menu

Is Er Hoop - Renate Dorrestein (2009)

mijn stem
3,39 (19)
19 stemmen

Nederlands
Sociaal

256 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Igor heeft een overzichtelijk leven. Overdag monteert hij stacaravans op de sociale werkplaats.’s Middags komt hij thuis bij zijn oma Nettie, en eet hij taart die ze voor hem heeft gemaakt. Daar wordt hij rustig van. ’s Avonds kijken ze op de bank televisie totdat ze naar bed gaan. Al heeft Igor niet het verstand van een Nobelprijswinnaar, zelf vindt hij dat hij het veel beter heeft getroffen dan de meeste andere mensen. Er bestaan wel honderd verschillende ziektes en hij heeft ze geen van alle. Sommige mensen zijn kaal, maar hij niet. En stel dat er een aardbeving komt en het licht uitvalt, nou, dan heeft hij altijd nog zijn zaklantaarn. Alles verandert als hij het dakloze meisje Lisa ontmoet, en ze samen een baby vinden om wie niemand zich lijkt te bekommeren. Oma Nettie neemt het meisje en de baby liefdevol onder haar vleugels, zonder te beseffen wat er aan de hand is. Hoe lang zal dit ongewone huishouden een gelukkig leven beschoren zijn?

zoeken in:
avatar van John Frusciante
In Boeken > Nieuws > Boekennieuws:

Nieuwe Dorrestein gratis voor fans

Renate Dorrestein gaat morgen haar nieuwe roman Is er hoop in Amsterdam gratis uitdelen aan een aantal van haar trouwste lezers, zo meldt uitgeverij Contact. Daarmee krijgen haar fans voorrang op pers en boekhandel. Het boek is in Nederland pas verkrijgbaar vanaf 16 april. Het idee voor de actie komt van Dorrestein zelf. De voorbije maand hadden vierduizend lezers zich via leesclubs en tijdschriften gemeld na een oproep. Via de website van Libelle kwamen meer dan drieduizend aanmeldingen binnen. Uiteindelijk werden via loting vijfenveertig fans voor de actie geselecteerd.

Renate Dorrestein zegt dat ze met de actie haar "trouwste lezers" wil belonen. "Trouwe lezers zijn een kostbaar bezit. Je kunt schrijven tot je een ons weegt, maar het zijn de lezers die verhalen en personages tot leven wekken door ze in hun hart te sluiten. Daar wil ik ze op deze manier graag een keer voor bedanken." Bovendien zegt ze dat de roman Is er hoop ontstaan is vanuit vragen die lezers haar het vaakst hebben gesteld. "Zonder die vragen zou het boek niet tot stand zijn gekomen. Zonder het zelf te beseffen, hebben talloze lezers er als het ware aan meegeschreven." Het gaat om een gegeven uit haar roman Zolang er leven is uit 2004 waarin een baby verdwijnt. Veel lezers vroegen zich af wat er nu precies met die baby gebeurd is en daarmee is Dorrestein aan de slag gegaan.

Het is niet Dorresteins eerste publiciteitsstunt. Zo waren er de gratis postkaarten en de tv-spotjes bij Echt sexy (2007), terwijl in het boek Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor een advertentie prijkte voor een glijmiddel.

Bron; www.nrcboeken.nl

4,0
Ik heb dit boek al mogen lezen voor de release datum via Buzzer...
en ik kan het boek van harte aanbevelen. Het leest makkelijk weg en je zit zo in de personages.

Ik was nooit echt een fan van Renate Dorrestein maar door dit boek ga ik ook wat meer van haar lezen.

Het boek zelf:

Igor met zijn verstandelijke achterstand die de dingen in het leven soms zo makkelijk ziet ( waar ik dan als weldenkend mens soms zo jaloers op was omdat het allemaal zo makkelijk kan!!) Maar ook door deze blik op het leven het voor zijn omgeving niet allemaal even makkelijk maakt.

Nettie zijn oma die haar hele leven al verkeerde beslissingen heeft gemaakt en hierdoor eigenlijk zo veel heeft verloren. En dan toch probeerd gelukkig te zijn.

De interactie tussen de personages zijn mooi beschreven. Het verhaal is verrassend en het heeft humor met een zwart randje.

Leuk detail. Let op de hoofdstukken..... Als je deze samenvoegd heb je een lekker recept voor een triflle

Kortom een echte aanrader. Voor mij 4,5 ster.

avatar van Donkerwoud
De synopsis maakt me zeker nieuwsgierig. Ik ben altijd wel te porren voor romans waarin nou eens niet de zo slim mogelijk hoofdpersoon centraal staat.


Gast
geplaatst: vandaag om 10:26 uur

geplaatst: vandaag om 10:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.