menu

De Vadermoorders - Willem Brakman (1989)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch / Detective

144 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Leeft de Heilige Vader, of is hij dood? En als hij dood is: is hij een natuurlijke dood gestorven, of is hij vermoord? Inspecteur Duck van Scotland Yard heeft het er niet gemakkelijk mee: bij de paus wordt hij niet toegelaten, en wat de diverse kardinalen hem vertellen dient alle mogelijke doelen, maar de waarheid is daar niet bij.

zoeken in:
...stilte...
De inspiratiebron voor deze roman zijn de pastiches die Francis Bacon heeft gemaakt op het portret van paus Innocentius x van Velazquez. Deze in een schreeuw verstarde figuur bevindt zich op de grens van leven en dood.
In de roman lijdt deze paus aan een onzichtbare wond, een soort van tegenovergestelde stigma (Brakman keert bijna alles binnenstebuiten). Hierbij merk je duidelijk de ervaring van Willem Brakman als huisarts. Ik kan me zo voorstellen dat er bij hem ook patiënten met onverklaarbare pijnklachten binnenliepen. Het lijden is echter een kans voor deze paus om Hem de holle galm te laten vernemen van een ontredderd hart...een gemiste kans waarschijnlijk.

De wonde mag dan wel onzichtbaar zijn en smartelijk, vast staat dat men er niet onder gebukt zou gaan als men er niet was.
Zonder zin is dit alles niet, want de woon der hoop is het lijden, daarom hoe uitzichtlozer des te overtuigender, hoe wanhopiger des te meer troost. Zoals zo veel stelt ook deze ziekte zijn eisen, in dit geval aan de zieke, het verleent hem daarvoor een moment van oneindigheid en dat is niet niets.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:02 uur

geplaatst: vandaag om 13:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.