tellende geschiedenis is van buitenaardse wezens en dat de mens er maar recentelijk bij komt kijken.
Blijkbaar is er ooit een moeder-ras geweest dat andere rassen tot intelligentie heeft verholpen. Eens deze uit hun moeder-ras schoot ontgroeien trekken ze het univerusum in om zelf andere rassen te 'upliften'. Op die manier is er een complexe maatschappij gegroeid waarbij eeuwen-oude rassen met elkaar een bepaalde hierarchie hebben opgebouwd. Nu blijkt echter dat niemand weet welk ras de mens heeft doen evolueren naar intelligentie.

Met dit boeiend universum als achtergrond, ontspint zich het verhaal van sundiver, een missie die moet onderzoeken of er intelligent leven is in de buitenste atmosfeer van de zon. Samen met vertegenwoordigers van de Pring en de Pil, hun moederras, onderzoekt een team van mensen of ze contact kunnen leggen met de zogenaamde geesten.

Dit verhaal komt echter moeilijk op gang en Brin heeft ook heel wat moeite om de technologie uit te leggen, die het zoegenaamd mogelijk maakt dicht bij de zon te geraken. Het lukt hem wel maar tijdens het lezen blijft het een moeilijk te vatten concept. De zon, onnoemelijk heet verbrandt tensloote toch alles wat in de buurt komt? Hier niet dus.

Het eigenlijke verhaal is een complot dat uitgewerkt wordt in een soort thriller vorm. De eigenlijke actie beperkt zich wel tot de laatste vijftig pagina's, die dan wel, toegegeven, erg spannend zijn.

Uiteindelijk is Sundiver niet veel meer dan een introductie tot de Uplift trilogie, een space-opera van epische proporties, de latere delen beloven beterschap, ben benieuwd of ze de hoge verwachtingen kunnen inlossen. Dit boek blijft echter matig: 3*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:07 uur

geplaatst: vandaag om 13:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.